Αρωματικό ρυζόγαλο με μαστίχα και σαλέπι


Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα! Μετά το χθεσινό σοκ που για δεύτερη φορά χάθηκε ανάρτησή μου χωρίς να  γνωρίζω το πώς και το γιατί ξεκινάω σήμερα γλυκά την εβδομάδα...μήπως και τα πράγματα πάνε καλύτερα!!
Το ρυζόγαλο, riz au lait, rice pudding, budino di riso, sütlaç είναι ένα από τα πιο γνωστά, συνηθισμένα και νόστιμα κρεμογλυκάκι.
Εύκολο, γρήγορο, με άπειρες παραλλαγές όσον αφορά στα αρώματα και τις γεύσεις του αλλά και στον τρόπο παρασκευής του, το τιμούν μικροί και μεγάλοι. Εύκολο κλείσιμο σε ένα γεύμα, χλιαρό το χειμώνα, κρύο το καλοκαίρι μας επιτρέπει πάντα να το "φέρνουμε στα μέτρα μας". Ανήκει στο σύγχρονο είδος "comfort food" και μπορεί να μας κάνει παρέα με αξιοπρέπεια σχεδόν κάθε στιγμή της μέρας.
Γρήγορο και χωρίς καθόλου κορν φλάουρ (όχι ότι θεωρώ κακό το να του προσθέτουμε κορν φλάουρ για να το "δέσουμε" καλύτερα και γρηγορότερα) το παραδοσιακό μας ρυζόγαλο μετατρέπεται εύκολα σε μια αρωματική, ελαφριά, δροσιστική λιχουδιά που γίνεται σε χρόνο ρεκόρ μιας και τα υλικά του υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις κουζίνες.
Το συγκεκριμένο ανήκει στις πολύ αρωματικές εκδοχές...θυμίζοντας το παγωτό καϊμάκι αν και... χρειάζεται λίγη προσοχή στην ποσότητα της μαστίχας αλλά και του σαλεπιού που θα βάλουμε για να μην αφήνει πικρή επίγευση! Η μαρμελάδα ή το σιρόπι βύσσινο του ταιριάζει τέλεια αλλά και η μαρμελάδα φράουλα που χρησιμοποίησα το κάνουν τέλειο για κάθε ώρα της ημέρας... τόσο για γλυκό στο τέλος ενός γεύματος, όσο και για σνακ ...δεκατιανό ή απογευματινό.
Το γνωστό μας ρυζόγαλο, λοιπόν, σε μια λίγο πιο ανατολίτικη εκδοχή!!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
100 γρ. ρύζι αρμπόριο (ή Καρολίνα)
1 φλ.τσ. νερό
600-700 ml γάλα
3-4 κ.σ. ζάχαρη
1 πρέζα ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια και μαστίχα
1 πρέζα σαλέπι (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γλ. μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο (ή γλυκό του κουταλιού)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με το νερό και το αλάτι.
Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
Ύστερα, προσθέτουμε το μισό γάλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου απορροφηθεί κι αυτό και χυλώσει το ρύζι.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο ακόμηέωςότου έχουμε ένα πηχτό ριζόγαλο.
Εάν θέλουμε να πήξει πιο γρήγορα προσθέτουμε 1 κ.γλ. κόρν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αρωματίζουμε το ρυζόγαλο με τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη βανίλια.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να σφίξει και να το σερβίρουμε κρύο με λίγη μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού φράουλα, βύσσινο ή τριαντάφυλλο.
 
Tante Kiki
40 Comments
No