Σουβλάκια κοτόπουλου, όταν το γρήγορο φαγητό γίνεται σπιτικό


Σουβλάκια κοτόπουλου, όταν το γρήγορο φαγητό γίνεται σπιτικό

Σουβλάκια ...η αγαπημένη ελληνική λιχουδιά ή μάλλον μια από τις αγαπημένες ελληνικές λιχουδιές! Εύκολο, νόστιμο, με λίγες θερμίδες και πολλή γεύση γίνεται στο μπάρμπεκιου ή στο φούρνο και μετατρέπεται από φαγητό του δρόμου σε σπιτικό. Όπως και να γίνει, δύσκολα θα του αντισταθούν μικροί και μεγάλοι.
Το συγκεκριμένο είναι πολύ μαλακό γιατί γίνεται από μπουτάκι κοτόπουλου. Είναι όμως και σπιτικό κι αυτό σημαίνει ότι έχει μοναδική νοστιμιά και μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα μέτρα μας... όσο πικάντικο κι όσο ψημένο το θέλουμε! Είναι ψημένο στο φούρνο αν και εδώ που τα λέμε στα κάρβουνα έχει άλλη νοστιμιά.  Όταν ψηθεί στο φούρνο με τις πιπεριές του, τις πατάτες του και μια απλούστατη σάλτσα γιαουρτιού να το απογειώνει δεν πρόκειται να απογοητεύσει ούτε τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Τα "βρώμικα" της καντίνας που στέκονταν σε κάποια γωνιά του δρόμου, λοιπόν, αλλάζουν μορφή και γίνονται "σπιτικά και καθαρά". 

Σουβλάκια κοτόπουλου, όταν το γρήγορο φαγητό γίνεται σπιτικό

Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με τηγανιτές πατάτες ή λαχανικά, ωμά ή βραστά, με τηγανόπιτα ή ζυμαρόπιτα (που θα βρείτε ΕΔΩ) ή με φρυγανισμένη φέτα ψωμιού αλειμμένη με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλισμένη με αλάτι και ρίγανη. Κι αν λατρεύουμε τη ρίγανη... δεν έχουμε παρά να πασπαλίσουμε με αλάτι και ρίγανη τις ζεστές τηγανιτές πατάτες και να συνοδεύσουμε με μια κρύα μπύρα.

Σουβλάκια κοτόπουλου, όταν το γρήγορο φαγητό γίνεται σπιτικό

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
  • 8 καλαμάκια για σουβλάκια κοτόπουλου 
  • 5 μπουτάκια χωρίς κόκκαλο
  • 2 κόκκινες πιπεριά
  • 2 πράσινες πιπεριά
  • Μερικά νοματίνια (προαιρετικά)
Για το ψήσιμο
  • Χυμό από 1/2 πορτοκάλι 
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • 1/3 κ.γλ σκόρδο
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1/3 κ.γλ. κύμινο
  • Θυμάρι
  • Ρίγανη
  • 1 ποτήρι νερό για το ταψί
Σάλτσα μουστάρδας
  • 1/2 φλ.τσ. ζωμό από τα σουβλάκια
  • 4 κ.σ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. τυρί Φιλαδέλφεια
  • 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή 
  • 1 κ.σ. κοφτή κόρν φλάουρ
  • Αλάτι και λίγο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Κόβουμε σε κομμάτια για σουβλάκια τα μπουτάκια (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να τα κόψει).
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τους χυμούς, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κύμινο, την πάπρικα, το σκόρδο, το λεμόνι,  το θυμάρι, τη ρίγανη, το βαλσαμικό, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος.
  3. Τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  5. Μετά τα περνάμε στα ξυλάκια για σουβλάκια βάζοντας ανάμεσα κομμάτια πιπεριάς.
  6. Καλύπτουμε το ταψί με  αντικολλητικό χαρτί και προσεκτικά ρίχνουμε το νερό κάτω από το χαρτί (ανασηκώνοντάς το στις άκρες).
  7. Βάζουμε τα σουβλάκια σε ταψί με σχάρα (προαιρετικά) και προσθέτουμε τη μαρινάδα.
  8. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο με αντικολλητικό χαρτί (2 σε 1) και αφήνουμε τα σουβλάκια για 35-40 λεπτά να ψηθούν κλειστά.
  9. Ύστερα, βγάζουμε το χαρτί και γυρίζουμε τα σουβλάκια από την άλλη πλευρά.
  10. Ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
  11. Όταν είναι έτοιμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό που υπάρχει στο ταψί.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μουστάρδας
  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε το ζωμό από τα σουβλάκια, το τυρί κρέμα και τη μουστάρδα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί.
  2. Μόλις το μείγμα ζεσταθεί και κοχλάσει, προσθέτουμε το γιαούρτι στο οποίο έχουμε διαλύσει το κόρν φλάουρ.
  3. Σε σιγανή φωτιά, ανακατεύουμε έως ότου η σάλτσα μας γίνει παχύρρευστη.
  4. Σερβίρουμε τα σουβλάκια κοτόπουλου με τηγανιτές πατάτες, λαχανικά βραστά ή ωμά και λίγη από τη σάλτσα γιαουρτιού.
Σουβλάκια κοτόπουλου, όταν το γρήγορο φαγητό γίνεται σπιτικό
Tante Kiki
19 Comments
No