Sugar cookies ή αλλιώς ...μπισκότα για στόλισμα


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Σήμερα, έτσι για αρχή της εβδομάδας και για το γλυκό ξεκίνημά της (επιμένω πεισματικά και ξεροκέφαλα...αν και δεν πιάνει πάντα... τελικά μερικές φορές όσο κι αν προσπαθώ να γλυκάνω μια εβδομάδα εκείνη μου ...γυρνάει την πλάτη κι εγώ βλέπω τον κόσμο "αλλιώς" φορτωμένη με απίστευτες αναποδιές μικρές και μεγαλύτερες!!!) μια συνταγή της πασίγνωστης ζαχαροπλάστισσας και διακοσμήτριας κέικ, με ένα κουκλίστικο μαγαζί στο Λονδίνο. Τα μπισκοτάκια αυτά είναι εκείνα που "ντύθηκαν"  κουκλίτσες Lalaloopsy. Η Πέγκυ Πόρσεν έχει φτιάξει μπισκότα, κέικ και τούρτες για πολλούς διάσημους μεταξύ των οποίων η Μαντόνα, ο Έλτον Τζον, ο Άντονυ Χόπκινς... Είναι πραγματικά αριστουργήματα τα μπισκότα που φτιάχνει αλλά και πολύ νόστιμα! Διατηρούνται όμως και πάρα πολύ καλά για, σχεδόν, έναν μήνα όταν φυλαχθούν σαν ...θησαυροί, σε δροσερό και ξηρό μέρος (η υγρασία τα μαλακώνει) και σε αεροστεγές κουτί. Όταν, λοιπόν, θέλουμε να φτιάξουμε μπισκοτάκια για να τα στολίσουμε αυτά είναι μια πολύ εύκολη λύση μια που δεν φουσκώνουν, είναι όσο χρειάζεται τραγανά κι όσο χρειάζεται αφράτα, έχουν εκπληκτική γεύση και, πολύ σημαντικό, δεν χάνουν το σχήμα τους! Είναι η τέταρτη φορά που τα δοκιμάζω και το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο, νόστιμα και με σωστό σχήμα!
Μπορείτε να τα δοκιμάσετε σε γενέθλια, γιορτές, καλέσματα για καφέ άφοβα... μόνον λίγη προσοχή στην ακριβή ποσότητα αλεύρου κάτι που εξαρτάται κι από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα του αλεύρου.
ΥΛΙΚΑ για 25 μέτρια μπισκότα
200 γρ. βούτυρο σοφτ *
200 γρ. ζάχαρη ψιλή (caster sugar)**
1 αυγό μεγάλο, ελαφρά χτυπημένο
400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1-2 καψουλάκια βανιλίνης ή ένα φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
Για τα σοκολατένια μπισκότα
Αντικαθιστούμε 50 γρ. αλεύρι με 50 γρ. κοσκινισμένο κακάο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Εφαρμόζουμε στο μίξερ το εξάρτημα "φτερό ή Κ" (αν κι εγώ τα έκανα με το κανονικό που χτυπάμε τα αυγά κι έγιναν μια χαρά).
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα μίγμα αφράτο, κρεμώδες και καλά ομογενοποιημένο.
Προσοχή: δεν χτυπάμε για πολλή ώρα το μίγμα για να μην απλώσουν τα μπισκότα μας κατά το ψήσιμο.
Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου το μίγμα ομογενοποιηθεί και πάλι.
Εάν θέλουμε να κάνουμε τα σοκολατένια μπισκότα βάζουμε 50 γρ. λιγότερο αλεύρι και συμπληρώνουμε με 50 γρ. κακάο που το αναμιγνύουμε με το αλεύρι.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και χτυπάμε το μίγμα, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματισθεί μια ζύμη σχεδόν ψιχουλιαστή (όχι πολύ μαλακή).
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, τη ζυμώνουμε για λίγο και  την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 1/2-2 ώρες.
Ύστερα, όταν την βγάλουμε από το ψυγείο, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, την ξαναζυμώνουμε για λίγο την ανοίγουμε σε φύλλο και κόβουμε με φορμάκια τα μπισκότα, προσπαθώντας να έχουν το ίδιο μέγεθος αλλά και πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε τα μπισκότα σε λαμαρίνες καλυμένες με αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τα μπισκότα από το ψυγείο και τα βάζουμε στο φούρνο για 8-12 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μπορούμε να τα διατηρήσουμε σε αεροστεγές δοχείο και κρύο μέρος χωρίς υγρασία για 20 μέρες χωρίς να πάθουν τίποτα.
TIPS
* Προσωπικά, τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ το Flora soft για να έχουν και λίγη γεύση και άρωμα βουτύρου και γίνονται πολύ νόστιμα και ισορροπημένα γευστικά.
** Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε ψιλή ζάχαρη (caster sugar). Μπορούμε να τη φτιάξουμε αν βάλουμε κανονική, κρυσταλλική ζάχαρη στο multi και την χτυπήσουμε για λίγο! 
Πηγή: "Cake chic", Peggy Porschen
Tante Kiki
23 Comments
No