Πατατοσαλάτα με μανούρι και βινεγκρέτ παντζαριού


Καλοκαιράκι πια!!! Να... σε δύο μέρες ο Ιούνιος είναι εδώ!!! Εχθές το πρωί...μόλις ξύπνησα, όπως κάθε μέρα ξεκίνησα βιαστικά για το μπάνιο! Εκεί, που περπατούσα σκουντουφλώντας (όπως κάθε μέρα επίσης από τη νύστα και την πρόσκαιρη άρνησή μου να δεχτώ ότι πρέπει να ξυπνήσω) νιώθω το πόδι μου να μπερδεύεται σε κάτι κι εγώ να κάνω αέρινες φιγούρες (του στυλ πατινάζ στον πάγο) προσπαθώντας να αποφύγω την ανώμαλη προσγείωση!!!
Όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος (;;!!) το πρώτο που έκανα, εντελώς αυθόρμητα... το ορκίζομαι... ήταν να πω μερικά ...γαλλικά (εεεε, τί γαλλικά διδάσκω κάθε μέρα εδώ και τόσα χρόνια;;;)!!! Εντάξει, μη φανταστείτε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά απλά γαλλικά, καθημερινά γαλλικά θα έλεγα που τα ακούμε πλέον παντού!!! Το δεύτερο που έκανα, όπως, επίσης, κάθε φυσιολογικός άνθρωπος ήταν να δω τί ήταν αυτό το "άγνωστο αντικείμενο" που βρέθηκε μπροστά μου τέτοια ώρα ...όταν κανένα άλλο αντικείμενο που με γνωρίζει καλά δεν ...τολμάει να το κάνει!!!!! χαχαχα 
Και τώρα θέλετε να σας πω τί ήταν;;; Η ζυγαριά μου... η κάτασπρη καινούργια ζυγαριά μου, που επειδή είναι καινούργια και δεν θέλω να τη χαλάσω (!!!!!!!!!!) δεν την χρησιμοποιώ (λέμε τώρα!!)!!!! Ξαφνικά θυμήθηκα... (έχω κάτι αναλαμπές μερικές φορές !!!)!!!! Είχα βγάλει τη ζυγαριά αποφασισμένη να ...ζυγιστώ!!! Καλοκαίρι πια... η παραλία σε απόσταση ...βολής, όπως και οι καλοκαιρινές διακοπές... πρέπει να περάσω των παθών μου τον τάραχο και ...όχι μόνον να ζυγιστώ αλλά να δω και το αποτέλεσμα. Άλλο πάλι και τούτο... το δεύτερο σε τί αποσκοπεί;;;; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω!!!!! 
Ορίστε το αποτέλεσμα των "επιπόλαιων" αποφάσεών μου... σκέφτηκα!! "Επιπόλαιων" ξανασκέφτηκα!!! Και το μαγιό;;;; Και η παραλία;;; Τη φώκια που εξόκειλε θα παίζω;;;; Πρέπει να χάσεις κιλά ...έστω και χωρίς να ζυγιστείς... συνηγόρησε ο άλλος μου εαυτός. Πολύ εκνευριστική αυτή η ζυγαριά... επέμεινα εγώ!!! Ορίστε μπουρδουκλώθηκα και παραλίγο να πέσω!!!! Ας τη ξαναβάλω στην άκρη κι ας προσέξω για 1-2 εβδομάδες τη διατροφή μου... ύστερα ...ζυγίζομαι!!!
Οι διαπραγματεύσεις με τον άλλο μου εαυτό ...κατέληξαν, λοιπόν, σε συμφωνία!!! Από σήμερα ...διατροφή προσεκτική... το καλοκαιράκι είναι εδώ... η παραλία παραμονεύει!!!
Πήγα, λοιπόν, στον καταψύκτη και ξέθαψα ένα πακέτο φασολάκια. Πήρα και μερικές πατάτες και ιδού... τί ετοίμασα για το πρώτο μου φετινό γεύμα διαίτης!!!! 
Νομίζω ...θα σας αρέσει γιατί είναι  νόστιμο και αρωματικό, εύκολο και οικονομικό, γρήγορο και υγιεινό!!!! Κι αν πεινάτε πολύ, μια φετούλα ψωμί είναι ό,τι πρέπει...ειδικά αν την φρυγανίσετε!!!
Ελάτε, ας δούμε τί έκανα...και προσοχή... εποχή που είναι να αποφεύγετε να ...σκοντάφτετε στις ζυγαριές που κυκλοφορούν εντός των τοιχών μας!!! -:)))
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
2-3  μεγάλες πατάτες, βρασμένες και κομμένες
250 γρ. φασολάκια, βρασμένα
140 γρ.μανούρι, σε κύβους
2 κ.σ. θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης
Για τη βινεγκρέτ παντζαριού
1 μικρό παντζάρι βρασμένο
1/2- 2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2-3 κ.σ. ξίδι λευκό βαλσαμικό
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Μοιράζουμε στα πιάτα τις πατάτες και τα φασολάκια και αλατίζουμε. 
Εάν μπορούμε βάζουμε τα πιάτα στο θερμοθάλαμο της κουζίνας για να διατηρηθούν χλιαρά μέχρι το σερβίρισμα.
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ παντζαριού
Βάζουμε στο multi το παντζάρι, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο, το χυμό από το λεμόνι και λίγο αλάτι και τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν (δεν χρειάζονται πάνω από 1-2 λεπτά).
Τελειώνουμε τη σαλάτα προσθέτοντας το μανούρι στα πιάτα.
Περιχύνουμε με 2 κ.σ. (ή και περισσότερο) βινεγκρέτ παντζαριού και τέλος, πασπαλίζουμε με θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης. 
Η ιδέα της βινεγκρέτ παντζαριού ανήκει στον αγαπημένο σεφ Γ. Λουκάκο, είναι από το βιβλίο του "Ψωμί κι αλάτι" αλλά, ακολουθώντας τη φράση του: "οι συνταγές είναι οδηγοί και όχι Βίβλος" (συμφωνώ και επαυξάνω) είναι ...πολύ διαφορετική!!! -:))
Εάν, όμως, θέλετε την αρχική συνταγή του σεφ, σας την παραθέτω ακριβώς όπως υπάρχει στο βιβλίο... 
Για 250 γρ. βινεγκρέτ θα χρειαστούμε: 100 γρ. παντζάρι βρασμένο, 50 γρ. νερό, 70 γρ. κρεμμύδι, 25 γρ. ελαιόλαδο, 5 γρ. ξίδι από κόκκινο κρασί. Τα βάζουμε όλα στο multi, τα αλεθουμε καλά και αφού περάσουμε τη βινεγκρέτ από σήτα είναι έτοιμη να την απολαύσουμε επάνω σε οποιαδήποτε σαλάτα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ!!!
Tante Kiki
30 Comments
No