Ψαρόσουπα με μπακαλιάρο παστό και αυγολέμονο


Καλή σας μέρα! Αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση έγινε ένας μπακαλιάρος!!! Ναι ένας παστός μπακαλιάρος! Ένα ψάρι που, αν και το χρησιμοποιούμε πολύ, που κάταφερε να εισβάλλει στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν είναι καθόλου ελληνικό. Ο μπακαλιάρος, λοιπόν, γίνεται μια καταπληκτική ψαρόσουπα... 
Η παρουσία του παστού μπακαλιάρου ή μάλλον του ξεχασμένου παστού μπακαλιάρου, ο οποίος είχε ξαρμυριστεί και καταψυχθεί, κάπου εκεί στο βάθος του καταψύκτη,  μας έδωσε την ευκαιρία να γευτούμε  μια νοστιμότατη ψαρόσουπα. Απλή, με υλικά που υπάρχουν πάντα στο σπίτι φτιαγμένη όμως με μεράκι και κυρίως διάθεση να μη πετάμε τίποτε... ικανοποίησε τον ουρανίσκο και γέμισε το σπίτι άρωμα! Βέβαια, εκτός από το άρωμα και τη γεύση, ο συγκεκριμένος μπακαλιάρος συνέβαλε και σε μια ωραία ανασκαφή στον καταψύκτη, προκειμένου τα "αρχαιότερα" υπάρχοντά του να ανέβουν στην επιφάνεια και να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να μην καταλήξουν περιφρονημένα σε κάποιο κάδο σκουπιδιών! 
Επιπλέον πήρα και ένα μάθημα οικιακής οικονομίας ένα έχω να πω ότι από τώρα και στο εξής οι ανασκαφές στον καταψύκτη κάθε 15 μέρες (ή το πολύ κάθε μήνα) αναζητώντας εκεί κάποιες πρώτες ύλες για την  κουζίνα προκειμένου να μην  ..."απολιθώνονται" και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθιερώνονται ως επίσημη και διαρκής διαδικασία ! Η ημερομηνία κατάψυξης του προϊόντος βοηθάει πολύ να ελέγχουμε την κατάσταση για να μην προκύψουν άλλου είδους προβλήματα. Δύο σε ένα, λοιπόν! Νοστιμιά και μάθημα!!!
ΥΛΙΚΑ
750 γρ. μπακαλιάρο παστό ή φρέσκο
2 μέτριες πατάτες, χοντροκομμένες
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 καρότα, σε ροδέλες
1 μικρή ρίζα και 6 κλωνάρια και φύλλα σέλινο, ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
1 πράσινη πιπεριά, σε κυβάκια
1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
100 ml λευκό κρασί
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι λευκό
1 πρέζα εστραγκόν
2-3 ποτήρια νερό
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
Χυμό από 1 λεμόνι μέτριο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές.
Μόλις μαραθούν τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το σέλινο, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί, τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το ψάρι, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι, λευκό πιπέρι και το εστραγκόν και αν χρειάζεται λίγο ακόμη νερό.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 30 λεπτά περίπου με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Μόλις περάσει η ώρα αυτή και είναι έτοιμο το ψάρι και τα λαχανικά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μας να "κρυώσει" λίγο.
Ύστερα, περνάμε από σουρωτήρι το ζωμό.
Βγάζουμε τα λαχανικά και το ψάρι που το ξεψαχνίζουμε και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα έως ότου φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Ξαναβάζουμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από τη σούπα.
Ύστερα, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην υπόλοιπη σούπα που τη βράζουμε σε σιγανή θερμοκρασία για 6-7 λεπτά.
Ξαναρίχνουμε και τα λαχανικά στη σούπα και ανακατεύουμε, όχι με κουτάλα αλλά ανακινώντας την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τη σούπα χλιαρή σε πιάτα βαθιά ή μπολ και προσθέτουμε και ένα κομμάτι ψαριού.
Το μόνο που χρειάζεται επιπλέον είναι λίγο φρυγανισμένο ψωμί.
Καλή σας όρεξη και είπαμε δεν πετάμε τίποτε!!
Tante Kiki
21 Comments
No