Καλοκαιρινή πίτσα με σάλτσα πιπεριάς και ζύμη του λεπτού


"Όχι συχνά πίτσα!!!!! έλεγε η μαμά μου (όπως και πολλές άλλες μαμάδες με κυρίαρχη την επιθυμία να ταϊζουν υγιεινές τροφές τα παιδιά τους) πολλές φορές όταν ζητούσε η μικρή μου αδερφή πίτσα... "θέλεις να τρως ανθιυγεινά;;;". 
Η πίτσα! Θύμα της επιδημίας της παγκοσμιοποίησης, της εισαγόμενης κακώς εννοούμενης κουλτούρας, κακοποιημένη και παρεξηγημένη, συνώνυμη, σχεδόν πάντα, με την ταχυφαγία και την διατροφική αδιαφορία αλλά και την παχυσαρκία. Φορτωμένη με κακής ποιότητας πρώτες ύλες, περιττά λίπη, πολλά αλλαντικά και ελάχιστα λαχανικά, άγνωστης ποιότητας αρωματικά με την ίδια πλαστική γεύση, ευτυχώς όχι πάντα και παντού, στα περισσότερα μήκη και πλάτη του πλανήτη,με μόνο πλεονέκτημα αυτό της χαμηλής τιμής.
Και ξαφνικά... αρχίζει να επεκτείνεται μια νέα ...επιδημία (καλώς εννοούμενη)!!! Μια επιδημία ...επιλογής της τροφής, μια επιδημία μαγειρέματος της τροφής στο σπίτι ή κι αν είναι μαγειρεμένη έξω η ίδια επιδημία παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας για όλες αυτές τις κακής ποιότητας τροφές. Και η πίτσα ...αναβαθμίζεται στην πραγματική θέση που της αξίζει!! Σ'αυτή της τροφής που μπορεί να είναι πεντανόστιμη, υγιεινή, με πολλά λαχανικά, λίγα αλλαντικά κι αυτά καλής ποιότητας, λιγότερο ή περισσότερο λεπτή βάση. Στη θέση μιας τροφής που είναι αντίστοιχη της ελληνικής πίτας και που μπορεί κανείς με μια μπουκιά να καταναλώσει όλα όσα αποζητά ένας ανθρώπινος οργανισμός για καλή υγεία, ενέργεια αλλά και ικανοποίηση των αισθήσεων. Γιατί, δεν τρώμε για να τρώμε αλλά για να είμαστε γεροί, δυνατοί και να απολαμβάνουμε την τροφή μας... τότε αξίζει!!!
Σήμερα το μενού έχει πίτσα!!! Μια πίτσα για τις ξαφνικές επισκέψεις, γρήγορη (έτσι βιαστικά, ιδιαίτερα βιαστικά έγινε και η δική μου γι αυτό και οι μόνες φωτογραφίες που έβγαλα ήταν η πίτσα τελειωμένη... σήμερα όμως που θα την ξανακάνω θα βγάλω με την ησυχία μου φωτογραφίες) και εύκολη, ειδικά η ζύμη. Αφήστε που μπορείτε να βάλετε ό,τι τυριά έχετε στο ψυγείο και το λιγοστό ζαμπόν που υπάρχει (έτσι έκανα!!!) ή να την περιποιηθείτε βάζοντας τα υλικά που αγαπάτε.
Η πίτσα αυτή έχει δύο ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι ότι η ζύμη της  δεν γίνεται ζύμη αλλά χυλός και η δεύτερη ότι η σάλτσα της είναι μια σάλτσα μεσογειακή και πεντανόστιμη με μίγμα από πιπεριές Φλωρίνης και ντομάτες. Πίτσα-μπαμπανέτσα την ονόμασα εγώ, μιας και η ζύμη της έχει ομοιότητες με τη συγκεκριμένη Ηπειρώτικη πίτα...χαχαχα!!!
Παρασκευή σήμερα, αύριο Σάββατο και γιατί όχι;;; Δεν έρχεστε να γευτούμε μαζί μια νοστιμιά υγιεινή και εύκολη και μια κρύα μπυρίτσα;;; Σας υπόσχομαι, θα απολαύσουμε το πιάτο μας, τη μπύρα μας, θα γελάσουμε και θα κουβεντιάσουμε στη βεράντα με το δροσερό αεράκι παρέα! Υπάρχει κάτι καλύτερο για το Σαββατόβραδο από μια βραδιά με φίλους;;;
Άντε ελάτε, κερνάω και καφέ στην κουζίνα μου... πάμε;
ΥΛΙΚΑ για 1 πίτσα 35x25 περίπου
Για τη ζύμη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλλειμα του ταψιού
  • 1 αυγό μεσαίου μεγέθους
  • 1 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη για το ταψί
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες στο φούρνο*
  • 3 ντομάτες μέτριες κομμένες στη μέση και ψημένες κι αυτές στο φούρνο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα θυμάρι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο 
  • 4 φέτες ζαμπόν κομμένες σε λωρίδες
  • 250 γρ. μοτσαρέλα κίτρινη τριμμένη
  • 100 γρ. κασέρι τριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, για το χυλό της ζύμης σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι έως ότου ετοιμάσουμε έναν παχύρρευστο χυλό (εάν χρειαστεί προσθέτουμε ή αφαιρούμε λίγο αλεύρι για να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που θέλουμε).
  4. Αλείφουμε με λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ένα ρηχό ταψί με διάμετρο 36 εκ. και αδειάζουμε μέσα όλο το χυλό.
  5. Ισιώνουμε την επιφάνειά του με ένα μαχαίρι ή τη ράχη ενός κουταλιού και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει.
  6. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει πολύ καλά πριν προσθέσουμε τη γέμιση (αυτό για να μην "νοτίσει" από τη σάλτσα).
Ετοιμάζουμε τη γέμιση (μέχρι να κρυώσει η βάση)
  1. Βάζουμε, τις σκελίδες του σκόρδου, τις πιπεριές Φλωρίνης και τις ντομάτες σε ένα ταψί, τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, αλάτι και θυμάρι και τις βάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να μαραθούν (δεν χρειάζεται να ψηθούν πολύ).
  2. Όταν βγάλουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς Κελσίου, για να είναι έτοιμος για το τελικό ψήσιμο της πίτσας.
  3. Ύστερα, τις πολτοποιούμε στο multi και αυτή τη σάλτσα τη στρώνουμε επάνω στη βάση της πίτσας.
  4. Από πάνω προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ενδιάμεσα στρώνουμε τις λωρίδες από τις 4 φέτες ζαμπόν.
  5. Βάζουμε και πάλι στο φούρνο, στο χαμηλό ράφι αυτή τη φορά και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η ζύμη.
TIPS
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις ψητές πιπεριές με άλλες από βάζο, οπότε ψήνουμε μόνον τις ντομάτες.
* Εάν φοβόμαστε υπερβολικά να μη "νοτίσει" η ζύμη μας μπορούμε μόλις κρυώσει να την αλείψουμε με το ασπράδι ενός αυγού και μετά να προσθέσουμε τη σάλτσα της γέμισης.
Πηγή για τη συνταγή της ζύμης: Βιβλιοθήκη Γεύσης της Καθημερινής, "Ζύμες για τάρτες και πίτσες", Αρ. Μπαρμπαρίγου
Tante Kiki
27 Comments
No