Μελιτζάνες φούρνου με τυριά


Οφείλω να το ομολογήσω... λατρεύω το καλοκαίρι!!! Και δεν έχω παράπονο, συνήθως κι εκείνο μου ανταποδίδει την αγάπη μου!!! Τα καλοκαίρια από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήταν όμορφα, με εξαίρεση ένα!!! Ένα όμως είναι πολύ λίγο για να αλλάξεις άποψη...
Καλοκαίρι πήγαινα και πηγαίνω στο χωριό της μαμάς μου, καλοκαίρι δεν έχω ή έχω λίγα μαθήματα και άρα ...χαλαρώνω, καλοκαίρι φορώ τα ρούχα που λατρεύω περισσότερο, καλοκαίρι ξενυχτάω πιο εύκολα και, αν και ξυπνάω το ίδιο νωρίς το πρωί (κάτι που το σιχαίνομαι από τα μικράτα μου) είναι ήδη μέρα και μου φαίνεται πολύ πιο εύκολο. Να πω κι άλλα;;; Λατρεύω, κυριολεκτικά, τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά και ...απομακρύομαι διακριτικά από το κρέας αλλά κι εκείνα τα φρουτογλυκά, ελαφρά και δροσερά... με ξετρελλαίνουν! 
Δεν ξέρω αν συμφωνείτε μαζί μου... αλλά το καλοκαίρι στη Μεσόγειο, σε οποιοδήποτε σημείο της Μεσογείου, είναι διαφορετικό, είναι μοναδικό γιατί είναι γεμάτο ελιόδεντρα, αμπέλια, λουλούδια, χρώματα, αρώματα, γεύσεις!!!!
Αλλά κι όταν βρέχει, θαρρείς και η βροχή είναι ευλογημένη (υπάρχουν κι εξαιρέσεις... το ξέρω αλλά οι εξαιρέσεις είναι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα), το χώμα μοσχοβολάει και το ουράνιο τόξο ξεπροβάλλει απίστευτα γρήγορα!!! Κι αυτά τα καλοκαιρινά λαχανικά... τί να πω για τη γεύση τους. Οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια ...λατρεμένα... γεμάτα γεύση και καθόλου πίκρα!
Σήμερα, λοιπόν, μια συνταγή με μελιτζάνες, ντομάτες και τυριά! Ένα πιάτο που ενθουσιάζει και τους πιο δύσκολους στο φαγητό!! 
Δοκιμάστε το... είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε!!!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα (ταψί με διάμετρο 22-24 εκ.)
3 μεγάλες μελιτζάνες
200 γρ. μίγμα μοτσαρέλας, ένταμ, γκούνταΟρ
50 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2 ντομάτες μέτριες ξεφλουδισμένες σε φέτες
3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης, σε κομμάτια
1 πιπεριά πράσινη (κέρατο ή καυτερή), σε ροδέλες
Ελάχιστο αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 πρέζα ρίγανη
6 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες, με πάχος μισό εκατοστό και τις βάζουμε σε αλατόνερο για 30-40 λεπτά ώστε να ξεπικρίσουν.
Αλείφουμε το ταψί μας με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
'Υστερα, τις ξεπλένουμε καλά και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Κόβουμε τις πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες ή μεγάλους κύβους και τις τοποθετούμε επάνω στις μελιτζάνες.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές για 30 λεπτά από τη μια πλευρά ή έως ότου μαλακώσουν και πάρουν το χρώμα της ψημένης μελιτζάνας.
Βγάζουμε το ταψί και τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
Με ένα πινέλο τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζουμε και πάλι το ταψί στο φούρνο και ξαναψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά. Μετά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε ένα μπολ.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε και πάλι το ταψί με ελαιόλαδο και στρώνουμε μια στρώση μελιτζάνες και τις μισές κόκκινες πιπεριές.
Από πάνω, ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με το μισό μίγμα τυριών (μοτσαρέλα, γκούντα, ένταμ).
Ύστερα τοποθετούμε τη δεύτερη στρώση με μελιτζάνες και πιπεριές.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα τυριών (μοτσαρέλα, γκούντα, ένταμ).
Έπειτα στρώνουμε τις φέτες ντομάτας και τις ροδέλες της πράσινης πιπεριάς.
Πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και βάζουμε το φαγητό μας να ψηθεί μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να κάνουν μια ροδοψημένη κρούστα, περίπου 30-40 λεπτά.
Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 10 λεπτά, περίπου, να κρυώσει λίγο και να δέσουν οι γεύσεις αλλά και να μπορούμε να βγάλουμε καλό κομμάτι και απολαμβάνουμε με κρύα μπυρίτσα ή ουζάκι.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια!!! -:))
Tante Kiki
28 Comments
No