Πασχαλινά κουλουράκια με μαστίχα


Καλημέρα σας!! Σήμερα λόγω των πυρετωδών προετοιμασιών του Πάσχα, η ανάρτηση ...άργησε λίγο!! Ήρθε όμως γιατί κάλλιο αργά παρά ποτέ...όπως λέμε!!! -:))) 
Ήρθε κι έφερε μαζί ένα ταψί αρωματικά, μαστιχάτα κουλουράκια που ψήθηκαν εχθές το βράδυ (και φωτογραφήθηκαν πριν λίγο!!!-:))), μέσα σε όλο τον χαμό με τα σοκολατοσπιτάκια και τα καλαθάκια με μπισκότα για τις νονές και τα βαφτιστήρια!!! Ήρθαν, λοιπόν και ...στρογγυλοκάθισαν στο φούρνο μου!! Θα μου πείτε μακάρι να ερχόταν έτσι απλά και να έμπαιναν στο φούρνο... θα ήταν τέλειο!! Εντάξει, μπορεί να μην  έγινε ακριβώς έτσι και τα, εν λόγω, κουλουράκια  να "τίμησαν" το μίξερ και τα χέρια μου πριν  "πηδήσουν" μέσα στο φούρνο αλλά όταν άρχισαν να ψήνονται το άρωμά τους ήταν λυτρωτικό!! 
Θυμάστε εκείνο το παιδικό τραγουδάκι που έλεγε ...πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια, ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι θα μυρίσει;;; Πράγματι το σπίτι γέμισε μιαν ανεπανάληπτη μυρωδιά, πασχαλινή, ελληνική!!! 
Βούτυρο, βανίλια και μαστίχα (αν και ήθελα να βάλω και λίγο μαχλέπι δεν έβαλα τελικά γιατί κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν... πού θα μου πάει όμως... δεν θα μου γλυτώσει τις επόμενες μέρες!!!-:)) σ' έναν τρελό χορό που μπορεί να σαγηνεύσει ακόμα και τον πιο δυνατό! Εγώ πάντως δεν ανήκω σ' αυτούς τους τυχερούς που οι αντιστάσεις τους καλά κρατούν!!! Περίμενα πώς και πώς, κοιτώντας συχνά πυκνά μέσα στο φούρνο...όπως έκανε η αδερφούλα μου όταν ήταν μικρή και περίμενε γεμάτη ανυπομονησία κάτι να ψηθεί!!! (Εγώ ήμουν τόσο άφαγη που δεν το έκανα ποτέ... τώρα πώς κατέληξα food blogger αυτό είναι άλλο... αυτό είναι που λέω ...αλλάζουν οι καιροί!!!)
Και νάτα!!! Έτοιμα, ψημένα, να με προκαλούν μέσα από το ταψί! 
Αλλά για να μην πολυλογώ ας πάμε στη συνταγή... μέρες που είναι ...πού καιρός για χάσιμο!!! -:))
ΥΛΙΚΑ για 2 λαμαρίνες φούρνου
500 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής 
170 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη 
40 γρ. γάλα
10 γρ. baking powder (1/2 φακελάκι)
2 μεγάλα αυγά
1 φακελάκι ζαχαροβανίλια 
2-3 γρ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
1 αυγό για το τελικό άλειμμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αναμιγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζαχαροβανίλια, τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού.
Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε έως ότου έχουμε ένα αφράτο μίγμα.
Ύστερα, προσθέτουμε το πρώτο αυγό, συνεχίζοντας το χτύπημα και μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε και το δεύτερο.
Προσθέτουμε το γάλα και τέλος σταδιακά το αλεύρι έως ότου έχουμε μια μπάλα ζύμης που μαζεύεται γύρω από το εξάρτημα ζύμωσης του μίξερ.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια γι αυτό ελέγχουμε τη ζύμη και με το χέρι (σταματώντας το μίξερ) όταν κοντεύει να τελειώσει το αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκτός ψυγείου για 20-30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αφού η ζύμη ξεκουραστεί, παίρνουμε μπαλάκια και πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Χτυπάμε το αυγό με 1 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια μας.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα κουλουράκια αλλά και ανάλογα με  το φούρνο ή έως ότου αποκτήσουν ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα να έχουμε!!!
Tante Kiki
32 Comments
No