Πέστο ντομάτας


Καλή σας μέρα!!! Υγεία και νοστιμιά!! Δυό λέξεις-θεμέλια για τη ζωή και την ποιοτική μας καθημερινότητα. Βασικό συστατικό για να ανταμώνουμε με τις δύο αυτές λέξεις είναι τα εποχιακά μυρωδικά και λαχανικά γιατί... όπως έλεγαν και οι γιαγιάδες μας... κάθε πράγμα στον καιρό του...(το άκουγα κάθε φορά που ζητούσα να φάω καρπούζι κάπου προς το τέλος Μαϊου!!!). 
Μόνον τότε, εξ άλλου, όλα τα προϊόντα της γης βρίσκονται στο ζενίθ της νοστιμιάς τους και την χαρίζουν απλόχερα όπου κι αν παρευρεθούν! Κάτι ξέρει η φύση!!!
Αυτή την εποχή, λοιπόν, οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους κι έτοιμες να "απογειώσουν" μια εκπληκτική σάλτσα που, ναι μεν τη συναντάμε στην παραδοσιακή μαγειρική πολλών χωρών εμείς όμως... δανειστήκαμε την έμπνευση από τη γειτονική κι αγαπημένη Ιταλία όπου τα pesto είναι φημισμένα για την πλούσια γεύση τους και την υπέροχη υφή τους! 
Pesto σημαίνει γουδί...γιατί εκεί παρασκευάζονται κανονικά... εμείς όμως θα ...απιστήσουμε στο γουδί, θα διευκολύνουμε τη ζωή και την καθημερινή μας μαγειρική (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μια μικρή απώλεια όσον αφορά στη γεύση) και θα ...αναζητήσουμε την κυρίαρχη και μοντέρνα παρουσία του multi.
Παρουσίες κλασσικές για το πέστο όπως κουκουνάρι, γενοβέζικος βασιλικός, παρμεζάνα, σκόρδο, λάδι και ξίδι αλλά και άλλες πιο ασυνήθιστες όπως ντομάτες, ντομάτες λιαστές, μετσοβόνε για να μοσχοβολήσει καπνιστή λιχουδιά ενώνουν τις δυνάμεις τους και αποφασίζοντας να γοητεύσουν τις αισθήσεις μας στρογγυλοκάθονται μέσα στο multi δίνοντάς μας ένα δυναμικό αποτέλεσμα πολύ, μα πάρα πολύ ...γοητευτικό!
Σε ζυμαρικά, ρύζι ή ψητό κρέας αλλά και ψάρι το κατακόκκινο, αυτό, πέστο, είναι σίγουρο, ότι θα μας κατακτήσει!!! Έχει μιαν απίστευτη γλύκα που κατρακυλά στον ουρανίσκο αφήνοντάς τον εξαντλημένο από την ικανοποίηση και συνάμα διψασμένο για ακόμη περισσότερη απόλαυση!!
Ένα πέστο 4 εποχών που, όμως, τούτη την εποχή βρίσκεται στο ζενίθ της νοστιμιάς του!
ΥΛΙΚΑ
4-5 ντομάτες κομμένες στη μέση
4-5 φέτες λιαστής ντομάτας σε λάδι
5-6 φύλλα γενοβέζικου βασιλικού
2 κ.σ. κουκουνάρι ή αμύγδαλα (χωρίς τη φλούδα)
4-5 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη (δοκιμάστε αυτή του Μετσόβου)
2 κ.σ. μετσοβόνε (καπνιστό τυρί Μετσόβου)
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετούμε τις ντομάτες με το σκόρδο (εάν βάλουμε) και τα κουκουνάρια σε δύο ταψάκια και τα βάζουμε στο φούρνο, τα μεν κουκουνάρια για 6 λεπτά, τις δε ντομάτες για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.
Ύστερα, βάζουμε τις ψημένες και τις λιαστές ντομάτες, τα κουκουνάρια, τη παρμεζάνα, το μετσοβόνε, το βασιλικό, το ξίδι και το ελαιόλαδο και τα πολτοποιούμε στο multi.
Κάνουμε το πέστο όσο λείο μας αρέσει και το διατηρούμε σε βαζάκι γυάλινο στο ψυγείο (αν και η ποσότητά του είναι μικρή...οπότε μπορεί να εξαφανιστεί ...αστραπιαία)!!! 
Tante Kiki
28 Comments
No