Μελαλευριά Χίου


Μελαλευριά Χίου by Tante Kiki

Καλή σας μέρα! Καλή και γλυκιά εβδομάδα!! 
Η Χίος είναι γνωστή για τη μαστίχα της αλλά και τις ομορφιές της. Δεν είναι όμως μόνον η μαστίχα και τα πολλά εδέσματα που νοστιμίζει αλλά και πολλές άλλες λιχουδιές τοπικές που, ο κάθε επισκέπτης της μπορεί να γευτεί! Αρκεί να ψάξει και, είναι σίγουρο ότι θα βρεί μια νοστιμιά που θα θέλει να την απολαύσει.
Σήμερα, λοιπόν ταξιδεύουμε στη Χίο! Θα κάνουμε γλυκιά αρχή της εβδομάδας με μια από τις παραδοσιακές συνταγές της  που με εντυπωσιάσε με την απλότητά της και η αλήθεια είναι ότι θα είναι η πρώτη που θα δοκιμάσω όταν επισκεφθώ στην Χίο.  Έχω πολύ καιρό να ανεβάσω παραδοσιακή συνταγή και η συγκεκριμένη, που θυμίζει έντονα μουσταλευριά η οποία είναι πολύ πιο διάσημη, είναι τόσο νόστιμη όσο και απλή. Το μεγαλείο της απλότητας της παλιότερης Ελληνίδας νοικοκυράς, που για να γλυκάνει τους αγαπημένους της έβρισκε απλούς αλλά εκπληκτικά νόστιμους συνδυασμούς υλικών που υπήρχαν όλο το χρόνο στο ντουλάπι της.
Μελαλευριά και μάλιστα σε μια συνταγή του πασίγνωστου και καταξιωμένου Ηλία Μαμαλάκη (από ΕΔΩ) που αξίζει να τη δοκιμάσουμε, χωρίς να γυρίσουμε από την άλλη το κεφάλι μας απαξιωτικά. Το καλό μέλι, το καβουρδισμένο σουσάμι και το σωστό ψήσιμο του αλευριού μέχρι πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα είναι τα απαραίτητα συστατικά και μυστικά που θα την απογειώσουν και μαζί και όποιον την γευθεί. Κι αν προσθέσουμε και αμύγδαλα ή καρύδια ελαφρώς ψημένα τότε γίνεται ένα απίστευτο, ελληνικότατο γλυκό που, μέσα στην απλότητά του, χαρίζει μοναδική νοστιμιά ζεστό ή κρύο!

Μελαλευριά Χίου by Tante Kiki

ΥΛΙΚΑ για 5-6 μπολ

Για το σιρόπι
  • 400 γρ. νερό
  • 200 γρ. μέλι
Για την κρέμα
  • 200 γρ. φυτικό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 100 γρ. αλεύρι
Για το γαρνίρισμα
  • Σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο
  • Κανέλα
  • Αμύγδαλα ή/και καρύδια (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μια ή δυο βράσεις από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. 
  • Μετά, αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Ρίχνουμε μέσα και το αλεύρι και ανακατεύοντάς το, συνεχώς και με ταχύτητα, με μια ξύλινη κουτάλα, το αφήνουμε να καβουρδισθεί έως ότου πάρει ένα ελαφρό καστανό χρώμα.
  • Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά και το ζεστό νερό συνεχίζοντας να ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά για να μη σβολιάσει η κρέμα που, πολύ γρήγορα, γίνεται παχύρρευστη.
  • Αφήνουμε μερικά λεπτά την κρέμα να κρυώσει και την ισομοιράζουμε στα μπολ.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τέλος με σουσάμι.
  • Σε μας αρέσει να περιχύνουμε με ελάχιστο μέλι ακόμα την κρέμα και ύστερα να ρίχνουμε το σουσάμι.
  • Φυσικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε και με τα ψημένα αμύγδαλα ή καρύδια!
Μελαλευριά Χίου by tante Kiki

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!!

Tante Kiki
30 Comments
No