Smoothie μπανάνας με φυστικοβούτυρο


Ένα smoothi δροσερό, νόστιμο και θρεπτικό είναι απολύτως απαραίτητο για το πρωινό της Κυριακής.  Με τη νοστιμιά της μπανάνας και του φυστικοβούτυρου, τη γλύκα του μελιού και το άρωμα της κανέλας αρχίζει υπέροχα η Κυριακάτικη χαλάρωση! Φρουτένιο και χορταστικό... κι αν το θέλουμε ακόμα πιο δροσερό 2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι θα το απογειώσει.
Αλλά, ας ξεκινήσουμε πρώτα από κάτι άλλο... Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα smoothie και ένα milkshake;;;;; Αυτή ήταν η πρώτη μου απορία όταν πρωτογνωρίστηκα με τα δύο αγαπημένα ροφήματα-ποτά. 
Το milkshake είναι ένα γλυκό, δροσερό ρόφημα που το κύριο συστατικό του είναι κρύο γάλα ή παγωτό. Περιέχει επίσης κάποιο γλυκό φρουτένιο σιρόπι για γεύση ή σάλτσα σοκολάτας ή καφέ.
Το όνομά του πρωτοεμφανίστηκε το 1885, σε κάποιο ποτό με ουίσκυ και αυγά, τύπου eggnog που θεωρούνταν υγιεινό και θεραπευτικό. Γύρω στα 1900, ο όρος αναφερόταν σε ποτά με σοκολάτα, σιρόπι βανίλιας ή φράουλας. Μέχρι το 1930 είχε γίνει ένα πολύ δημοφιλές ποτό.
Από την άλλη το smoothie είναι ένα ρόφημα, που δεν είναι απαραίτητα γλυκό που το βασικό του συστατικό είναι κάποιο φρέσκο φρούτο, παγωμένο ή όχι,  και σε εξαιρετικές περιπτώσεις περιέχει σοκολάτα ή φυστικοβούτυρο. Πολλές φορές περιέχει θρυμματισμένο πάγο, μέλι ή κάποιο σιρόπι, γιαούρτι, γάλα ή παγωτό. 
Γύρω στο 1930, τα καταστήματα με υγιεινές τροφές στην Δυτική Ακτή των Η.Π.Α. άρχισαν να πουλούν ποτά που περιείχαν πολτοποιημένο φρούτο βασισμένα σε συνταγές που είχαν φέρει από τη Βραζιλία. Δέκα χρόνια αργότερα συνταγές για smoothie με μπανάνα ή ανανά, που γίνονταν σε blender, εμφανίστηκαν στα βιβλία μαγειρικής της εποχής. Στα μέσα της δεκαετίας των 70, κάποια βιομηχανία στο New Jersey κυκλοφόρησε ένα smoothie με το όνομα "Californa Smoothie". Αργότερα, τα smoothies έγιναν πολύ δημοφιλή λόγω της γλυκιάς, φρουτένια γεύσης τους αλλά και της θρεπτικής τους αξίας επειδή περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. 
Και αφού "μορφωθήκαμε" Σαββατιάτικα (-:))) πάμε να φτιάξουμε και το νόστιμο και υγιεινό μας smoothie...
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
2 μεγάλες και ώριμες μπανάνες
2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
1-2 κ.σ. μέλι (προαιρετικά)
2 φλ.τσ. γάλα κρύο
Λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τα βάζουμε όλα μαζί στο multi και τα χτυπάμε έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.
Μοιράζουμε στα ποτήρια, πασπαλίζουμε με κανέλα και απολαμβάνουμε.
Να περάσετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!!
Tante Kiki
11 Comments
No