Παντσέτες χοιρινές με φουρνιστή σάλτσα ντομάτας


... η απόλυτη καλοκαιρινή γεύση!
Κόκκινο... το χρώμα της φωτιάς, του πάθους και της αγάπης, της δράσης, της ζωντάνιας, της παπαρούνας που προαναγγέλει τον ερχομό της άνοιξης αλλά και το χρώμα που "εκνευρίζει" τον ταύρο. Κόκκινο... το χρώμα της επαναστατικότητας, του πολέμου αλλά και της ευτυχίας και του κινδύνου.
Ζεστό χρώμα που σου φτιάχνει το κέφι ακόμη κι όταν το βλέπεις στα λαχανικά. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;;; Όχι βέβαια γιατί τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν τη χαρά και τη ζωή μετά την Ανάσταση!
Κόκκινο, γιατί όχι και στα λαχανικά!! Ένα νόστιμο πιάτο γίνεται πιο λαχταριστό όταν έχει χρώμα (έστω κι αν έχει ξεχαστεί κάπου εκεί στο... σεντούκι των φωτογραφιών... -:)))!!! 
Στο συγκεκριμένο πιάτο η κατακόκκινη ντομάτα δεν χαρίζει μόνον το ζωντανό χρώμα της αλλά και την υπέροχη, καλοκαιρινή, μελωμένη γεύση της. Κι εκείνες οι μικρές καστανές, λιωμένες σκελίδες του σκόρδου που ..."μπερδεύονται στα πόδια της", σαν... μικρούλια γύρω από το πόδια της μαμάς, της τονίζουν τη νοστιμιά και την κάνουν πικάντικη και εθιστική για τον ουρανίσκο.
Ένα Κυριακάτικο πιάτο γεμάτο γήινα χρώματα...καφέ της γης, κόκκινο του ηλιοβασιλέματος και ανοιχτό μπεζ της λευκής άμμου που, είμαι σίγουρη, ότι θα σας κατακτήσει με τη γεύση του, την ομορφιά του και την ευκολία της παρασκευής του.
Κι ενώ ο ήλιος παίζει κρυφτούλι με τα σύννεφα και τα δέντρα, απέναντί μου, παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, κι ενώ ο ουρανός προς τη Δύση είναι θυμωμένος, μαύρος από το κακό του και μας απειλεί με μια ακόμη καλοκαιρινή καταιγίδα, εγώ αφήνω τη πολυλογία και σας δίνω τη συνταγούλα για το Κυριακάτικο τραπέζι που πλησιάζει!!!
Εάν δεν βρέχει... συνδυάστε τη συγκεκριμένη σάλτσα με παντσέτες ψητές στα κάρβουνα... αν πάλι βρέχει... η γάστρα είναι μια πολύ καλή λύση.
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
Για τις παντσέτες
8 χοιρινές παντσέτες με κόκκαλο
2 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. κέτσαπ
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα λεμονοθύμαρο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
Για τη σάλτσα
4-5 μεγάλες ώριμες, σφιχτές ντομάτες
4 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες
6-7 κ.σ. ελαιόλαδο για το ταψί + 3-4 κ.σ. για επάνω στις ντομάτες
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
1 πρέζα ζάχαρη
1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη σάλτσα εκτός αν χωράνε η γάστρα και το ταψί μαζί στο φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ρίχνουμε στο ταψί το ελαιόλαδο.*
Κόβουμε σε 8 κομμάτια τη κάθε ντομάτα και βάζουμε τις φέτες στο ταψί.
Βάζουμε ανάμεσα ολόκληρες τις σκελίδες του σκόρδου, την πιπεριά (εφόσον θέλουμε) και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, τη ζάχαρη, τον βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα, να κάνουν ελαφριά κρούστα και να καραμελώσουν οι ντομάτες.
Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο και λιώνουμε με το πιρούνι τις σκελίδες του σκόρδου, ανακατεύουμε ελαφρά και προσεκτικά για να μη διαλυθούν οι ντομάτες.
Διατηρούμε τη σάλτσα χλιαρή  ή την ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο πριν τη σερβίρουμε με τις παντσέτες και τον πουρέ πατάτας.
Ετοιμάζουμε τις παντσέτες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Πλένουμε καλά τις παντσέτες και τις βάζουμε στη γάστρα.
Ρίχνουμε στη γάστρα και 1 φλ.τσ. νερό.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τη μουστάρδα, την κέτσαπ, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το λεμονοθύμαρο, τη ρίγανη, την πάπρικα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Εάν το μίγμα μας είναι πολύ πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο νεράκι.
Με ένα κουτάλι (ή ένα πινέλο) απλώνουμε το μισό από το μίγμα αυτό στις παντσέτες.
Κλείνουμε τη γάστρα με αλουμινόχαρτο και μετά με το καπάκι. 
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε με τη γάστρα ανοιχτή τις παντσέτες για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, τις αλείφουμε με το υπόλοιπο μίγμα και τις ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να καλοψηθούν και απ' αυτή την πλευρά.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και τη φουρνιστή σάλτσα.
TIPS
* Εάν θέλουμε τη σάλτσα με λιγότερο λάδι δεν έχουμε παρά να καλύψουμε το ταψί που θα βάλουμε τις ντομάτες με αντικολλητικό χαρτί, αλείψουμε με ένα πινέλο το αντικολλητικό χαρτί με ελάχιστο ελαιόλαδο και μετά να "λούσουμε" τις ντομάτες με ελάχιστο ακόμη ελαιολάδο.
*Και κάτι που δεν έκανα εγώ... όταν σερβίρετε το πιάτο ρίξτε μερικά φύλλα βασιλικού από πάνω για να συμπληρωθεί η γήινη ομορφιά του!
Πηγή: Η αρχική ιδέα της φουρνιστής σάλτσας ανήκει στο βιβλίο "Ζεστές Σάλτσες" της σειράς "Βιβλιοθήκη Γεύσης" της Καθημερινής και του Γαστρονόμου.
Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!!!
Tante Kiki
28 Comments
No