Κολοκυθοκεφτέδες φούρνου, πιο εύκολοι δεν γίνονται


Καλή σας μέρα! Επιστροφή στη βάση μου κι επιτέλους Ίντερνετ κανονικό, χωρίς το συνεχές άγχος για τυχόν υπερβολική χρέωση αλλά και την εκνευριστικά αργή ταχύτητα που για να μπορέσω να επισκεφτώ τα μπλογκοσπιτάκια της γειτονιάς μας κάνω ατελείωτη ώρα... τόσο που τελικά κάνω τα πιο στοιχειώδη και μετά εγκαταλείπω την προσπάθεια!!! Δεν πειράζει όμως, καλοκαίρι είναι και πώς άλλωστε θα καταλάβω τη διαφορά από τις άλλες εποχές!! :))
Το τετραήμερο, λοιπόν, που ήμουν στο χωριό μου είχα απίστευτες συναντήσεις... άλλες καλές κι ευχάριστες, άλλες κλασσικές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο (όχι απαραίτητα όμως ευχάριστες αλλά δυστυχώς αναπόφευκτες) κι άλλες αναπάντεχες και, αρκετά δυσάρεστες όπως αυτές με μικρά μεδουσάκια που αποφάσισαν να κάνουν κι αυτά μπάνιο στην ίδια παραλία με μένα κι εγώ προφανώς τα ενοχλούσα. Ευτυχώς τα ...νικούσα σε μέγεθος κι έτσι δεν ήταν πολύ αποτελεσματικά όταν αποφάσισαν να με εκδικηθούν κι εγώ υποχώρησα ταχύτητα και απομακρύνθηκα!!! Την γλύτωσα με μικρές κοκκινίλες και λίγο ενόχληση!!! Κι έτσι στην προκειμένη περίπτωση η φράση "ο επιμένων νικά" δεν είχε και πολύ αξία!! -:)))
Επέστρεψα, λοιπόν, σπίτι και θυμήθηκα ότι δεν είχα γράψει εκείνη τη συνταγή για εύκολους και νόστιμους κολοκυθοκεφτέδες που γίνονται στο φούρνο και όχι στο τηγάνι (είπαμε εγώ και τα κολοκύθια έχουμε μια σχέση πάθους-:)))
Άτιμο καλοκαίρι, σε λατρεύω αλλά με αποδιοργανώνεις αρκετές φορές γιατί λατρεύω τη θάλασσα, τα μπάνια, τη χαλάρωση στο μπαλκόνι μ΄έναν καφέ κι ένα βιβλίο στο χέρι!!! Όχι ότι μπορώ να απαρνηθώ το μαγείρεμα αλλά, κάποιες φορές, φτιάχνω κάτι κι από τη βιασύνη μου να τελειώσω για να το απολαύσουμε και να ξαναγυρίσω στο βιβλίο μου και ηρεμία του μπαλκονιού... ξεχνώ να φωτογραφίσω κάποια στάδια ή δεν βγαίνουν καλές οι φωτογραφίες μου και ...τσατίζομαι!!-:((
Πάντως, κι αυτή τη φορά μπορεί οι φωτογραφίες να αδικούν τις συγκεκριμένες λιχουδιές αλλά, πιστέψτε με ... είναι καταπληκτικοί μεζέδες αν και λίγο διαφορετικοί από τους τηγανιτούς. Φυσικά, αν εσείς προτιμάτε τα τηγανιτά μπορείτε να τους τηγανίσετε για να γίνουν, αυτό που λέμε... στα "μέτρα σας"!!!
Πάμε να δούμε πώς τους φτιάχνουμε και ...διαλέξτε εσείς την τελική φάση του ψησίματος στο φούρνο ή του τηγανίσματος!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 8-10 άτομα
6 μεγάλα κολοκύθια, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη
1 μεγάλο αυγό
2 κ.σ. δυόσμο
1 κ.σ. άνηθο
3 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας (ή κεφαλοτύρι)
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 πρέζα βασιλικό ή 3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις τόσο όσο να γίνει αρκετά πηχτό το μίγμα μας
Ελάχιστο αλάτι και λίγο λευκό πιπέρι
1/2 κ.γλ. μπέικιν
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τρίβουμε τα κολοκύθια στον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι πασπαλίζοντάς τα με λίγο αλάτι.
Τα αφήνουμε για μισή ώρα έτσι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και μετά τα στίβουμε καλά.
Καλύπτουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αυγό, το δυόσμο, τον άνηθο, τη φρυγανιά, τον βασιλικό, το πεκορίνο, το κρεμμύδι, το μπέικιν, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε ένα μίγμα πηχτό τόσο ώστε όταν βάζουμε μια κουταλιά στο ταψί να μην απλώνει.
Για να ψήσουμε στον φούρνο
Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε γεμάτες κουταλιές και τις τοποθετούμε στο ταψί σε απόσταση 1.5-2 εκ. τη μία από την άλλη γιατί, συνήθως απλώνουν.
Ύστερα, βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Για να τηγανίσουμε
Παίρνουμε λίγο από το μίγμα, το πλάθουμε το αλευρώνουμε και πάλι και το βάζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο που έχει ήδη ζεσταθεί.
Βγάζουμε μόλις ο κολοκυθοκεφτές ροδοτηγανιστεί και τοποθετούμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να "φύγει" το επιπλέον λάδι του.
Tante Kiki
39 Comments
No