Τάρτα με ψητό κατσίκι και σχοινόπρασο


...μια τάρτα όλο νοστιμιά!!
Καλή σας μέρα! Για σήμερα μια τάρτα αλλά τί τάρτα;;; Μια τάρτα που γίνεται με το κατσίκι που περίσσεψε (αν περίσσεψε... που το ελπίζω γιατί ξέρω καλά ότι σε πολλούς δεν έφτασε όχι μόνον δεν περίσσεψε). Φυσικά, η συγκεκριμένη τάρτα γίνεται και με οποιοδήποτε κρέας ή κιμά που έχει περισσέψει (π.χ. κοκκινιστό, ψητό κατσαρόλας, κιμά για μακαρόνια... όλα ταιριάζουν).
Γίνεται εύκολα, είναι νόστιμη και προσφέρει μια πολύ καλή λύση στην ανακύκλωση των περισσευμάτων που βέβαια η συγκεκριμένη περίοδος μετά το Πάσχα το "ζητάει" απελπισμένα γιατί αν έχει περισσέψει ψητό κατσίκι ή αρνί... πόσες φορές κάποιος μπορεί να φάει από το ίδιο φαγητό μέσα σε μερικές μέρες;;; Το καλύτερο ψητό να είναι το... βαριέσαι!!! Εγώ τουλάχιστον... ή μήπως κι εσείς;;; Ας δούμε, λοιπόν, μια τάρτα που είναι υπέροχη, μπορεί να "καθίσει" σε όποιο τραπέζι της ...υποδείξουμε άνετα και με αξιοπρέπεια για να μην πω, με τη σιγουριά μιας ...βασίλισσας που ξέρει καλά το ρόλο της και την ποιότητά της! -:)
Αφράτη, τραγανή και εύθρυπτη η ζύμη με παραλλαγή της συνταγής της Ντ.Νικολάου, ιδανική για αλμυρές τάρτες που περικλείει μια νοστιμότατη γέμιση με γεύση πολύ πιο πλούσια από κείνη του ψητού οβελία.
ΥΛΙΚΑ για μια τάρτα 26-28 εκ.
Για τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι
80 γρ. βούτυρο τριμμένο στον τρίφτη
1/2 κ.γλ. αλάτι
180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250-260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
350 γρ. κατσίκι (ή αρνί) ψητό ψιλοκομμένο
300 γρ. μίγμα τεσσάρων κίτρινων τυριών
1 κ.γλ. μουστάρδα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι 
1 πρέζα γλυκιά πάπρικα
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μπριζέ με γιαούρτι
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι με το βούτυρο, το αλάτι, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ομοιογενή ζύμη και την πλάθουμε σε μπάλα.
Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βγάζουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Την ανοίγουμε με τον χοντρό πλάστη σε φύλλο με διάμετρο 32 εκατοστά, δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μας. 
Αλείφουμε την ταρτιέρα με ελαιόλαδο και απλώνουμε μέσα τη ζύμη, καλύπτοντας και τα τοιχώματα με προσοχή για να μην περισσέψει η ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Τρυπάμε με ένα πηρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης, την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε επάνω λίγα φασόλια ή φακές (εναλλακτικά τα κεραμικά φασόλια) και τη βάζουμε στο φούρνο για 10-12 λεπτά. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Μέχρι να ψηθεί η βάση της τάρτας, βάζουμε σε ένα μπολ το αυγό, λίγο αλάτι και πιπέρι, τη γλυκιά πάπρικα, το γιαούρτι και την κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά.
Μόλις βγάλουμε την τάρτα από το φούρνο, στρώνουμε επάνω το ψητό κατσίκι, τα τυριά και περιχύνουμε με το μίγμα των υγρών και μπαχαρικών που έχουμε στο μπολ.
Τέλος, πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.
Βάζουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά ή έως ότου ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια της τάρτας.
Tante Kiki
28 Comments
No