Μπακαλιάρος με κουρκουμά και πολύχρωμες πιπεριές


Οι συμπάθειες δεν κρύβονται... αντίθετα φαίνονται! Η δική μας "chef" Ιωάννα συμπαθεί πολύ τον γνωστό chef  Β.Δρίσκα και τις αλμυρές ή γλυκές λιχουδιές του. Βραδάκι της προηγούμενης Παρασκευής, η Ιωάννα και η γιαγιά στο καθιστικό να βλέπουν τις εκπομπές μαγειρικής τη μία μετά την άλλη, την ώρα που εγώ, στο γραφείο, σερφάριζα ...χαρούμενη που είναι ακόμα καλοκαίρι και έχω ελεύθερα τα απογεύματα. Ξαφνικά, μια φατσούλα στο άνοιγμα της πόρτα χαρούμενη, μου δηλώνει "με πέθανε ο Δρίσκας!!". "Γιατί, τί έγινε;;;;
Σου είπε να τρως περισσότερο;;;;" η "πληρωμένη" απάντηση της αγχωτικής θείας!!! "Όχι, έκανε ένα φαγητό που το θέλω"!!!! Για πότε σηκώθηκα από το γραφείο και βρέθηκα κοντά της ...περιττό να το πω!!! "Τί συνταγή καρδούλα μου;;; Πες μου κι εγώ θα σου την φτιάξω... να την βρούμε..." "Να, μπακαλιάρο με πιπεριές και κάτι άλλο σαν σαρφάν..." "Σαφράν εννοείς!!" "Νομίζω... δεν ξέρω!!!! Έχεις;;;" "Και βέβαια έχω... όχι που δεν θα είχα... αλλά μπακαλιάρο δεν έχω... αύριο όμως θα αγοράσω ...ό,τι βρώ... παστό (όπως στη συνταγή), φρέσκο, κατεψυγμένο...". Την άλλη μέρα, η μαμά στο μάρκετ για ψώνια ... επιστρέφει με φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου... (εντάξει ...βολευόμαστε και μ' αυτό ...αρκεί να φάει, αν και η Ιωάννα είναι σαν γάτα με τα ψάρια... τα λατρεύει!!!) και τρίχρωμες πιπεριές!!! "Σαφράν έχω, δεν χρειαζόμαστε..." εγώ, η "καλή" νοικοκυρά χαχαχαχα (εσύ είσαι που το λες;;; Κι αν ανακαλύψεις το σαφράν πού το έκρυψα για να μην χαλάσει ...πες μου... κι όμως το θυμάμαι ...ήταν την προηγούμενη εβδομάδα!!! 'Ατιμο πράγμα το μνημονικό!!! 'Ατιμο σαφράν ...πού εξαφανίστηκες;;;;;) Δεν πειράζει έχω κουρκουμά, δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά ταιριάζει!!!! 
Κυριακή πρωί, μόλις ανοίγει τα μάτια της η Ιωάννα έρχεται τρέχοντας... "θα μου κάνεις σήμερα τον μπακαλιάρο";;;; "Θέλεις;;; Δεν άλλαξες γνώμη;;;" "Θέλω κι αν θέλεις θα σε βοηθήσω!!" "Χαρά μου να έχω τέτοια βοηθό!!!" "Κι εγώ;;; Τί θα κάνω εγώ;;;" πετάγεται το σποράκι μας, η Βασιλικούλα. Αστραπιαία, περνούν από το μυαλό μου εικόνες κλασσικές για πολλά σπίτια με δύο μικρά παιδιά... ο πάγκος της κουζίνας άνω κάτω, διάφορα κουζινικά από δω κι από κει, φωνές του τύπου..."Πήγαινε πιο κει! Εγώ θα το ρίξω αυτό! Κι εγώ θέλω να κόψω!!!" και πολλά άλλα χαρούμενα που καταλήγουν σε κλάματα!!! "Εσύ θα κάνεις το γλυκό!!! Εντάξει;;;; Τώρα πήγαινε να παίξεις και μόλις τελειώσει το φαγητό έρχεσαι εσύ!!!" Ευτυχώς υπήρξε συμφωνία των τριών μερών κι αυτό σήμαινε έλλειψη εχθροπραξιών!!!!!! (Ναι, το σπίτι μας αρκετές φορές είναι σαν τη λωρίδα της Γάζας γιατί νεραϊδούλες, νεραϊδούλες αλλά και η σθεναρή διεκδίκηση των θέσεων (κυρίως από τη μικρή) είναι πανταχού παρούσα!!!).
