Ζελέ και μαρμελάδα δαμάσκηνο


Καλημέρα σας! Καλή σας εβδομάδα!!! Πάει κι ο Αύγουστος ή ...σχεδόν!!!Ελπίζω να περάσατε καλά και όσοι επιστρέψατε στη βάση σας (όπως εγώ) να είστε φουλ από ενέργεια για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο με τις διαφορετικές χαρές του!
Επιστρέφουμε στη γνώριμη γωνιά μας, λοιπόν, ξαναμπαίνουμε στην κουζίνα, ετοιμάζουμε το σπίτι για την αλλαγή εποχής, τη ψυχολογία μας για την επιστροφή στα σχολεία μικρών και μεγάλων με κέφι, διάθεση και ζεστό χαμόγελο! 
Αρχίζουμε και πάλι γλυκά και φρουτένια την εβδομάδα!!! Πρωί προηγούμενης Τετάρτης στο μίνι μάρκετ του χωριού μου, εγώ με την Ιωάννα μπροστά στους πάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά... Λίγα σε ποσότητα, αρκετή ποικιλία και σε μια γωνιά... ολοστρόγγυλα, ζουμερά, μαύρα, γυαλιστερά με σάρκα που ποικίλει από το χρυσό μέχρι το κόκκινο.'Οταν βγει ο κατάμαυρος μανδύας τους αποκαλύπτουν όλη τη γλύκα, το άρωμα και τη νοστιμιά τους. Ναι, τέτοια δαμάσκηνα βρήκαμε κι αποφάσισα να φτιάξω ζελέ και μαρμελάδα ταυτόχρονα. Μιας και τέτοια εποχή η τιμή τους είναι ελαφρά τσιμπημένη και ειδικά εκεί που ο τουρισμός κάνει την πληθωρική του εμφάνιση η απόλυτα ολοκληρωμένη χρήση τους ενδείκνυται για να μην πω ότι επιβάλλεται.
Το μόνο που πετάμε είναι τα φλούδια και τα κουκούτσια (η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα να δοκιμάσω να τα κάνω λικέρ αλλά... ήταν ελαφρώς δύσκολο οπότε το πείραμα έμεινε γι αργότερα). Η σάρκα τους είναι αυτή που μας προσφέρει ταυτόχρονα το ζελέ αλλά και τη μαρμελάδα.
Η συνέχεια ...λίγο παρακάτω... αν, βέβαια, θέλετε να φτιάξετε ένα νοστιμότατο ζελέ και μιαν υπέροχη μαρμελάδα!!!
Άντε κάντε τον κόπο και διαβάστε τη συνέχεια... θα σας αποζημιώσω για τον χρόνο σας... -:)))
ΥΛΙΚΑ για 750 γραμμάρια περίπου
2 κιλά δαμάσκηνα ξεφλουδισμένα και κομμένα (καθαρό βάρος)
2 λεμόνια ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
1.700 γρ. ζάχαρη
80 ml χυμό λεμόνι
1 λίτρο νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα δαμάσκηνα και τα λεμόνια στη μέση.
Εάν τα δαμάσκηνα δεν μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τα κόψουμε σε περισσότερα κομμάτια.
Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου τα δαμάσκηνα γίνουν πολτός.
Βάζουμε το μίγμα σε σουρωτήρι με τουλπάνι ή πολύ πυκνό σουρωτήρι και το αφήνουμε μέχρι να στραγγίσει εντελώς μέσα σε ένα μπολ ή και πάλι στην κατσαρόλα που θα τα φτιάξουμε το ζελέ.
Προσοχή: δεν πρέπει να πιέσουμε τα δαμάσκηνα για να βγάλουν γρήγορα το ζουμί τους γιατί το ζελέ μας θα γίνει θολό.
Στραγγίζουμε το μίγμα, το μετράμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη ανάλογα με το βάρος του, και βράζομε για άλλα 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ελέγχουμε εάν το ζελέ μας "έδεσε" ή χρειάζεται λίγο ακόμη βράσιμο και όπως είναι ζεστό, το βάζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
Τα τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα έως ότου κρυώσουν και μετά τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
TIPS
Την πούλπα από τα δαμάσκηνα την ζυγίζουμε, βάζουμε την ανάλογη ζάχαρη (συνήθως 1 μέρος φρούτου με 2/3 ζάχαρης) και την δένουμε σε μια γρήγορη μαρμελάδα. 
Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
Tante Kiki
22 Comments
No