Ένα καλοκαιρινό, δροσερό τυρογλυκό με ροδάκινα


Καλή σας μέρα!! 
Ο κόσμος λάμπει σαν ένα αστέρι, βουνά και κάμποι, δέντρα, νερά, γιορτάζουν, πάλι, καθώς προβάλλει το καλοκαίρι, Θεού χαρά!!! γράφει ο Κ.Παλαμάς.
Oι ζέστες έσφιξαν, ο ήλιος μας χαρίζει απλόχερα την ομορφιά του και η θάλασσα μας καλωσορίζει! Τα παιδιά αποχαιρέτησαν τη μαθητική σάκα και μαζί μ' αυτά κι εγώ (μόλις εχθές) έκανα το τελευταίο μάθημα της φετινής σαιζόν. Περισσότερη ελευθερία!!!! Ζήτωωωωω!!!! 
Χρώματα, αρώματα, γεύσεις καλοκαιριού... λοιπόν, ελαφρές, δροσερές,απλές αλλά χαρούμενες που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι γευόμαστε τον ήλιο, τη θάλασσα, την πρωινή αύρα, που μας γεμίζουν ενέργεια, αισιοδοξία και νοστιμιά!
Λιχουδιές που μια κουταλιά τους αρκεί (αρκεί;;;;;;;;) για να ζωντανέψει ο ουρανίσκος και να αποπλανηθεί ο νους! Η ώρα στην κουζίνα λιγοστή, ψήσιμο καθόλου και το ψυγείο να έχει την τιμητική του και την κύρια θέση στην καρδιά μας!
Για σήμερα ένα γλυκό που τιμά το καλοκαίρι... ένα γλυκό γνωστό σε μια φρουτένια παραλλαγή αλλά και μια μικρή παρέμβαση όσον αφορά στα αυγά που δεν μπορώ ποτέ να καταναλώσω ωμά γιατί... φοβάμαι... το ομολογώ και το παραδέχομαι αλλά και γιατί με ενοχλεί η μυρωδιά τους (αν και όταν χτυπηθούν καλά και με τη συνδρομή της βανίλιας αυτή εξαφανίζεται)!!
Ένα τυραμισού, παραλλαγή της κανονικής συνταγής που ναι μεν είναι διαχρονική, μιας και ο καφές είναι κι αυτός διαχρονικός αλλά τα ροδάκινα που τον αντικαθιστούν ζωγραφίζουν την καλοκαιρινή εκδοχή του. Απολαύστε το... θυμίζει ήλιο επάνω σε μικρά, κάτασπρα συννεφάκια...σαν αυτά που, το καλοκαίρι, συχνά ταξιδεύουν στον γαλανό ελληνικό ουρανό... κι όλα μαζί...έπεσαν... στο πιάτο μας!!
Τί λέτε... πάμε να δούμε τη συνταγή του;;;
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 κιλό ροδάκινα φρέσκα που τα κάνουμε μια ελαφριά κομπόστα
20 μπισκότα σαβαγιάρ
Για την κρέμα
130 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
150 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε (ή άλλο τυρί κρέμα)
4-5 κ.σ. από το σιρόπι της κομπόστας
1 φακελάκι ζάχαρη αρωματισμένη με βανίλια
Για το σιρόπι
Το σιρόπι της κομπόστας
3 κ.σ. άσπρο ρούμι (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κάνουμε την κομπόστα
Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα.
Βάζουμε τις φέτες ροδάκινου με 150 γρ. ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, τόσο όσο να τα σκεπάζει.
Βράζουμε για 5-6 λεπτά.
Προσοχή! Οι φέτες ροδάκινου να μην είναι λεπτές.
Μόλις τα ροδάκινα μαλακώσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τις φέτες σε μια πιατέλα και αφήνουμε και το σιρόπι να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη να ζεσταθεί σε σιγανή φωτιά.
Εν τω μεταξύ, χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά μέχρι να αφρίσουν και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μίγμα, ανακατεύοντας με το σύρμα γρήγορα.
Αφήνουμε την κρέμα να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου πήξει και ύστερα την αποσύρουμε από τη φωτιά για να "κρυώσει" πριν την αναμίξουμε με το τυρί μασκαρπόνε.
Όταν η κρέμα είναι εντελώς κρύα, την αναμιγνύουμε με το μασκαρπόνε και την αφήνουμε στο ψυγείο.
Συνθέτουμε το γλυκό
Κόβουμε τα ροδάκινα σε κύβους ή σε φέτες και βάζουμε το σιρόπι (με ή χωρίς ρούμι) σε ένα μπολ.
Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ το βουτάμε γρήγορα στο σιρόπι και το τοποθετούμε στην πιατέλα όπου θα σερβίρουμε το τυραμισού.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα εννέα μπισκότα σαβαγιάρ.
Ύστερα, απλώνουμε επάνω τη μισή από την κρέμα τυριού και μετά τα μισά από τα κομμένα φρούτα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα μπισκότα για τη δεύτερη στρώση.
Ύστερα, στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και τέλος τα υπόλοιπα φρούτα.
Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε για γαρνιτούρα καβουρδισμένο αμυγδαλάκι φιλέ.
Tante Kiki
38 Comments
No