Εεεεεε, λοιπόν, οφείλω να το ομολογήσω!!! Η Ιωάννα έβγαλε το ξύσμα από το πορτοκάλι,έκοψε τις πιπεριές, τις έριξε στο τηγάνι, τις ανακάτεψε, έριξε τα μπαχαρικά και το απαραίτητο νερό. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να προσθέσω τα φιλέτα μπακαλιάρου!!!
Όταν θέλουμε όλα τα μπορούμε!! χαχαχα Η μικρή, στο μεταξύ, επειδή την είχε πιάσει "προκοπή" είχε πάρει ένα πανάκι και καθάριζε τα τζάμια, που μόλις πριν λίγο, είχε λερώσει... κι όλα αυτά περιμένοντας υπομονετικά (το είδα κι αυτό!!!) τη σειρά της!!!
Το αποτέλεσμα... ένα εκπληκτικό πιάτο, νοστιμότατο, πολύ αρωματικό και πολύχρωμο που η Ιωάννα έφαγε ευχαρίστως την Κυριακή το μεσημέρι, περήφανη που το είχα μαγειρέψει. Ύστερα, έφαγαν και κρέμα σοκολάτα (με κρέμα στιγμής) που έφτιαξε η Βασιλικούλα για να ευχαριστηθεί κι αυτή!!!
Το συμπέρασμα της διαδικασίας ...γνωστό και το έχω πει πολλές φορές ... ας παρακολουθήσουμε με τα παιδιά (ειδικά όσα είναι λιγόφαγα) εκπομπές μαγειρικής (είναι τόσες πολλές), ας κουβεντιάσουμε μαζί τους, ας μπούμε μαζί στην κουζίνα... το απολαμβάνουν, μαθαίνουν να τρώνε ποικιλία τροφών και μάλιστα σωστών τροφών (οι απαγορεύσεις σ' αυτόν τον τομέα κάνουν τα άχρηστα τρόφιμα πολύ πιο δελεαστικά) αλλά είναι και μια εκπαιδευτική διαδικασία γιατί μαθαίνουν να τηρούν οδηγίες, να έχουν προσοχή και πειθαρχία, να χειρίζονται καταστάσεις, να βλέπουν και να κρίνουν, να είναι δημιουργικά!
Και τώρα (ελπίζω να μη σας κούρασα πολύ)η συνταγή μας ή μάλλον η συνταγή του γνωστού Β.Δρίσκα, από την εκπομπή "Γεύσεις στη φύση"...
ΥΛΙΚΑ

  • 750 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου (παστού, φρέσκου, κατεψυγμένου)
  • 2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα (ή απαλή)
  • 3 χρωματιστές πιπεριές, σε ροδέλες
  • 1 φλ.τσ. λευκό κρασί (ή κόκκινο)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ή 1/3 κ.γλ. σκόρδο αποξηραμένο)
  • 1/3 κ.γλ. κουρκουμά (ή σαφράν)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε και τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για μερικά λεπτά έως ότου αλλάξουν ελαφρώς χρώμα.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το κρασί, τη μουστάρδα, τον κουρκουμά, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
  • Περιχύνουμε τον μπακαλιάρο και τις πιπεριές και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις μέχρις ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
  • Ελέγχουμε ότι το ψάρι μας είναι έτοιμο, αποσύρουμε από την εστία και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ακόμη ξύσμα πορτοκαλιού.
Καλή σας μέρα! -:))

Tante Kiki
15 Comments
No