Triffle γιαουρτιού


Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι και επίσημα!!!!!!!!! 
Φράουλες!!! Πεπόνι!!! Δυόσμος φρέσκος, καταπράσινος!!! Εχθές κατέβηκα στον κήπο την ώρα που ο μπαμπάκας μου πότιζε... τί μυρωδιές!!! Θαρρείς και η γη το διαλαλεί ότι ήρθε το καλοκαίρι!!! Οι μικρές πράσινες ντοματούλες, οι πιπεριές, οι φράουλες αλλά και τα κολοκυθολούλουδα άλλα σκέτα (αρσενικά όπως τα λέει η μαμά μου) κι άλλα με κολοκύθια επάνω το φωνάζουν... το καλοκαίρι είναι εδώ. Την ώρα που έπεφτε το νερό στο δυόσμο ...ο τόπος γέμισε με το θεόσταλτο άρωμα της δροσιάς του  κι ο νους ταξίδεψε, γαλήνεψε!! Παραδίπλα, η Ιωάννα μ' ένα πιάτο πεπόνι στο χέρι που πέρα από τα καλοκαιρινό του άρωμα μας έπεισε ότι το καλοκαίρι είναι εδώ με τη γλύκα του! Όμορφη η αλλαγή των εποχών... σπάει την ανία... αναζωογονεί τις αισθήσεις! Αφή, όραση, ακοή και όσφρηση κάνουν υπερωρίες! Από τα διπλανά δέντρα ακούγονται τα τιτιβίσματα των φλύαρων πουλιών, τα χέρια αγγίζουν τις κατακόκκινες, μεστωμένες πια, φράουλες, τα μάτια ταξιδεύουν στα χρώματα του κήπου με κυρίαρχο το πράσινο και το πορτοκαλοκίτρινο των κολοκυθολούλουδων αλλά και το άλικο κόκκινο των φραγκοστάφυλλων που κρέμονται από τα τσαμπιά τους έτοιμα για κόψιμο και τα αρώματα τυραννούν τη  μύτη με τον πιο γλυκό τρόπο. Στη σκάλα μας, το γιασεμί συναγωνίζεται με τη διπλανή του λεβάντα για το ποιό από τα δυό θα αποπλανήσει την όσφρησή μας κι εγώ κάπου εκεί, ανάμεσα σε όλα αυτά... μ' ένα ταψί πιπεριές, ντομάτες και  κολοκυθάκια (τα τελευταία ...παραγωγή του κήπου μας) μπροστά μου, έτοιμα για γέμισμα να περιπλανιέμαι νοερά σε μέρη γνωστά και άγνωστα, σε τοπία καλοκαιρινά με θάλασσα καταγάλανη (όπως αυτή του χωριού μου) αλλά και με αμπέλια, μποστάνια, κερασιές και ροδακινιές. 
Κάθε φορά, τέτοια εποχή οι εικόνες κυριαρχούν στο νου και κινητοποιούν τη μνήμη ή καλύτερα κάθε είδος μνήμης. Εικόνες, από την Ν.Πέραμο (το χωριό που ζούσε η γιαγιά κι ο παππούς μου), γεμάτες χρώματα κι αρώματα καλοκαιρινά. Ένας πάγκος  γεμάτος ροδάκινα στην άκρη του παραλιακού δρόμου όπου ο κόσμος κάνει την καθημερινή του βόλτα ή κάθεται στα μικρά κατάλευκα τραπεζάκια για παγωτό, καφέ ή λουκουμάδες. Ένα αγροτικό αυτοκίνητο με την  καρότσα του γεμάτη ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα και η φωνή του αγρότη να διαλαλεί την πραμάτεια του. Ο πάγκος όπου ψήνουν τα καλαμπόκια, λατρεμένη, βραδινή συνήθεια των μικρών μας κοριτσιών (η μικρή Βασιλικούλα το καλαμπόκι το λέει "καλοκαίρι" τόσο πολύ το έχει συνδέσει με τις διακοπές μας) αλλά και ο πάγκος με τη ρίγανη Παγγαίου και τόσα άλλα αρωματικά και βότανα που περνάς και η επίθεση της υπέροχης μυρωδιάς τους είναι καταλυτική.
Κι όλες αυτές οι εικόνες τόσο στενά και άρρηκτα δεμένες με μια γιαγιά που τη λάτρευα και παιδικά χρόνια ξένοιαστα, χαρούμενα, υπέροχα και ακόμα πιο μοναδικά τώρα που είναι πια ντυμένα με τον μανδύα των αναμνήσεων.
Κι από την άλλη, όλα τα φρούτα, λαχανικά και αρωματικά του καλοκαιριού προδιαθέτουν για πιάτα χρωματιστά, γοητευτικά, νόστιμα και ελαφρά. Ποιός θέλει να τρώει πια πολύ;;; Ποιός λαχταράει φαγητά λιπαρά και βαριά;;; Οι περισσότεροι εκτιμούν το καλοκαιρινό φαγητό γιατί είναι ελαφρύ, γρήγορο, υγιεινό και νόστιμο αλλά χωρίς περιττές θερμίδες...με εξαίρεση τα παγωτά!! Εντάξει, εκεί μπορεί να γίνει μια εξαίρεση αλλά προς το παρόν ας κρατήσουμε τα χρώματα και αρώματα των φρούτων για να απολαύσουμε ένα καλοκαιρινό πρωινό γεύμα, γεμάτο νοστιμιά και υγεία αλλά με λίγες θερμίδες! Πανεύκολο και γρήγορο για να ικανοποιούμε τους αγαπημένους μας κι εμάς αλλά και για να είμαστε γρήγορα έτοιμοι για την παραλία και τις βουτιές μας.
Ας γιορτάσουμε την αρχή του μήνα με ένα πλήρες πρωινό στη βεράντα! Καφές, σταφιδόψωμο, λίγη μαρμελάδα και ένα υπέροχο γιαουρτένιο triffle είναι ό,τι καλύτερο για πρωινό. Ελάτε να το δούμε... Σάββατοκύριακο έχουμε μπροστά! -:))
ΥΛΙΚΑ για 1 άτομο
2-3 κ.σ. δημητριακά της αρεσκείας σας
1 κ.σ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
150-200 γρ. επιδόρπιο γιαουρτιού με 1% λιπαρά και γεύση λεμόνι ή ανανάς
4 φράουλες, σε κομμάτια
4 κομμάτια πεπόνι 
2 βερίκοκα σε κομμάτια
2-3 κεράσια, κομμένα στη μέση ή ολόκληρα αλλά χωρίς κουκούτσι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Δεν έχει... ειλικρινά γίνεται σε 3 λεπτά αν και μπορούμε να το παρουσιάσουμε με διάφορους τρόπους για να προσφέρουμε το πιο ωραίο πρωινό!
1- Σε ένα ποτήρι, βάζουμε τα δημητριακά, λίγες φράουλες, 2 κομμάτια κεράσια, 2 κομμάτια πεπόνι, 2 κομμάτια βερίκοκο, το μισό γιαούρτι, τα αμύγδαλα, το υπόλοιπο γιαούρτι και τέλος τα υπόλοιπα φρούτα.
Στολίζουμε με λίγο δυόσμο ή μέντα και απολαμβάνουμε το πρωινό μας γεύμα.
1- Σε ένα μπολ, βάζουμε το μισό γιαούρτι, από πάνω τα  δημητριακά και τα αμύγδαλα, μετά το υπόλοιπο γιαούρτι και τέλος τα φρούτα. 
Στολίζουμε με λίγα φύλλα δυόσμου ή μέντας και απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές.
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
Tante Kiki
29 Comments
No