Κέικ μπανάνας με κακάο και καρύδια και ελαιόλαδο


Καλή σας μέρα! Για σήμερα ακόμη μια συνταγή για ένα γλυκό σνακ που θα βοηθήσει τους μικρούς μας μαθητές να είναι γεμάτοι ενέργεια απολαμβάνοντας λιχουδιές σπιτικές και υγιεινές αντί για τα έτοιμα σνακς που συνήθως δεν ξέρουμε τί περιέχουν! Αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε για μερικές ώρες κάθε εβδομάδα και να ετοιμάσουμε τέτοιες νοστιμιές που εκτός το καλό που κάνουν στην υγεία των μικρών μας, τους μαθαίνουν την αξία του σπιτικού και καλού φαγητού και της σωστής διατροφής. Αυτή η πολύτιμη γνώση θα τους ακολουθεί για όλη τους τη ζωή και είναι σίγουρο ότι θα την "παραδώσουν" και στις επόμενες γενιές! Παρά το λιγοστό χρόνο που έχουμε ελεύθερο πια, ας κάνουμε μια προσπάθεια ώστε εκείνο το μικρό ροζ, γαλάζιο, κίτρινο ή άσπρο ταπεράκι που θα βρίσκεται πια μόνιμα μέσα στη σάκα να περιέχει σπιτικές νοστιμιές, υγιεινές που θα κάνουν το μικρό μας να νιώθει ότι η αγάπη και η φροντίδα της μαμάς το ακολουθεί πάντα και παντού! Eξ άλλου και κάθε μαμά θέλει να νιώθει ότι η έγνοια της και η στοργή της ακολουθεί το μικρούλι της παντού ...ακόμα και στο σχολείο!!!
'Ενα ωραίο κεκάκι σήμερα που έγινε, προς τιμής των δύο μαθητριών που έχουμε στο τριώροφο και έχουν κατακτήσει το νου και την καρδιά μου...
Ένα κέικ με μπανάνα, καρύδια, κακάο (γιατί ποιό παιδί δεν λατρεύει τη σοκολάτα;;;), γιαούρτι και ελαιόλαδο. Όχι δεν είναι δύσκολο... εφάρμοσα την τακτική που ρίχνουμε τα πάντα μαζί και γρήγορα (αν και όχι γιατί δεν είχα χρόνο αλλά για ...δοκιμή... τα γνωστά πειράματα!!! χεχεχε). 
Το αποτέλεσμα;;; Ένα πολύ νόστιμο κέικ γεμάτο με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Γεμάτο με τα καλά του ελαιόλαδου και του γιαουρτιού αλλά και τη νοστιμιά του σοκολατένιου γλυκού!
Η συνταγή βασίστηκε σε αρκετές που διάβασα αλλά τελικά ο συνδυασμός και οι ποσότητες των υλικών είναι αυτοσχέδια.
Προσοχή όμως... για να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο πρέπει αυτό να είναι πολύ ελαφρύ και να μη μυρίζει στα γλυκά για να μην τα "βαραίνει" (είχα τη τύχη να φέρω το καλοκαίρι ένα τέτοιο λάδι από κάποιον συγγενή μου).
Πάμε να δούμε τη συνταγή;;;
ΥΛΙΚΑ για φόρμα 23 εκ.
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
100 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
2 αυγά
20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
1/2 κ.γλ. μπέικιν
1 πρέζα αλάτι
80 ml ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
40 ml γάλα
60 γρ. γιαούρτι φρέσκο
40 γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα στο multi
3 ώριμες μπανάνες (περίπου 200 γρ.) πολτοποιημένες με το πηρούνι
2 βανίλιες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φαρίνα, τα ψιλοτριμμένα καρύδια, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τις πολτοποιημένες μπανάνες.
Βάζουμε το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα και χτυπάμε το μίγμα για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και σταδιακά προσθέτουμε το μίγμα του αλευριού και το γάλα εναλλάξ.
Μόλις το μίγμα μας ομογενοποιηθεί σταματάμε το χτύπημα.
Καλύπτουμε τη φόρμα μας με αντικολλητικό χαρτί και τη γεμίζουμε με το μίγμα.
Βάζουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και μετά ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη.
Κόβουμε σε φέτες και, αν θέλουμε, κρατάμε όσες φέτες θα χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα και τις υπόλοιπες τις βάζουμε στην κατάψυξη με λίγο αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα για να μην κολλήσουν.
Έτσι, μπορούμε να διατηρήσουμε για περισσότερες μέρες το κέικ φρέσκο.
Tante Kiki
40 Comments
No