Κοτόπουλο με λαχανικά και μια επιβράβευση από το Βήμα Gourmet για μια πίτα μου


Καλή σας μέρα!!! Τί μέρα κι αυτή!!! Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λένε... εεεεε, λοιπόν το προσυπογράφω χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Όταν η μέρα αρχίσει καλά, συνήθως τελειώνει και καλά ...κι αν όχι ακριβώς καλά... τουλάχιστον τελειώνει ήρεμα (πολύ σπουδαίο κι αυτό!!). 
Για να καταλάβετε τί εννοώ, εχθές το βράδυ...τη γνωστή για τις κουκουβάγιες και άλλα νυκτόβια πτηνά αλλά και για μένα... κατά τις
1.30 το βράδυ δηλαδή, και αφού τελείωσα όλες τις δουλειές μου... μπαίνω στα mail μου για να "ρίξω μια τελευταία ματιά" προτού αλλάξω ...στρατόπεδο και περάσω σ' αυτό των φυσιολογικών ανθρώπων που ...κοιμούνται τέτοια ώρα. Διαβάζω, λοιπόν, με έκπληξη ένα mail της αγαπημένης μπλογκοφίλης Αγγελικής N. του υπέροχου "Λεμόνι και Κανέλα" ότι πήρε το περιοδικό "Gourmet" της Κυριακής που μας πέρασε και μέσα βρήκε θετική αναφορά (θα διαβάσετε το απόσπασμα παρακάτω) στην ηπειρώτικη μπαμπανέτσα με τα παντζαρόφυλλα που είχα φτιάξει σχετικά πρόσφατα!!! Θα μου πείτε... οκ, μην κάνεις έτσι!!!! 'Όχι, δεν κάνω κάπως αλλά, για να μην λέω ψέμματα, το χάρηκα!!! Και γιατί όχι;;; Δύο-τρεις μέρες πριν όλα όσα έφτιαξα είχαν επίσης εκτιμηθεί και τιμηθεί ιδιαιτέρως, στην Αμ. Γεωργική Σχολή και τώρα αυτό!! 
Φυσικά δεν είχα δει τίποτε γιατί αυτή την εβδομάδα με όλα τα τρεχάματα δεν ήξερα ότι κυκλοφόρησε το Gourmet και δεν το αγόρασα!! Άντε τώρα να ψάξεις να το βρεις σκέφτηκα!!Σήμερα όμως το πρωί, βρίσκω ένα μήνυμα από μια άλλη καλή μπλογκοφίλη την SmartMania με μια φωτογραφία του μικρού άρθρου!! Λοιπόν, ξέρετε τί σκέφτηκα;;; Ότι αυτή η μπλογκογειτονιά είναι υπέροχη!!!
Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω τις δύο αγαπημένες μπλογκοφίλες γιατί αλλιώς δεν θα το μάθαινα και ...εντάξει μπορεί να μην είναι τίποτε σπουδαίο αλλά πάντα θεωρώ ότι η αναγνώριση της δουλειάς σου (γιατί ένα μπλογκ, το γνωρίζετε καλά, είναι κάτι που απαιτεί ώρες από τη ζωή σου) είναι μια ικανοποίηση!!!
Να τί γράφηκε στο "Gourmet"...
Η μέρα, κύλησε με μια ευχάριστη γεύση στο στόμα και μιαν απρόσμενη χαρά στην καρδιά και το νου ώσπου... βλέποντας το ρολόι συνειδητοποίησα ότι η ώρα ήταν 10.40 κι εγώ δεν είχα ετοιμάσει το φαγητό που είχα υποσχεθεί στη λατρεμένη μου Ιωάννα!!! Κι επειδή πάντα πρεσβεύω ότι μια θεία δεν πρέπει να αθετεί τις υποσχέσεις της... μπήκα τρέχοντας στην κουζίνα και ανασκουμπώθηκα να καθαρίσω μια μελιτζάνα για να τη βάλω σε αλατισμένο νερό και να ξεπικρίσει.
Αμέσως μετά επανέλαβα την άσκηση του καθαρισμού λαχανικών σε δύο κολοκυθάκια, μια πιπεριά, μιαν ώριμη ντομάτα αλλά και ένα κρεμμύδι που ...έτρεξαν να με βοηθήσουν να σώσω την κατάσταση!!! -:)))
Η συνταγή που είχε παραγγείλει η Ιωάννα, ήταν μια συνταγή του Β.Δρίσκα (η αδυναμία της) που την είχε δει στην εκπομπή του "Γεύσεις στη φύση"... κοτόπουλο με λαχανικά. Διάβασα γρήγορα αλλά προσεκτικά τη συνταγή κι επειδή είχα μπουτάκια χωρίς κόκκαλο (τα προτιμούμε για τα παιδιά μιας και το στηθάκι είναι πιο στεγνό και πιο σκληρό) αλλά κι επειδή ήθελα να ετοιμαστεί το φαγητό ακόμη πιο γρήγορα έκανα τις δικές μου παρεμβάσεις.
Το αποτέλεσμα ένα καταπληκτικό πιάτο που το λατρέψαμε όλοι τελικά (εκτός από τη μικρή Βασιλικούλα που ...το περιφρόνησε επιδεικτικά!!!).
Μεστή γεύση, πολλές βιταμίνες, όχι ιδιαίτερα πολλές οι θερμίδες, λίγος ο χρόνος που απαιτεί και πολλά χρώματα ...συνθέτουν ένα πιάτο που δεν θέλεις να τελειώσει!!! Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα ...αξίζει να το δοκιμάσετε, ακόμη κι αν δεν σας φαίνεται καθόλου πρωτότυπο!!!
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
4 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
1 καρότο σε κυβάκια
2 κολοκυθάκια σε κυβάκια
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο multi
1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη (ή μια πρέζα ξερή)
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή λίγο ξερό)
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι (ή λίγο ξερό)
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τη μελιτζάνα σε αλατισμένο νερό και την αφήνουμε για μισή ώρα ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει ξεπικρίσει.
Ύστερα την ξεπλένουμε και την ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Πλένουμε και κόβουμε σε λωρίδες το κοτόπουλο.
Βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε 
τα κομμένα λαχανικά και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 8-10 λεπτά, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν καλά.
Ύστερα, τα μετακινούμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ.
Στο λάδι που υπάρχει, βάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε, κι αυτό να σοταριστεί καλά απ' όλες τις πλευρές ( μέχρι να αλλάξει το χρώμα του).
Ύστερα, προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τη μουστάρδα, πιπέρι, λίγο αλάτι και ένα  μεγάλο ποτήρι νερό ζεστό. 
Αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να μαλακώσει το κοτόπουλο έως ότου εξατμιστεί όλο το νερό που υπάρχει.
Μετά, ρίχνουμε τα λαχανικά ξανά στο τηγάνι με το κοτόπουλο και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά όλα μαζί.
Προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξίδι, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τον βασιλικό, το θυμάρι, 200 ml νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί, σε μέτρια φωτιά, για άλλα 6-7 λεπτά.
Προσοχή, δεν ανακατεύουμε πια με κουτάλα για να μην διαλυθεί το φαγητό μας.
Μόλις η σάλτσα δέσει, το φαγητό μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα με λίγα φύλλα βασιλικού.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι αλλά και σκέτο είναι καταπληκτικό.

Πηγή: Εκπομπή "Γεύσεις στη φύση", Β.Δρίσκας
Tante Kiki
39 Comments
No