Το μαγικό λεμονογλυκό για έναν γλυκό Αύγουστο


Καλημέρα και καλό μήνα!!! Σας εύχομαι, μέσα από την ψυχή μου να περάσετε τον ωραιότερο Αύγουστο της ζωής σας! -:))
Θα ξεκινήσουμε τον μήνα ΜΑΓΙΚΑ! Όχι μην ανησυχείτε!!! Δεν θα σας μάθω... μαγικά ξόρκια! Θα κάνουμε μαγικά στην κουζίνα μας και μάλιστα... χωρίς καπέλο μάγισσας, χωρίς σκουπόξυλο και, κυρίως, χωρίς τσουκάλι και ...φτερά νυχτερίδας!!! Θα ετοιμάσουμε όμως ένα ...μαγικό γλυκό!!! -:))
Γιατί μαγικό;;;; Γιατί με ένα μίγμα έχουμε 2-4 διαφορετικές στρώσεις με διαφορετική υφή! Τα πάντα βέβαια, είναι σχετικά... τί εννοώ;;; Θα σας εξηγήσω αμέσως! Το πόσες στρώσεις θα δημιουργηθούν εξαρτάται από την παρασκευή του μίγματος αλλά και το ανάλογο ψήσιμο. Αλλά, ας αρχίσω από την αρχή!
Εδώ και πολύ καιρό "έπεσα πάνω" στο συγκεκριμένο γλυκό "βολτάροντας" σε γαλλικά blogs και με παραξένεψε!! Διαβάζοντας τον τίτλο αλλά και τα εισαγωγικά τους κείμενα στην αρχή, μετά προχωρώντας και διαβάζοντας τα υλικά και την διαδικασία παρασκευής του γλυκού εντυπωσιάστηκα... όχι γιατί ήταν κάτι το τόσο εξωπραγματικό αλλά, κυρίως, για το πώς σχηματίζονται οι διάφορες στρώσεις του γλυκού. Στα περισσότερα, λοιπόν, γαλλικά blogs το γλυκό είχε 3 στρώσεις διαφορετικής υφής με το ίδιο ακριβώς τρόπο παρασκευής. Για κάποιο λόγο το δικό μου γλυκό έχει και μια τέταρτη που ουσιαστικά είναι η ίδια κρέμα σε λίγο πιο σκούρο χρώμα, δηλαδή φαίνονται 4 στρώσεις. Στην επιφάνειά του, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, η πρώτη (από πάνω) στρώση είναι αυτή δημιουργείται λόγω της "χοντροσπασμένης" μαρέγκας που προστίθεται ενώ στην κάτω δημιουργείται ένα στρώμα σαν φλαν. Στη μέση υπάρχει η κρέμα (μοιάζει με κρέμα ζαχαροπλαστικής) μόνον που στο δικό μου στο πάνω μέρος της είναι λίγο πιο σκούρα (ίσως λίγο πιο ψημένη!).
Πέρα όμως από το γεγονός της εμφάνισης, το συγκεκριμένο γλυκό είναι ένα ελαφρότατο, δροσερό, μαμαδογλυκό όπως λέω όλα αυτά τα κρεμώδη γλυκά-πουτίγκες που τα λατρεύει ο περισσότερος κόσμος. Γενικά, κατά την άποψή μου, ανήκει στην κατηγορία των comfort foods. 'Ενα γλυκό που καταναλώνεται ευχάριστα όλες τις ώρες της μέρας, μετά από ένα γεύμα, βαρύ ή πιο ελαφρύ, σε κάθε εποχή και χωρίς να ξεφεύγει από την κατηγορία των γρήγορων, οικονομικών αλλά και εύκολων γλυκών. Ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με την υφή του και καθησυχάζει, χωρίς ακραίες εκπλήσεις και γευστικές εκρήξεις. Ένα γλυκό που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε καλεσμένο, άσχετα από την ηλικία και τις γευστικές του προτιμήσεις.
Το δικό μου γλυκό έχει το αξεπέραστο και διαχρονικό άρωμα αλλά και τη μοναδική επίγευση του λεμονιού. Εσείς, μπορείτε να το κάνετε με άρωμα βανίλιας ή μοσχολέμονου, ακόμη και πικραμύγδαλου. 
Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω και την εκδοχή για σοκολατομανείς και όχι μόνον! Αξίζει, πάντως να το δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία!
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από ΕΔΩ.
ΥΛΙΚΑ για 16 άτομα (ταψί 20x20)
150 γρ. άχνη 
4 αυγά
125 γρ. βούτυρο 
115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
500 ml γάλα χλιαρό
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο
1-2 καψουλάκια βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σ' αυτό το μπέικιν.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει ρίχνουμε μέσα τις 2 κ.σ. από το χυμό λεμονιού
Σπάζουμε τα αυγά, χωρίζοντας τα ασπράδια από τους κρόκους.
Προσθέτουμε στα ασπράδια το αλάτι και την υπόλοιπη 1 κ.σ. λεμόνι και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα που την αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να φουσκώσει και να γίνει μια ανοιχτόχρωμη, αφράτη κρέμα.
Ύστερα, προσθέτουμε το βούτυρο και σταδιακά σε 4 φορές το αλεύρι με το μπέικιν.
Αφού το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και το γάλα με συνεχή ροή.
Το μίγμα είναι αραιό (σχεδόν σαν μίγμα για κρέπες).
Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα και με το σύρμα την ανακατεύουμε έτσι ώστε να σπάσει σε κομμάτια όσο ένα φουντούκι και όχι μικρότερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μαρέγκα δεν πρέπει να ομογενοποιηθεί στο υπόλοιπο μίγμα για να μείνει στην επιφάνεια και να δημιουργηθεί η επάνω στρώση που μοιάζει με κέικ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί 20X20 (είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξουμε τη διάσταση του ταψιού) και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 50-55 λεπτά και μέχρι η επιφάνεια του να γίνει καστανή.
Ύστερα, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο όπου πρέπει να μείνει για 4-5 ώρες ή καλύτερα μια νύχτα.
Την επόμενη βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό  και τα τοιχώματα του ταψιού και το κόβουμε σε 16 κομμάτια.
Πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με άχνη και αν θέλουμε το γαρνίρουμε με λίγο βύσσινο γλυκό κουταλιού (ταιριάζει απίστευτα με το λεμόνι) ή με φρέσκα κεράσια.
Καλή σας μέρα!
Καλό σας μήνα!
Καλή σας απόλαυση!!! -:))
Tante Kiki
28 Comments
No