Κάτι σαν εκμέκ στη γιορτή της μητέρας!


Καλή σας μέρα! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε καλά!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ μαμά, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ αδερφούλα!!! 
Και του χρόνου με υγεία και χαρά!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλες τις μανούλες του κόσμου που γιορτάζουν σήμερα. 
Ό,τι και να πει κανείς για τη σημερινή μέρα, για τις μανούλες, για την έννοια της λέξης μαμά και για τα συναισθήματα που γεννιούνται ακόμα και στο άκουσμα αυτής της λέξης είναι απειροελάχιστο μπροστά στην πραγματικότητα. 
“Mάνα! Δε βρίσκεται λέξη καμία να ‘χει στον ήχο της τόση αρμονία λέει ο Γεράσιμος Μαρκοράς και με μια φράση τα λέει όλα!!! -:))
Για σήμερα λοιπόν μια ...μαμαδίστικη συνταγή. Μια συνταγή εύκολη, νόστιμη και πολύ χρήσιμη λόγω της ανακύκλωσης που περιέχει!
Δεν ξέρω αν εσάς σας περίσσεψε τσουρέκι αλλά εμείς έχουμε ακόμη στην κατάψυξη (με τόσα που έφτιαξα τί άλλο θα γινόταν;;;;). Έτσι, έβγαλα το τσουρέκι από την κατάψυξη και κάθισα και το κοίταζα για να σκεφτώ κάτι!!! Οι υπόλοιποι, έχοντας μπουκώσει από τα αλλεπάλληλα κύματα τσουρεκοεπιδρομής... αρνούνταν έστω και να σκεφτούν ότι θα το καταναλώσουν. Το καημένο το τσουρέκι, έχοντας πια χάσει την αίγλη του καθόταν αμίλητο στη γωνιά του και περίμενε με υπομονή την τελική ετυμηγορία!!! 
Και ξαφνικά... θυμήθηκα!!!! Θυμήθηκα ένα τεύχος που είχα με γλυκά της τουρκικής κουζίνας αλλά και κάποια άρθρα που είχα διαβάσει ότι το αυθεντικό εκμέκ (και όχι το εκμέκ καταϊφι) γίνεται με ένα είδος τσουρεκιού (ή μπριος πιο άγλυκο βέβαια) που το προζύμι του, το "ανεβάζουν" για 3 μέρες. Έψαξα, λοιπόν, και το βρήκα!!! Βέβαια, έχοντας ήδη το τσουρέκι δεν προχώρησα στην παρασκευή του γλυκού αυτού ψωμιού (θα το φτιάξω όμως σύντομα) και χρησιμοποίησα το τσουρέκι. Το σιρόπι για το σιρόπιασμα το έφτιαξα ίδιο. Η κρέμα στο αυθεντικό είναι μια κάτασπρη σαντιγύ ενώ στη δική μου παραλλαγή είναι σαντιγύ με τυρί κρέμα, θέλοντας να μετριάσω λίγο τη γλύκα του σιροπιασμένου τσουρεκιού αλλά και σοκολατένια κρέμα της ίδιας λογικής (δηλαδή σαντιγύ, σοκολάτα και τυρί κρέμα). Τέλος, για να συμπληρωθεί αυτός ο fusion αυτοσχεδιασμός και για να τιμήσω τη μανούλα μας αλλά και τα κορίτσια τη δική τους μανούλα και αδελφή μου, το μεν γλυκό της μαμάς μας το διακόσμησα με τα αγαπημένα φρούτα της εποχής δηλαδή τις φράουλες και το γλυκό της αδελφής μου με ένα κόσμημα (περιδέραιο και δαχτυλίδι) από ζαχαρόπαστα, ιδέα που την πήρα από το αγαπημένο μου Pinterest!
Έγινε νόστιμο γλυκό, δροσερό και σε χρόνο ρεκόρ! Φυσικά για βάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κέικ κι έτσι έχουμε και την χρησιμότατη ανακύκλωση για να μην πετάμε τίποτε και για κρέμα μπορούμε να διαλέξουμε όποια θέλουμε ή και τις δύο...
Πάμε να δούμε τη συνταγούλα;;;;
ΥΛΙΚΑ για 8-10 μερίδες (ανάλογα με το μέγεθος)
Για την κρέμα σοκολάτας
1 φάκελο φυτική σαντιγύ σοκολάτας σε σκόνη + 200 ml γάλα κρύο
150 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
2-3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. κονιάκ
1 κ.σ. στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
Για την κρέμα σαντιγύ (λευκή)
1 φάκελο φυτική σαντιγύ σε σκόνη + 200 ml γάλα κρύο
150 γρ. τυρί κρέμα
2 κ.σ. λικέρ πορτοκαλιού
Για τη βάση
10 φέτες τσουρέκι (ή κέικ)
Για το σιρόπι
350 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
1 κ.σ. μέλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για την κρέμα σοκολάτας
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φυτική σαντιγύ, την άχνη, το γάλα και τον καφέ και τα χτυπάμε για 3 λεπτά με το μίξερ χειρός.
Ύστερα, συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, το τυρί και το κονιάκ.
Χτυπάμε έως ότου το μείγμα ομογενοποιηθεί (2 λεπτά περίπου) και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για την κρέμα σαντιγύ (λευκή)
Σε άλλο μπολ, βάζουμε και πάλι τη φυτική σαντιγύ, το γάλα και το λικέρ και τα χτυπάμε για 3 λεπτά, οπότε το μίγμα έχει ήδη σφίξει.
Ύστερα, προσθέτουμε το τυρί και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά.
Βάζουμε κι αυτή την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρολίτσα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι.
Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά για να "δέσει" ελαφρά.
Σύνθεση του γλυκού
Βάζουμε τις φέτες του τσουρεκιού σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με σιρόπι. Μόλις απορροφήσουν το σιρόπι μπορούμε να τις καλύψουμε με την κρέμα.
Αν και είναι όλες μαζί οι φέτες, είναι καλύτερα κάθε φέτα να είναι ατομική γιατί φαίνεται πιο ωραία στο σερβίρισμα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κορνέ και να βάλουμε και από τα είδη κρέμας ή ένα μόνον είδος κρέμας και κάποια φρούτα όπως φράουλες ή ακόμα και ροδάκινα και βερίκοκα σε κομπόστα.
Πασπαλίζουμε και με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ή καβουρντισμένο αμύγδαλο κι έχουμε έτοιμο το πεντανόστιμο εκμέκ μας.
Εάν θέλουμε το γλυκό μας ακόμα πιο πλούσιο μπορούμε αφού στρώσουμε με κρέμα την πρώτη φέτα τσουρεκιού να βάλουμε και δεύτερη φέτα που όμως είναι ήδη σιροπιασμένη και ξανά κρέμα.
Tante Kiki
29 Comments
No