Σιρόπι ή σάλτσα καραμέλας-σοκολάτας


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Ακολουθεί ανάρτηση και συνταγή ΕΘΙΣΤΙΚΗ!!! Όσοι δεν μπορούν να αντισταθούν γιατί ανήκουν στο σωματείο των λιχούδηδων καλύτερα να ...απομακρυνθούν (αν μπορούν βέβαια). Εάν διαβάσουν παρακάτω... η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους!!!!!!!!!!! -:)))
Οι σάλτσες, γλυκές ή αλμυρές είναι η αλχημεία του μάγειρα ή του ζαχαροπλάστη για να δυναμώνει την υπέροχη γεύση ενός πιάτου ή ενός γλυκού... λέει ο διάσημος Μισέλ Ρου, ο οποίος πιστεύει ότι η μαγειρική είναι σαν ένα εκατοντάχρονο δέντρο που γεμάτο ζωή απλώνει τα κλαδιά του προς κάθε κατεύθυνση καθώς ο κορμός του μπορεί και τα τρέφει όλα. Μια από τις ρίζες αυτού του δέντρου, εκεί βαθιά στη γη, είναι οι σάλτσες, γλυκές και αλμυρές, απλές η πιο σύνθετες.
Καθώς το σκέφτομαι, μου φαίνεται ότι έχει κάποιο δίκιο... εσείς τί λέτε;;; Οι σάλτσες πράγματι συμπληρώνουν αλλά και εντείνουν τη νοστιμιά ενός πιάτου ή ενός γλυκού. Είναι το ίδιο ένα ψητό κοτόπουλο σκέτο με ένα άλλο που συνοδεύεται από μια υπέροχη κόκκινη ή άσπρη σάλτσα;;; Είναι ίδιο ένα παγωτό βανίλια σκέτο με ένα παγωτό βανίλια που συνοδεύεται από μια σάλτσα καραμέλας ή ακόμα καλύτερα σοκολάτας ή ακόμα πιο τέλεια μια σάλτσα καραμέλας με σοκολάτα;;;;
Η τελευταία νομίζω ότι θα ήταν η αγαπημένη του Λιχούδη αν κι η Στρουμφίτα θα την απολάμβανε μια φορά το μήνα ίσως... εκτός κι αν δεν είχε πρόβλημα! -:)) Το σίγουρο είναι ότι και οι δύο θα την απολάμβαναν... όπως την απολαύσαμε κι εμείς και γι αυτό αποφάσισα να σας την χαρίσω!
Καραμέλα, σοκολάτα δύο γεύσεις που είναι πολυλατρεμένες αλλά και εθιστικές!!! Δεν συμφωνείτε;;; Γνωρίζετε πολλούς που μπορούν να πουν ανενδοίαστα ότι δεν αγαπούν αυτές τις δύο γεύσεις;;; Κι αν γνωρίζετε, σίγουρα δεν είναι πολλοί και ίσως (λέω ίσως) ανήκουν κυρίως στον ανδρικό πληθυσμό γιατί στον γυναικείο πληθυσμό αυτές οι γεύσεις κάνουν ...θραύση!!!!
Σκεφτείτε, λοιπόν, τον συνδυασμό τους!!! Νοστιμιά και απόλαυση (μάλλον ηδονή) επί δύο ή μάλλον στην δευτέρα για να θυμηθώ και λίγο τα μαθηματικά!!!!
Αν, δε, σας πω ότι η συνταγή για την καραμέλα είναι του διάσημου Μισέλ Ρού κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να προσθέσω την κουβερτούρα...εεεεεεεεεε, τότε, νομίζω ότι θα υποκύψετε χωρίς δεύτερη κουβέντα!!!!
Μια σάλτσα θεσπέσια για παγωτό, τηγανίτες ή pancakes, λουκουμάδες, γιαούρτι αλλά και αυγόφετες!!! Μια σάλτσα που έχει υπέροχη υφή, ούτε πολύ ρευστή ούτε πολύ πηχτή (όταν κρυώσει, φυσικά) και ακόμα πιο υπέροχη καραμελοσοκολατένια γεύση!!! 
Ξέρω ή μάλλον φαντάζομαι... δεν μπορείτε να περιμένετε άλλο κι εγώ δεν θα σας έχω σκοπό να σας κάνω να υποφέρετε άλλο, γι αυτό πάμε στη συνταγή!!!!!!!!!
ΥΛΙΚΑ για 600 γρ. περίπου σάλτσα 
100 γρ. ζάχαρη
70 γρ. βούτυρο
400 ml κρέμα γάλακτος φυτική
125 γρ. κουβερτούρα, σε κομμάτια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά.
Μόλις το βούτυρο λιώσει, αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει και η ζάχαρη τελείως.
Το επόμενο στάδιο είναι το μίγμα μας να γίνει όπως γίνεται το σιμιγδάλι όταν φτιάχνουμε χαλβά.
Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το μίγμα που αρχίζει να λιώνει και να γίνεται καραμέλα. 
Εν τω μεταξύ σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, σε χαμηλή, επίσης, φωτιά χωρίς όμως να την αφήσουμε να βράσει.
Αυτό το κάνουμε για να ενσωματωθεί πιο εύκολα και να πιτσιλάει λιγότερο όταν θα την ρίξουμε μέσα στην καραμέλα.
Μόλις έχουμε στην πρώτη κατσαρόλα μας μια, ωραίου χρώματος, καραμέλα, με προσοχή προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε συνέχεια και γρήγορα.
Η καραμέλα στερεοποιείται στην αρχή αλλά μετά, όπως συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, λιώνει.
Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα μας να βράσει σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η καραμέλα και μετά, δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε το μίγμα να βράσει για άλλα 5 λεπτά.
Τέλος, προσθέτουμε και τα κομμάτια της κουβερτούρας και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει. 
Ανακατεύουμε και πάλι με την ξύλινη κουτάλα και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Εάν χρειάζεται (συνήθως δεν χρειάζεται) μπορούμε να περάσουμε το μίγμα από σουρωτήρι για να είναι τέλειο σε υφή.
Βάζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, αφήνουμε ανάποδα να κρυώσει και μετά, διατηρούμε τα βάζα στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
Tante Kiki
32 Comments
No