Μουσακάς με πατάτες και σελινόριζα


Ένα κυριακάτικο πιάτο για όσους δεν νηστεύουν. Ένα πιάτο με ιδιαίτερη νοστιμιά αλλά και μια ιδιαίτερη επίγευση. Η ουδέτερη πατάτα με την ραφινάτη γεύση της σελινόριζας αλλά και αυτές του κιμά και της μπεσαμέλ "δένουν" με έναν μοναδικό τρόπο που, προσωπικά, εγώ δεν τον περίμενα μια και το συγκεκριμένο φαγητό ήταν της αδερφούλας μου αφού, για να είμαι ειλικρινής, κατάφερε να "παρακάμψει" τις αντιρρήσεις μου!!!!!!
 Ένα έχω να ομολογήσω... είχα άδικο και είχε δίκιο!!! Δεν ξέρω τί γίνεται αλλά η σελινόριζα είναι η αγαπημένη της ενώ εγώ την αντιμετωπίζω πάντα ως ένα υλικό κυρίως "βοηθητικό" σε ένα πιάτο και χωρίς πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρόλα αυτά ο μουσακάς αυτός κατόρθωσε να κάμψει τις αντιδράσεις μου και να εδραιωθεί στη γευστική μου μνήμη όχι απλά σαν νοστιμιά αλλά σαν ένα πιάτο ραφινάτο με μια υπέροχη δική του προσωπικότητα! 
Όχι, δεν "ακούγεται" ενοχλητικά η γεύση της σελινόριζας αλλά βρίσκεται κάπου εκεί στο βάθος και μένει στο τέλος αφού οι υπόλοιπες γεύσεις έχουν υποχωρήσει! 
Ναι, ανήκει πλέον στα αγαπημένα και πολύ νόστιμα πιάτα που αξίζει τη διαδικασία του, η οποία αν και εύκολη, θέλει το χρόνο της! 
Εάν, λοιπόν, σας αρέσει η σελινόριζα και η ιδέα του μουσακά μ' αυτή, ελάτε μαζί μου να ...μαγειρέψουμε!
Εάν, πάλι, δεν σας αρέσει ούτε η σελινόριζα ούτε και η σκέψη να την προσθέσετε σ' ένα πιάτο μουσακά, τότε, ελάτε να ...παρακολουθήσετε πώς θα μαγειρέψουμε το πιάτο και ...ίσως θελήσετε μια μπουκίτσα ...έτσι για δοκιμή που λέω και στην μικρή μας Βασιλικούλα!! -)))
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα
  • 2-3 σελινόριζες περίπου 1 κιλό, καθαρισμένες και καλά πλυμένες
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Για τον κιμά
  • 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο καρότο, ψιλοτριμμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλη ντομάτα πολτοποιημένη και ξεφλουδισμένη
  • 100 γρ. καπνιστό ρεγκάτο τριμμένη 
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. ρίγανη 
  • 1 πρέζα δεντρολίβανο ξερό
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ.τσ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • Πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
  • 1 λίτρο γάλα χλιαρό
  • 12 κ.σ. αλεύρι
  • 10 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 100 γρ. καπνιστό ρεγκάτο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Ελάχιστο αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τον κιμά
  1. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καρότο και πιπεριά και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά. 
  2. Ύστερα, προσθέτουμε και τον κιμά και τον αφήνουμε κι αυτόν, γυρίζοντάς τον με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καεί, να σοταριστεί για 7-8 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράσει ο κιμάς και τα λαχανικά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί μας.
  4. Μετά, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, τον μαϊντανό και 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ο κιμάς, μισοσκεπασμένος, για 10-15 λεπτά.
  5. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  6. Ύστερα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να τελειώσει και ο κιμάς να μείνει μόνον με το λάδι του.
  7. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
Ψήνουμε τις πατάτες και τις σελινόριζες
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  2. Κόβουμε τις σελινόριζες και τις πατάτες σε λεπτές φέτες. 
  3. Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε μια στρώση πατάτες που τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις βάζουμε να ψηθούν για 20 λεπτά περίπου ή έως ότου μαλακώσουν και πάρουν ένα ελαφρύ ρόδινο χρώμα.
  4. Μόλις ετοιμαστούν, τις βγάζουμε και ψήνουμε τις υπόλοιπες και μετά τις φέτες της σελινόριζας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
  5. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι που το αφήνουμε για λίγο να σοταριστεί ανακατεύοντάς το με το σύρμα που χτυπάμε τα αβγά.
  2. Ύστερα, προσθέτουμε σιγά σιγά και πάντα ανακατεύοντας το χλιαρό γάλα, λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο.
  3. Αφήνουμε τη μπεσαμέλ σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, να βράσει έως ότου γίνει παχύρρευστη και την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Τέλος, προσθέτουμε και το τριμμένο ρεγκάτο και ανακατεύουμε καλά.
Συνθέτουμε το φαγητό
  1. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί, το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και τοποθετούμε μια στρώση από πατάτες.
  2. Τοποθετούμε και μια στρώση από φέτες σελινόριζας.
  3. Ύστερα απλώνουμε τον μισό κιμά.
  4. Βάζουμε μια δεύτερη στρώση από πατάτες και πάλι σελινόριζες κι από πάνω τον υπόλοιπο κιμά.
  5. Τέλος, απλώνουμε τη μπεσαμέλ.
  6. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
Καλή σας μέρα και καλή σας συνέχεια!! -:)))
Tante Kiki
31 Comments
No