Πλούσιες πατάτες γιαχνί


Πλούσιες... αναρωτιόμουν για λίγα λεπτά...να αποκαλέσω ένα φαγητό πλούσιο ή όχι;; Αλλά πώς αποκαλείς ένα φαγητό που για να γίνει χρειάζεσαι χίλια δυό καλούδια έστω και σε μικρή ποσότητα;; Το αποκαλείς πλούσιο, ακριβό ή πώς;;; Και μπορεί ένα φαγητό σαν τις ταπεινές και παραδοσιακές πατάτες γιαχνί να φορέσει τον μανδύα ενός γκουρμέ φαγητού που θα καταδεχθεί να στολίσει το τραπέζι ενός γεύματος λίγο μεγαλύτερου από το οικογενειακό;;; 
Αυτές οι σκέψεις με απασχολούσαν (ναιιιι, ξέρω, καταλαβαίνω ότι με απασχολούσαν πολύ μα πολύ ...σημαντικές σκέψεις :))) τη στιγμή που χτύπησε το κουδούνι και ...διάβηκε το κατώφλι μου!! "Μμμμμμμμ!!! συναρπαστική μυρωδιά!!! Τί είναι;;;;;" "Τώρα να σου πω ή να το αφήσω για αργότερα, μια και ξέρω πόσο περιφρονείς τις πατατούλες γιαχνί..." Απάντηση καμία, λοιπόν... "Καλά δεν θα μου πεις;;;; Μοσχοβόλησε το σπίτι!!! Να καθίσω για φαγητό;;;;" Και δεν κάθεσαι;;; Εκεί η καρέκλα, να το τραπέζι... να βάλω κι ένα πιάτο ακόμα, που λέει και το λαϊκόν άσμα και να γίνει το γέλιο της αρκούδας όταν θα σερβίρω!!!!" (χεχεχεχε, μύχια σκέψη μου... τώρα εδώ σε έχω θα... φας πατάτες γιαχνί!!!!).
Η κατσαρόλα ανοίγει, το μυστικό απλώνεται σαν μαύρη σκιά στον αέρα που πάει να διαλυθεί φανερώνοντάς το κι εγώ αναρωτιέμαι πώς να σερβίρω για να μην αποκαλυφθεί τί ακριβώς θα σερβίρω!! -:)) Το παίρνω απόφαση, παίρνω την κουτάλα στο ένα χέρι και το πιάτο του αγαπημένου μου εξαδέλφου στο άλλο και σε λίγα δευτερόλεπτα... οι πατάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά στρογγυλοκάθονται με περηφάνεια περισσή στο κάτασπρο πιάτο! Ένα αααα! ακούγεται αχνά, σχεδόν ψιθυριστά και μετά... "καλά αυτό μοσχοβολούσε έτσι;;;;;". Η απάντηση δόθηκε αστραπιαία, σαν να για να προλάβει την απόρριψη... "ναι, θα δοκιμάσεις έστω;;; Θα μου πεις τη γνώμη σου για να το ποστάρω ή όχι;;; Μια δόση παράκλησης και μια δόση πονηριάς... και να το αποτέλεσμα... "καλά θα δοκιμάσω!!!!!!!" "Μμμμμμμμμμμμμ!! Νοστιμότατο!!!!!!! Θεϊκό!!!!!!!!! Κι εγώ γιατί δεν έτρωγα τόσο καιρό;;;; " "Μα γιατί ήσουν κολλημένος στις παραδοσιακές, απλές πατάτες γιαχνί που δεν έχουν και πολύ κοντινή σχέση με τούτο το πιάτο!!!" "Μήπως θέλεις και κρέας;;; "Μια χοιρινή παντσέτα φούρνου ταιριάζει απίστευτα!!" "Εεεεε, καλά για να το λες εσύ!!!" 
Κάπως έτσι ήταν ή θα ήταν ο διάλογος αν κάποιος δεν έτρωγε αυτή τη συγκεκριμένη λιχουδιά που έχω την τιμή να σας παρουσιάσω σήμερα!!! Το αποτέλεσμα της γαστρονομικής και όχι μόνον φαντασίας μας  μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο κατά τα άλλα παραδοσιακό... γι αυτό... ας μην υποτιμούμε τα απλά, καθημερινά φαγητά. Είναι η καλύτερη βάση για γκουρμέ λιχουδιές αρκεί να τους αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο και τη σκέψη μας κι εκείνα θα μας χαρίσουν ανεπανάληπτη γευστική απόλαυση χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία και να είναι αμφιβόλου ποιότητας!! Κι όσο για τους "αμετανόητα ορκισμένους" που περιφρονούν τα λαχανικά όταν δεν συνοδεύονται από κρέας... μια χοιρινή παντσέτα φούρνου είναι ό,τι καλύτερο για συνοδεία!!!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
  • 4 μέτριες πατάτες, σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια (το ένα ψιλοκομμένο και το άλλο σε φέτες)
  • 1 μικρό καρότο σε κυβάκια
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά σε φετάκια
  • 1/2 πράσινη πιπεριά (κέρατο ή καυτερή) σε φετάκια
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες στο multi
  • 1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί 
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 3-4 φέτες λιαστής ντομάτας
  • 2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
  • 1 πρέζα σκόρδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. για τις φέτες κρεμμυδιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ψιλοκόβουμε το ένα κρεμμύδι και κόβουμε το άλλο σε λεπτές φέτες.
  2. Διαλύουμε μέσα στις πολτοποιημένες ντομάτες τον πελτέ.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις φέτες του κρεμμυδιού.
  4. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να καραμελώσουν και σβήνουμε με 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό.
  5. Βάζουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά να σοταριστούν.
  6. Ύστερα, ρίχνουμε τις πατάτες και αφήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά να σοταριστούν απ' όλες τις πλευρές (μπορούμε να τις γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα προσεκτικά για να μην διαλυθούν).
  7. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει 1-2 βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  8. Ύστερα, προσθέτουμε τις ντομάτες με τον πελτέ και 1 ποτήρι νερό (τόσο όσο χρειάζεται για να είναι μόλις σκεπασμένες οι πατάτες).
  9. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
  10. Αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσουν οι πατάτες και μόλις μαλακώσουν (σε περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους), αφαιρούμε το καπάκι για να εξατμιστεί πιο γρήγορα το νερό.
  11. Το φαγητό μας είναι έτοιμο, όταν οι πατάτες είναι μαλακές και στην κατσαρόλα έχει μείνει η σάλτσα με το λάδι της.
  12. Εάν θέλουμε, ψήνουμε μια απλή χοιρινή παντσέτα, μια μπριζόλα ή ακόμη και ένα στήθος ή μπουτάκι κοτόπουλου στο φούρνο και το συνοδεύουμε.

Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!!
-:)))
Tante Kiki
13 Comments
No