Κοτόπουλο λεμονάτο με ριζότο λαχανικών


...η νοστιμιά της απλότητας
Καλημέρα σας! Τί κάνετε;; Ελπίζω να είστε καλά!! 
Ο Απρίλιος προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ο καιρός το μόνο που δεν θυμίζει εδώ σε μας είναι άνοιξη... μάλλον σε πρωτοβρόχια παραπέμπει!!
Η καθημερινή βροχή, άλλοτε πιο δυνατή άλλοτε ψιλόβροχο έχει νοτίσει τη γη που αναδύει όλα τα αρώματά της! Αυτό είναι το καλό της ιστορίας αλλά πάντα εκεί που υπάρχει το καλό υπάρχει και το κακό (η αρμονία του γιν και τουγιανγκ... ξέρετε...)! Ποιό είναι το κακό;;; Τα απίστευτα νερά στους δρόμους, οι λάσπες όπου υπάρχει χώμα, τα χαρούμενα αυτοκίνητα με τους "ευγενέστατους" οδηγούς που περνούν τρέχοντας και πατούν μέσα στα νερά που βρίσκονται μπροστά στο πεζοδρόμιο!! Νομίζοντας, προφανέστατα,  ότι είναι ήρωες της ταινίας "Singing in the Rain" (ξέρετε στο κλασσικό αριστούργημα του 1952 με τους  Gene Kelly και Debbie Reynolds) περνούν από μπροστά σου αφήνοντάς σε άναυδο και λουσμένο με νερό της βροχής!!!!
Πέρα όμως απ' αυτό, ο Απρίλιος είναι η γνωστή εποχή όπου τα γυμναστήρια αρχίζουν να γεμίζουν και η λέξη "δίατα" ηχεί σαν καμπανούλα στα αυτιά μας. Η προσεγμένη διατροφή αρχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον μας περισσότερο από ποτέ και τα πιάτα που μας "καλούν" να τα γευτούμε είναι πιο ελαφριά!
Στο πλαίσιο αυτό είναι και η σημερινή πρόταση! Ένα πιάτο νοστιμότατο μέσα στην απλότητά του! Γρήγορο στην παρασκευή του αλλά και οικονομικό για την τσέπη! Η πολυχρωμία του το κάνει δελεαστικό και το άρωμά του ανοιξιάτικο αν και διαχρονικό!
ΥΛΙΚΑ για 3 μερίδες
3 μπουτάκια κοτόπουλου, χωρίς το κόκκαλο, κομμένα σε κομμάτια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, μόνον το πράσινο μέρος τους, ψιλοκομμένα
Χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
1 κ.σ. μουστάρδα
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη (ή 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη)
Αλάτι και πιπέρι
Για το ρύζι με τα λαχανικά
600 γρ. (1 σακουλάκι) κατεψυγμένο ρύζι με ποικιλία λαχανικών ή
2 φλ.τσ. ρύζι με 1 σακουλάκι κατεψυγμένη ποικιλία λαχανικών
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ξύσμα και τα κρεμμύδια.
Αφήνουμε να σοταριστούν ελάχιστα, τα γυρίζουμε 1-2 φορές, και προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, το κόλιανδρο, το πιπέρι.
Διαλύουμε στο χυμό λεμονιού τη μουστάρδα και αραιώνουμε το μίγμα με 1 1/2 ποτήρι νερό έτσι ώστε το κοτόπουλο να καλυφθεί.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια προς σιγανή φωτιά έως ότου το νερό μειωθεί αρκετά.
Προσθέτουμε το αλάτι και ελέγχουμε εάν το κοτόπουλο είναι βρασμένο.
Συνήθως δεν χρειάζεται πάνω από 30 λεπτά, γιατί είναι κομμένο σε κομμάτια.
Εάν, δούμε ότι χρειάζεται κι άλλο βράσιμο, απλά προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό και αφήνουμε να βράσει έως ότου το νερό μισοτελειώσει.
Ύστερα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τελειώσει τελείως το νερό και το κοτόπουλο να μείνει με το λάδι του.
Ετοιμάζουμε το ρύζι με τα λαχανικά
Βράζουμε το ρύζι και τα λαχανικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στο τέλος προσθέτουμε λίγη μαργαρίνη ή λίγο βουτυρο και το ανακατεύουμε προσεκτικά ώστε να πάρει άρωμα βουτύρου.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το πολύχρωμο ρύζι λαχανικών.

TIPS
* Eάν έχουμε χρόνο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα λαχανικά για το ρύζι μας... απλά χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να κόψουμε καρότο, κόκκινη πιπεριά, να βράσουμε αρακά, φασολάκια πράσινα και καλαμπόκι για λίγο και μετά να τα προσθέσουμε στο ριζότο μας.
Eπίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος του νερού με ζωμό για να βράσουμε το ρύζι μας.
Καλή σας συνέχεια!!!
Tante Kiki
26 Comments
No