Blondies από το Hummingbird Bakery... τα ξανθά brownies


Blondies... κάτι όπως Brownies... Καστανές υπάρχουν πολλές ...εεεεε να μην υπάρχουν και οι ξανθιές;;; Αλήθεια τί είναι τα blondies;;;; Οι ξανθιές ή ένα ...έδεσμα;; Και τα δύο αν και σαν γλυκό δεν είναι και τόσο γνωστό. Ας το γνωρίσουμε λοιπόν.
To blondie ή αλλιώς blond brownie (ξανθό brownie) είναι μια πλούσια γλυκιά μπάρα (γνωστή σαν blondie bar) ή μπισκότο (γι αυτό το λένε και brookie). Βασίζεται στην καστανή ζάχαρη όπως το brownie βασίζεται στο κακάο. Αποτελείται συνήθως από αλεύρι, αυγά, καστανή ζάχαρη, βούτυρο , μπέικιν και βανίλια. Μπορεί επίσης να περιέχει σταγόνες λευκής ή μαύρης σοκολάτας. Τα blondies συχνά περιέχουν ξηρούς καρπούς, ινδοκάρυδο ή καραμέλες γάλακτος και χρησιμοποιούνται σαν βάση στα γλυκά blondie sundeas.
To Hummingbird bakery είναι ένα αρτοποιείο - ζαχαροπλαστείο αμερικανικού τύπου ή καλύτερα κατάστημα με cakes  και cupcakes στην Αγγλία με πολλά υποκαταστήματα μέχρι και "κινητή μονάδα" με άλλα λόγια ...αυτό που στην Ελλάδα θα ονομάζαμε "καντίνα" και σήμα ένα κολιμπρί. Με δύο λόγια είναι ένα από τα διάσημα bakeries με ωραιότατες λιχουδιές και βιβλία συνταγών. Μπορείτε να δείτε διάφορες φωτογραφίες ΕΔΩ.
Η σημερινή συνταγή μας, λοιπόν, είναι ένα καταπληκτικό blondie από ένα από τα βιβλία του συγκεκριμένου bakery όπου εγώ το μόνο που άλλαξα είναι ότι έβαλα αποξηραμένα cranberries (δηλαδή κράνα) αντί για πεκάν ή καρύδια.
Το αποτέλεσμα ήταν αυτή η γευστικότατη, γλυκύτατη και σφιχτοδεμένενη μπάρα με άρωμα βανίλιας που τη συνδύασα με παγωτό σοκολάτας και σιρόπι σοκολάτας... έτσι γιατί εμείς οι Έλληνες ακόμα και σε εποχή κρίσης είμαστε κάποιες φορές ...πληθωρικοί! -:)) 
Θα το έλεγα κυριακάτικο γλυκό μιας και οι θερμίδες του ...ξεχειλίζουν. Αλλά και η νοστιμιά του ξεχειλίζει... γι αυτό και αξίζει να το δοκιμάσουμε.
Πάμε να δούμε τη συνταγή;;;
ΥΛΙΚΑ για ταψάκι με 28-30 εκ. διάμετρο
150 γρ. λευκή σοκολάτα σε κομμάτια + 30 γρ. λευκή σοκολάτα σε ξύσμα 
125 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
2 αυγά + 3 κ.σ. νερό
1 φακελάκι ζαχαροβανίλια Vahiné
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
150 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
120 γρ. αποξηραμένα cranberries (ή βύσσινα ή καρύδια ή πεκάν)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ή με μίξερ χειρός έτσι ώστε να λιώσει η ζάχαρη.
Σε άλλο μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό κατά τα 2/3 και μετά ακουμπάμε επάνω ένα μπολ (χωρίς αυτό να ακουμπάει στο νερό) και βάζουμε μέσα το βούτυρο και τα κομμάτια της λευκής σοκολάτας.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να λιώσουν βούτυρο και σοκολάτα και μόλις λιώσουν τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα ανακατώνουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού αφήσουμε το μίγμα να "κρυώσει" λίγο, προσθέτουμε το μίγμα των αυγών και τη ζάχαρης, πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα ή το μίξερ χειρός.
Μετά, προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Τέλος, ρίχνουμε και τα αποξηραμένα cranberries ή τους ξηρούς καρπούς.
Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε ταψάκι καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά και όχι περισσότερο για να μην σκληρύνει πολύ.
Ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί (με τον γνωστό τρόπο της λάμας του μαχαιριού που πρέπει να "βγαίνει" καθαρή από το γλυκό) και αποσύρουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά κόβουμε σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα κομμάτια.
Εάν θέλουμε να το κάνουμε κανονικό επιδόρπιο, το συνοδεύουμε με παγωτό σοκολάτας "λουσμένο" με σιρόπι σοκολάτας.
Καλή γλυκιά απόλαυση!!!
Κι από αύριο... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!! Ας υποδεχθούμε τον Ιούνιο...το καλοκαίρι αρχίζει!! -:))
Tante Kiki
23 Comments
No