Μαρμελάδα ροδάκινο



Καλή και γλυκιά μέρα σας εύχομαι! Μόλις πριν λίγες μέρες ανακάλυψα ότι δεν έχω ποστάρει τη συνταγή για τη μαρμελάδα ροδάκινο που φτιάχνω. Θα μου πείτε... και τί έγινε;;;; Φυσικά, τίποτε!!! Αλλά από την άλλη πιστεύω ότι ένα food blog πρέπει απαραίτητα να έχει τις κλασσικές συνταγές. 
Με το σκεπτικό αυτό, κι επειδή μέρες πριν έφτιαξα ήδη την πρώτη δόση από την αγαπημένη μας μαρμελάδα ροδάκινο (αλλά και ένα πρωτότυπο λικέρ ροδάκινο που θα σας δείξω τις επόμενες μέρες) σας δίνω σήμερα τη δική μου εκδοχή για τη συγκεκριμένη μαρμελάδα.
Είναι η μόνη μαρμελάδα που δεν βάζω μέσα αρωματικά (ακόμη και το χυμό από τα πορτοκάλια μπορείτε να μην τον προσθέσετε) γιατί από μόνη της η ποικιλία των ροδάκινων της δίνει εξαιρετικό άρωμα κι αυτό είναι το μεγάλο της μυστικό... 
Πριν κάποια χρόνια, πήγαινα σε κάποιο νησί διακοπές και νοίκιαζα πάντα το ίδιο διαμερισματάκι που ήταν στον δεύτερο όροφο, ενώ στο ισόγειο έμεναν οι ιδιοκτήτες. Ο λόγος που για 6-7 συνεχόμενα χρόνια πήγαινα εκεί ήταν γιατί είχα μεγάλη συμπάθεια στη σπιτονοικοκυρά και τον σύζυγό της ο οποίος ήταν σεφ σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού. Μιας και τα απογεύματα πίναμε μαζί το καφεδάκι μας (υπέροχοι άνθρωποι!!!) πιάναμε κουβέντα για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και η μαγειρική. Από τον συγκεκριμένο άνθρωπο και τη σύζυγό του έμαθα πολλά μυστικά για την καθημερινή κουζίνα που όμως έκαναν το φαγητό να απογειώνεται. Τότε πρωτοσυνειδητοποίησα ότι μπορεί ένα φαγητό να έχει εντυπωσιακά ακριβά υλικά αλλά να υστερεί σε γεύση ενώ αντίθετα ένα άλλο να είναι με απλά, καθημερινά υλικά, αγνά και φρέσκα και η γεύση του να είναι εκπληκτική.
Πάμε όμως να δούμε την απλή αλλά πολύ αρωματική συνταγή...

ΥΛΙΚΑ
  • 1.5 κιλό ροδάκινα ανάμικτα (λευκόσαρκα, γιαρμάδες, νεκταρίνια)
  • 1.100 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από 2 πορτοκάλια (προαιρετικά)
  • χυμό από 1 λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τα ροδάκινα.
  2. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα που θα τα βράσουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
  3. Δεν χρειάζεται να αφήσουμε να βγάλουν τα υγρά τους γιατί είναι πολτοποιημένα.
  4. Προσθέτουμε, εάν θέλουμε, και το χυμό από τα πορτοκάλια και βράζουμε σε μέτρια φωτιά (για να μην γίνει σκουρόχρωμη η μαρμελάδα) και ανακατεύοντας συχνά για να μην φουσκώσει.
  5. Εάν χρειαστεί (συνήθως όταν βράζει σε μέτρια φωτιά συμβαίνει) αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματισθεί.
  6. Βράζουμε μέχρι να "δέσει" η μαρμελάδα μας και όταν βάλουμε λίγη σε ένα κρύο πιατάκι και τη χωρίσουμε στη μέση θα μείνει έτσι.
  7. Μόλις δούμε ότι έδεσε, την αποσύρουμε από την εστία και την αφήνουμε 5-6 ώρες ή μια νύχτα στην κατσαρόλα.
  8. Ύστερα, ελέγχουμε εάν έχει αραιώσει και εάν ναι, την ξαναβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  9. Εάν όχι, την ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού και γεμίζουμε τα ζεστά και αποστειρωμένα βάζα μας.
  10. Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τοποθετούμε τα βάζα μας ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
TIPS
Εάν θέλουμε πολύ  αρωματική τη μαρμελάδα μας δεν έχουμε παρά να τη δέσουμε με πηκτίνη έτσι ώστε να περιοριστεί ο χρόνος βρασμού αλλά μετά χρειάζεται συντήρηση στο ψυγείο.
Tante Kiki
8 Comments
No