Ψωμί για τοστ... το σπιτικό


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε! Ψωμί... μια από τις μεγάλες μου αγάπες! Νομίζω ή καλύτερα γνωρίζω ότι χωρίς κρέας και χωρίς ψάρια μπορώ να κάνω για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά χωρίς ψωμί... ούτε μια μέρα!!!
Η μοσχοβολιά του ζεστού, φρεσκοψημένου ψωμιού τριγυρίζει ακόμη στα ρουθούνια μου από τότε που, μικρή ακόμα, περνούσα τα καλοκαίρια με τη γιαγιά και τον παππού μου, στο χωριό και ο θείος μου, που ήταν φούρναρης, μοίραζε τα ψωμιά στα σπίτια με μια πρωτότυπη, τρίκυκλη μηχανή. Αυτή η μηχανή ήταν το πρώτο που τραβούσε την προσοχή μου!!! Φανταστείτε... μια τρίκυκλη μηχανή, στο χρώμα της μέντας που επάνω είχε προσαρμοσμένο ένα τριγωνικό κουβούκλιο, που άνοιγε και από τις δύο πλευρές!!
Η κάθε πλευρά ήταν γεμάτη με ράφια, τόσο φαρδιά ώστε να χωράει ένα καρβέλι και κάθε ράφι είχε 8-9 καρβέλια!!! Τί μαγική  μηχανή!!! Ο θόρυβός της ακουγόταν από μακριά κι εγώ έτρεχα να προϋπαντήσω τον θείο Γιάννη που έφερνε τα φρεσκοψημένα ζυμωτά, αφράτα ψωμιά για να τα μοιράσει στη γειτονιά... ξέροντας εκ των προτέρων ποιούς είχε πελάτες και πόσοι θα αγόραζαν ψωμί και την ακριβή ποσότητα!
Δεν θυμάμαι ποτέ να μην είχε ψωμί!!! Το θυμάμαι, ψηλό και με το χαμόγελο και την καλή κουβέντα πάντα στο στόμα να στέκεται μπροστά στην αυλή μας για να μοιράσει ψωμιά σε όλους όσους κατέφθαναν τρέχοντας. Κι όταν δεν έβλεπε κάποιον που ήξερε ότι αγόραζε συνήθως ψωμί, τότε κόρναρε με μια μικρή και βραχνή κόρνα που θαρρείς και την άκουγαν όλοι μ' έναν μαγικό τρόπο!!! Δεν υπήρχε σπίτι, στη γειτονιά μας που να μην έπαιρνε ψωμί από τον θείο Γιάννη και δεν υπήρχε ούτε ένας δυσαρεστημένος πελάτης!!!! Πώς να υπήρχε άλλωστε;;; Εκείνο, το φουσκωτό, ζεστό, μοσχοβολιστό ψωμί ήταν τόσο αγνό που μόνο το σύγχρονο σπιτικό μπορεί να συναγωνισθεί πια μαζί του!!! Ένα ψωμί χωρίς συντηρητικά, με μόνο διογκωτικό τη νωπή μαγιά που τρύπωνε στο προζύμι αποφασισμένη να "δουλέψει" με όλη της τη δύναμη για να δημιουργήσει αυτό το εκπληκτικό ευλογημένο προϊόν!!! 
Το ψωμί, λοιπόν, ήταν πάντα κυρίαρχο στο οικογενειακό τραπέζι... ίσως γιατί ο προπάππος αλλά και ο παππούς μου ήταν μυλωνάδες και είχαν τον μοναδικό μύλο στο χωριό κάτι που στις δύσκολες ώρες του πολέμου τους βοήθησε να επιβιώσουν μιας και είχαν προϊόντα και υπηρεσίες να ανταλλάξουν για να έχουν το καθημερινό τους φαϊ. Ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια το ψωμί κυριαρχεί στο τραπέζι μας, άλλοτε έτοιμο από το φούρνο της γειτονιάς, άλλοτε σπιτικό από το φούρνο της κουζίνας μας, μιας κουζίνας που, μέχρι το ψωμί να στρογγυλοκαθίσει στο μεσημεριανό τραπέζι, έχει ήδη μοσχοβολίσει από το άρωμά του!
