Φανουρόπιτα με ταχίνι & 9 υλικά


Καλή σας μέρα! Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Φανουρίου, του αγίου που έχει συνδεθεί με την ανεύρεση των χαμένων αντικειμένων.
Η γιαγιά μου, έκανε κάθε χρόνο Φανουρόπιτα και την πήγαινε την εκκλησία την παραμονή το βράδυ ή το πρωί της ίδιας μέρας για να διαβάσει την ευχή ο ιερέας και μετά την έφερνε στο σπίτι αφού μοίραζε κάποια κομμάτια.
Η φανουρόπιτα είναι πάντα νηστίσιμη και γίνεται με 7, 9 ή 11 υλικά. Οι αριθμοί αυτοί, δεν είναι τυχαίοι αφού από πολύ παλιά έχουν άμεση σχέση με μαντικές ικανότητες. Ειδικότερα ο αριθμός 7 παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές θρησκείες όπως και στη δική μας όπου και αναφέρεται εκατοντάδες φορές (επτά Αρχάγγελοι, επτά σάλπιγγες της Αποκάλυψης, επτά θανάσιμα αμαρτήματα, επτά μέρες της Δημιουργίας και πολλά άλλα). Οι αριθμοί 9 και 11 είναι επίσης σημαντικοί σε απόκρυφες παραδόσεις.
Έτσι, και λόγω ονόματος του Αγίου Φανουρίου (παρήχηση από το ρήμα φανερώνω) συνδέθηκε από το λαό μας με τη "φανέρωση" αντικειμένων που έχουν χαθεί, της λύσης διαφόρων προβλημάτων, συζύγου για τις ανύπαντρες αλλά και καλοτυχίας.
Η φανουρόπιτα είναι από τα πιο απλά αλλά και τα πιο νόστιμα κέικ με πάρα πολλές παραλλαγές αλλά πάντα νηστίσιμες. Το ταχίνι της χαρίζει περισσή νοστιμιά μαζί με τις σταφίδες και την κάνει θρεπτική και υγιεινή όπως αξίζει σε ένα κέικ ή, επί το ελληνικότερον, γιορταστικό γλυκόψωμο.
Δοκιμάστε τη συνταγή και θα με θυμηθείτε... η πλούσια γεύση της καταγράφεται στη γευστική μας μνήμη.
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 20-22 εκατοστά διάμετρο
100 ml ελαιόλαδο
100 ml ταχίνι
100 ml χυμό πορτοκάλι
20 ml κονιάκ
170 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. σταφίδες
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αναμιγνύουμε την κανελα και το γαρίφαλο με το αλεύρι.
Βάζουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Ύστερα, προσθέτουμε τις σταφίδες και το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Καλύπτουμε ένα ταψάκι 20-22 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και το γεμίζουμε με το μίγμα.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά και πριν βγάλουμε από το φούρνο βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της φανουρόπιτας για να δούμε εάν βγαίνει καθαρό, οπότε είναι έτοιμη.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και μετά βγάζουμε από το ταψί.
Και του χρόνου με υγεία!!! Χρόνια πολλά στους Φανούρηδες και τις Φανουρίες!!! -:))

Tante Kiki
19 Comments
No