Κέικ κανέλας



Έρωτας με την πρώτη ματιά... υπάρχει;;; Κι όμως υπάρχει... όπως αναφέρουν σε πρόσφατη μελέτη τους επιστήμονες-ερευνητές  του Trinity College στο Δουβλίνο ο έσω προμετωπιαίος φλοιός, μια περιοχή που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου,  είναι ο υπεύθυνος για το ξαφνικό καρδιοχτύπι και τον κεραυνοβόλο έρωτα (κι αν θέλετε να διαβάσετε όλο το σχετικό άρθρο μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΩ).
Είμαι από τα άτομα που πιστεύουν στον έρωτα με την πρώτη ματιά αλλά ανακάλυψα ότι υπάρχει και έρωτας με την πρώτη μπουκιά... και μάλιστα... εκεί που δεν το περιμένεις!!!! 
Βράδυ Σαββάτου στο σπίτι της παραλίας... κι ένα ..."ντριννν" κάνει το τηλέφωνο να ζωντανέψει! Στην άλλη άκρη μια φωνή που αναγγέλλει μιαν άφιξη για καφέ! 'Ομορφη αναγγελία, γεμάτη χαρά... όταν λίγα δευτερόλεπτα μετά,  κάπου εκεί... σε μια γωνίτσα της χαράς... αχνοφαίνεται κάτι γκρίζο... "και ο καφές";;;; Η εικόνα μερικών φλιτζανιών καφέ και μερικών ποτηριών νερό επάνω σ' ένα τραπέζι σχηματίζει ένα μικρό, μελαγχολικό συννεφάκι! Η έφοδος στην κουζίνα, αναγκαία και αστραπιαία!!! Μμμμμμμμμμ!!! "Θα φτιάξω... τί άλλο μπισκότα, ένα κέικ και μια πίτα, από 'κείνες τις γρήγορες ...χωρίς φύλλο!!!" και η χαρά ξαναβγαίνει στο προσκήνιο πανηγυρίζοντας!!!
Κι ας ξεκινήσω από τα μπισκότα... βούτυρο, ζάχαρη, βανίλια, αλεύρι... εντάξει... ψήθηκαν!!! Και τώρα το κέικ... βούτυρο, αυγά, ζάχαρη, αλεύρι, αριάνι... βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού!! Βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού;;;; Πού είναι;;;; Μα πού είναι;;;; Στο μάρκετ... άφθονα!!! Στο ντουλάπι της κουζίνας... ούτε για δείγμα!!!! 
Εκείνη όμως τη στιγμή, ένα φακελάκι ζάχαρη με βανίλια και κανέλα ξεπροβάλλει δειλά και κάνοντας αισθητή τη παρουσία του... προσπαθεί διακριτικά να δείξει τον δρόμο προς το κέικ!!! Κι εσύ το εκτιμάς!!! Το εκτιμάς που βρίσκεται εκείνη την ώρα στο ντουλάπι σου, το εκτιμάς που σου υποδεικνύει, αν και γενικά μισείς τις υποδείξεις, τί άρωμα έχει διαλέξει η τύχη για το κέικ και το ... βάζεις δίπλα στους συνεταίρους του που θα προσπαθήσουν να μετατραπούν σε μια λιχουδιά για τον καφέ αφού χορέψουν όλοι μαζί στον χορό του απλού μίξερ χειρός!!
Η κουζίνα μοσχοβολάει ...για να σου αποδείξει ότι η τύχη είναι με το μέρος σου κι εσύ ανησυχείς, στη σκέψη ότι είναι μια χειμωνιάτικη γεύση... πού να ξέρεις!!!!


Κυριακή πρωί, ο ελληνικός καφές αχνίζει στα φλιτζάνια, η πίτα, τα μπισκότα και το κέικ στρογγυλοκάθονται τριγύρω με αξιοπρέπεια! Άδεια πιάτα περιμένουν να  ...υποδεχθούν λιχουδιές και πιρούνια περιμένουν να δείξουν τις μαγικές τους ικανότητες!!! Και ξαφνικά...
"Μμμμμ!! Τί υπέροχο κέικ, πολύ αφράτο... και...καθόλου στεγνό!!!! Νοστιμότατο, αγαπημένο!!! Μμμμμ και λίγο υγρό μέσα ...όπως το θέλει η μικρή μας! Θα μας δώσεις τη συνταγή;;;"...αυτό θα πει... έρωτας με την πρώτη μπουκιά!!! -:))))
Τελικά η τύχη κάποιες φορές είναι εντυπωσιακή!!!! 'Ισως θα έπρεπε να εμπιστευόμαστε τις συμπτώσεις!!! 
Αν, κι εσείς λατρεύετε την κανέλα και δεν την θεωρείτε χειμωνιάτικη... ελάτε μαζί μου και δοκιμάστε αυτό το κέικ... θα το λατρέψετε για την ευκολία του, την ελαφρά υγρή υφή του αλλά και τη νοστιμιά του!!!

ΥΛΙΚΑ
  • 175 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 175 γρ. ζάχαρη 
  • 175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 5-6 κ.σ. αριάνι ή ξινόγαλα
  • 1 φακελάκι ζάχαρη με βανίλια και κανέλα
Για το γλάσο
  • 175 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4-5 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα κανέλα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο μια φόρμα του κέικ και την πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  3. Σπάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε για λίγο με το "σύρμα".
  4. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
  5. Ρίχνουμε σιγά σιγά τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.
  6. Ύστερα, ρίχνουμε εναλλάξ το αλεύρι και το αριάνι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  7. Βάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά, περίπου.
  8. Πριν κλείσουμε το φούρνο δοκιμάζουμε βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ.
  9. Εάν το κέικ είναι έτοιμο, όταν θα βγάλουμε το μαχαίρι από το κέικ η λάμα θα πρέπει να είναι στεγνή. 
  10. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ και, αν θέλουμε να το γλασάρουμε, ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη με το χυμό του λεμονιού και την κανέλα.
  11. Είναι, όμως, εξίσου νόστιμο σκέτο, αλειμμένο με ελάχιστο βούτυρο και πασπαλισμένο με κρυσταλλική ζάχαρη ή, απλά, με λίγη άχνη και κανέλα.

Καλή σας μέρα, να περάσετε υπέροχα σήμερα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Ας χαλαρώσουμε κι ας ετοιμαστούμε για τη νέα εβδομάδα που ξεκίνησε!! Καλή σας εβδομάδα!!

Tante Kiki
15 Comments
No