Η δική μου σαλάτα ...τύπου Νισουάζ


Σαλάτα και καλοκαίρι πάνε μαζί...πώς να το κάνουμε. Φίλοι κολλητοί κι αχώριστοι... ο ένας  δεν ζει χωρίς τον άλλο!!! Λίγο η ζέστη, λίγο η θάλασσα,  λίγο τα καλοκαιρινά λαχανικά οι σαλάτες αποκτούν την προτίμηση ακόμη και όσων τον χειμώνα τις αντιμετωπίζουν ως συνοδευτικό πιάτο.
Η σαλάτα Νiçoise έχει την ιστορία της. Κατ' αρχάς νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι είναι μια γαλλική σαλάτα που πήρε το όνομά της από την πόλη Νίκαια της Προβηγκίας, στη Γαλλία και θεωρούνταν η σαλάτα των φτωχών, οι οποίοι έβαζαν μόνον αντζούγιες λόγω έλλειψης τόνου.
Το πρωτότυπο πιάτο δεν έχει κοτόπουλο αλλά τόνο όπως επίσης δεν έχει πατάτες ενώ περιλαμβάνει κόκκινες πιπεριές και καρδιές αγκινάρας, κάπαρη αλλά και καρδιά μαρουλιού. Παρόλα αυτά, είναι ένα πιάτο που, στη Γαλλία, υπάρχει σε άπειρες παραλλαγές αν και οι ίδιοι οι Niçois, που την θεωρούν πατρογονική τους κληρονομιά, δεν αγαπούν ιδιαίτερα τις παραλλαγές και ειδικά αυτές που περιέχουν πατάτα ή ρύζι.
Παρόλα αυτά είναι ένα πλήρες πιάτο, μια σαλάτα γεμάτη με μεσογειακά χρώματα κι αρώματα, ένα γεύμα ελαφρύ και γεμάτο υγεία που αξίζει να μας κάνει παρέα όλο τον χρόνο αλλά κυρίως το καλοκαίρι!
Δοκιμάστε την με την παραλλαγή που σας δίνω ή όποια άλλη παραλλαγή λαχανικών επιθυμείτε! -:))
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
Για το dressing
1/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1-2 αντζούγιες 
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα ρίγανη
αλάτι και πιπέρι λευκό
Για τη σαλάτα
250 γρ. ποικιλία λαχανικών (φασολάκια, αρακά, καρότο, πατάτα)
4 αυγά βρασμένα  σφιχτά
Μερικές φέτες αγγουράκι γλυκόξινο τουρσί
300 γρ. κοτόπουλο ψητό
4 αντζούγιες σε λάδι
Μαύρες ελιές
1 αγγουράκι, σε φέτες
3 μέτριες ντομάτες, σε φέτες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το dressing
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το σχοινόπρασ, στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το dressing στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Για τη σαλάτα
Βράζουμε την ποικιλία των λαχανικών (φασολάκια, αρακά, καρότο, πατάτα) και τα αυγά βρασμένα  σφιχτά.
Ψιλοκόβουμε το ψημένο κοτόπουλο.
Κόβουμε σε φέτες τις ντομάτες και το αγγουράκι.
Τοποθετούμε τα λαχανικά μας στο πιάτο όπως μας αρέσει, προσθέτοντας το γλυκόξινο αγγουράκι και τις αντζούγιες.
Περιχύνουμε με το dressing και πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.
Το ελαφρύ γεύμα μας είναι έτοιμο.
Καλή σας μέρα!!
Tante Kiki
11 Comments
No