Ένα παγωτό...σχεδόν semifredo βανίλιας, χωρίς αυγά


Το ομολογώ... δεν είναι semifredo γιατί δεν έχει αυγά!!! Αλλά δεν είναι και το κλασσικό παγωτό που προκύπτει, συνήθως, από τη συγκεκριμένη και πολυχρησιμοποιημένη εδώ και πολλά χρόνια συνταγή που, πρώτη, μας χάρισε η Μόρφατ.
Είναι το ίδιο αλλά ...διαφορετικό... όχι σε γεύση αλλά σε υφή. Πείραμα ήταν... είμαι σίγουρη ότι το καταλάβατε... βρέθηκε μπροστά μου ένα βάζο με βανίλια υποβρύχιο, που λατρεύει η Ιωάννα μας, και σκέφτηκα... "Γιατί όχι;;; Ας δούμε τί θα βγει!!!" Και βγήκε!!!! Ένα εντυπωσιακής υφής παγωτό!!! Όχι μόνον χωρίς κρυστάλλους αλλά και με την υφή του έτοιμου παγωτού (εκείνου που όταν γεμίζεις την κουτάλα για να βγάλεις μια μπάλα αφήνει στο μπολ μια μικρή κορυφούλα... θαρρείς κι έχει μερέντα ή θαρρείς και δεν θέλει να αποχωριστεί το υπόλοιπό του!! Ουάου!! σκέφτηκα "και χωρίς παγωτομηχανή... γιατί εντάξει με την παγωτομηχανή κι εμένα μου γίνεται μια χαρά αλλά από την άλλη δεν έχουν όλοι παγωτομηχανή κι εγώ θέλω τις συνταγές μου να τις ευχαριστιούνται όλοι!!!"
Το εντυπωσιακότερο όλων, φαίνεται και στις φωτογραφίες, είναι ότι δεν χρειάζεται χρόνο ξεπαγώματος όταν βγει από την κατάψυξη... σε δύο λεπτά είναι έτοιμο να σερβιριστεί και να το απολαύσουμε. Το μειονέκτημά του... λιώνει σχετικά γρήγορα οπότε θέλει γρήγορες κινήσεις και γρήγορο σερβίρισμα.
Τη συγκεκριμένη συνταγή την έχω δοκιμάσει με άπειρες παραλλαγές...με σαντιγύ σε σκόνη, με μέλι, με χτύπημα 4-5 φορές ανά μισάωρο, με άλλη μάρκας φυτική σαντιγύ, με ελαφρύ ή ολόπαχο γάλα... πάντα όμως κάτι ήθελε!!! Ποτέ δεν έφτανα στο τελικό αποτέλεσμα που επιθυμούσα εκτός από τη φορά που το έφτιαξα στην παγωτομηχανή! 
Κι αν θέλετε να σας πω κι ένα μυστικό... την ιδέα την πήρα όταν αγόρασα ένα κουτί έτοιμο μίγμα για παγωτό (αυτά τα μπλε που κυκλοφορούν) για να δω τη σύστασή του και είχε μέσα ένα σακουλάκι με κάποιο γλάσο παρόμοιας υφής και γεύσης με το γνωστό μας υποβρύχιο. Κι ενώ το είχα ξεχάσει... όταν έφτιαχνα το συγκεκριμένο παγωτό... νάτο μπροστά μου το "υποβρύχιο" και αποφάσισα να το δοκιμάσω! -:))
Φυσικά, μπορούμε να βάλουμε μερικές κουταλιές κακάο και να το μετατρέψουμε σε γεύση σοκολάτας ή να βάλουμε καφέ και να το έχουμε μπροστά μας παγωτό μόκα και βέβαια να προσθέσουμε τα μπισκότα που λατρεύουμε ή κάποιο γλυκό του κουταλιού για να γίνει ...απολύτως τέλειο!!
Σας προτείνω, λοιπόν, να το δοκιμάσετε και να μου πείτε κι εσείς τις εντυπώσεις σας...
ΥΛΙΚΑ
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουτί εβαπορέ γάλα με όλα τα λιπαρά
1 κουτί 500 ml φυτική σαντιγύ
3 κ.σ. βότκα
1 1/2 κ.σ. υποβρύχιο με γεύση βανίλια (ή μαστίχα)
1 κ.σ. μέλι
2 καψουλάκια βανίλιας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε για 4 ώρες το ζαχαρούχο και το εβαπορέ γάλα στο ψυγείο.
Ύστερα, βάζουμε το εβαπορέ στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα έως ότου γίνει παχύρρευστο.
Μέχρι να γίνει παχύρρευστο το εβαπορέ, βάζουμε το "υποβρύχιο" σε ένα μικρό μπολ και το ζεσταίνουμε για λίγο (μπορούμε και στον φούρνο μικροκυμμάτων στο ξεπάγωμα) για να μαλακώσει και να γίνει παχύρρευστο.
Το αφήνουμε να κρυώσει για να το προσθέσουμε στο παγωτό.
Μόλις το γάλα που "χτυπάμε" στο μίξερ γίνει παχύρρευστο, προσθέτουμε, τη βότκα, το μέλι, τη βανίλια και σιγά σιγά το ζαχαρούχο γάλα.
Τέλος, προσθέτουμε και τη φυτική σαντιγύ και το ημίρρευστο "υποβρύχιο" και αφήνουμε το μίγμα να χτυπηθεί για άλλα 3-4 λεπτά για να ομογενοποιηθεί καλά.
Το βάζουμε σε μεταλλικό μπολ (και σε πλαστικό μια χαρά είναι) και το αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 1 ώρα.
Έπειτα, το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.
Βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη, το χτυπάμε καλά ( με μια σπάτουλα σιλικόνης αλλά ακόμη και με ένα απλό πηρούνι είναι εντάξει αρκεί να μην αφήσουμε στις γωνιές του μπολ παγωτό χωρίς να το χτυπήσουμε ή να το ανακατέψουμε δυνατά) και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για άλλες 2 ή 3 φορές και μετά το αφήνουμε να παγώσει.
Φυσικά, εάν έχουμε παγωτομηχανή δεν χρειάζονται τα επαναλαμβανόμενα "χτυπήματα" γιατί το βάζουμε στη μηχανή, ακολουθούμε τις οδηγίες και σε 20-30 λεπτά έχουμε έτοιμο το παγωτό μας.
Καλή σας μέρα!!!
Tante Kiki
41 Comments
No