'Ενα τυρόψωμο-πίτα


Για μια ακόμη φορά χάθηκε ανάρτηση!!!!!!!! Δεν μπορώ να καταλάβω τί κάνω ή τί γίνεται!!
Ξαναγράφω, λοιπόν την ίδια ανάρτηση με χθες...
Ακόμα ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο είναι εδώ! Ένα διήμερο, μια ευκαιρία για λίγη χαλάρωση με κοντινές εκδρομούλες και πικ νικ σε μια όμορφη παραλία ή στο βουνό για να χαρούμε τη δροσιά της θαλασσινής αύρας ή των δέντρων. Κάθε εκδρομούλα όμως συνοδεύεται από ένα καλάθι γεμάτο… καλούδια και λιχουδιές… γευστικά εφόδια που θα μας χορτάσουν όταν θα βγούμε από τη θάλασσα ή όταν κουρασμένοι θα θελήσουμε να ξαποστάσουμε. 
Η σημερινή, λοιπόν, συνταγή είναι για μια τέτοια “εκδρομική” λιχουδιά! Είπα “εκδρομική” λιχουδιά και θυμήθηκα… ταξίδεψε ασυναίσθητα ο νους προς τα πίσω, στις δικές μου σχολικές εκδρομές αλλά και στις οικογενειακές εκδρομές με τα τάπερ μέσα στα ψυγεία από φελιζόλ που… μέχρι και παγωτό είχαν, τα μπολ με τα κεφτεδάκια, τα σάντουιτς, τις ντομάτες και τα κεράσια που αποτελούσαν τον στάνταρ εξοπλισμό κάθε εκδρομής!!!! Λίγο ως πολύ, ο εξοπλισμός αυτός παρέμεινε ίδιος ή με μικρές διαφοροποιήσεις και νομίζω ότι είναι πέρα από σύνορα, εθνότητες, κουλτούρα …είναι, απλά, ο απαραίτητος συνοδός των εκδρομών.
Έτσι σήμερα, μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε αυτό το νοστιμότατο τυρόψωμο-πίτα! Πανεύκολο… ακόμη και για τον πιο αρχάριο στην κουζίνα και εύκολο να μεταφερθεί… βάζουμε σε μπολ ή τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και… ιδού το ψωμοτύρι!!! Η γεύση του “καθαρή”, “σαφής”… το τρως μόνο του ή με ό,τι άλλο θελήσεις …με καρπούζι είναι τρέλλα αλλά και με μια ντομάτα ακόμη πιο τρέλλα. Το κολοκυθάκι που “έκρυψα” μέσα του… έγινε προς χάριν της μικρής μας Βασιλικής που έχει μιαν αντιπαράθεση μαζί του κι έτσι, μπορώ να σας το ομολογήσω μιας και δεν διαβάζει ακόμα η ίδια, έγινε σκόπιμα. Δεν επηρέασε καθόλου τη γεύση του (δεν φαίνεται καθόλου) αλλά του χάρισε μια λίγο πιο υγρή υφή… οπότε μπορείτε να το προσθέσετε ή όχι χωρίς να αλλάξετε τίποτε άλλο. Για τον ίδιο λόγο δεν πρόσθεσα κάποια  μυρωδικά, όπως δυόσμο που θεωρώ ότι του πηγαίνουν πολύ αλλά το άφησα σκέτο τυρόψωμο… με τα μυρωδικά το τυρόψωμο αυτό “μπαίνει στον δρόμο” της πίτας!
Ένα τυρόψωμο πολυμορφικό, λοιπόν, που ανάλογα με την διάθεσή σας και την επιθυμία σας μπορεί να μείνει τυρόψωμο ή να γίνει μια νόστιμη και γρήγορη πιτούλα! Η συνταγή είναι παραλλαγή από ΕΔΩ.
ΥΛΙΚΑ 
2 φλ. γάλα (χλιαρό)
2 φλ. αλεύρι (320 γρ. αλεύρι), κοσκινισμένο
1 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (130 γρ.), κοσκινισμένο
2 μεγάλα αυγά
30 γρ. νωπή μαγιά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
100 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
4-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τη νωπή μαγιά με λίγο από το χλιαρό σε ένα μπολ και τη διαλύουμε.
Ύστερα, την αφήνουμε για 30-40 λεπτά, σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Ύστερα, αναμιγνύουμε τα δύο είδη αλεύρου και τη ξερή μαγιά σε ένα μπολ.
Χτυπάμε σε ένα μπολ, τα αυγά με το αλάτι.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε τα θρυμματισμένα τυριά και λίγο πιπέρι.
Ρίχνουμε τη μαγιά, τα αυγά και το μισό γάλα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να γίνεται ένας χυλός.
Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο γάλα, ελέγχοντας έτσι ο χυλός μας να μην είναι εντελώς αραιός.
Τέλος, προσθέτουμε το ψιλοτριμμένο κολοκύθι και τα θρυμματισμένα τυριά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα ταψί με διάμετρο 26-28 εκατοστά και βάζουμε μέσα το μίγμα της πίτας.
Αφήνουμε τη πίτα να φουσκώσει (χρειάζεται περίπου 30-40 λεπτά) και μετά τη βάζουμε στο φούρνο.
Αφήνουμε να ψηθεί για 40-50 λεπτά, περίπου ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια της πίτας και αφού ελέγξουμε ότι έχει ψηθεί και από κάτω την αποσύρουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και απολαμβάνουμε.
Καλή εβδομάδα!
Tante Kiki
30 Comments
No