Καιρό, λοιπόν, τώρα έψαχνα για μια συνταγή για ψωμί του τοστ!!! Ψάχνοντας, βρήκα πολλές, διάβασα πολλές και κατέληξα στη συγκεκριμένη (ΕΔΩ).
Η συνταγή αυτή έχει δύο ιδιαιτερότητες... η μία είναι ότι χρησιμοποιεί γάλα σε σκόνη και η άλλη ότι χρησιμοποιεί νιφάδες από πουρέ πατάτας (αντί για κανονικό γάλα και βρασμένες πατάτες). Και τα δύο μπορούμε εύκολα να τα βρούμε στα σούπερ μάρκετ. Αυτά τα δύο υλικά είναι αυτά που με παρακίνησαν να δοκιμάσω τη συνταγή. Και είχα δίκιο!!!
Το ψωμί για τοστ που προκύπτει είναι καταπληκτικό, νόστιμο, αφράτο και καθόλου λαστιχωτό! Κόβεται σε λεπτές φέτες κι όταν ψήνεται γίνεται καταπληκτικό τοστ με μαλακή και πολύ λεπτή 
κόρα. Οι νιφάδες του πουρέ του χαρίζουν όχι μόνον καταπληκτική υφή την ίδια μέρα αλλά και τις επόμενες δύο (για περισσότερο δεν μπορώ να πω γιατί το συγκεκριμένο ψωμί έγινε ανάρπαστο και όχι μόνον σε τοστ!!).
ΣΗΜ. Στα υλικά δεν γράφω φλιτζάνι τσαγιού γιατί δεν μέτρησα με φλιτζάνι τσαγιού αλλά "κανάτα μέτρησης" που είχε ένδειξη για "φλιτζάνια (cups)".
Ελάτε, ακολουθήστε με και πάμε να δούμε τη συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για 1 καρβέλι
2 1/2 κ.σ. ξηρή μαγιά + 4 κ.σ. χλιαρό νερό
2 φλ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής (ή αλεύρι για τσουρέκι)
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
3 κ.σ. ζάχαρη
5 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό) (ή μαργαρίνη)
1/4 φλ. γάλα σε σκόνη
1/2 φλ. νιφάδες για πουρέ πατάτας
1- 1 1/8 φλ. νερό χλιαρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Διαλύουμε τη μαγιά σε 4 κ.σ. νερό χλιαρό και 1 κ.σ. ζάχαρη.
Αφήνουμε το μίγμα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.
Βάζουμε σε ένα μπολ, τα 2 είδη άλευρου, το γάλα σε σκόνη, το βούτυρο, τις νιφάδες του πουρέ, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς που έχει ήδη φουσκώσει.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το χλιαρό νερό.
Όταν δούμε ότι η ζύμη μας άρχισε να μην κολλάει στα χέρια και να γίνεται μαλακή, προσθέτουμε το νερό πολύ σιγά.
Ύστερα, ζυμώνουμε για 7-10 λεπτά χωρίς να προσθέσουμε νερό και βάζουμε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-2.5 ώρες να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (σχεδόν) σε όγκο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Την ξεφουσκώνουμε, τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμα και τη βάζουμε σε φόρμα μακρόστενη που την έχουμε αλείψει με λίγο βούτυρο και την έχουμε αλευρώσει ελαφρά.
Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα να φουσκώσει λίγο για 30-40 λεπτά.
'Υστερα, βάζουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά και μόλις το ψωμί πάρει ένα χρυσαφί χρώμα το βγάζουμε από το φούρνο.
Αλείφουμε την κόρα του με λίγο βούτυρο (για να γίνει μαλακή και νόστιμη) και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες και να το διατηρήσουμε για 2 μέρες εκτός ψυγείου.
Tante Kiki
23 Comments
No