Τσουρέκια της Κατερίνας από την Αρτάκη


Υπέροχα τσουρέκια από την Αρτάκη με Πολίτικη καταγωγή!!!
Καλή σας μέρα!!! Για σήμερα εγώ θα καθίσω στον πάγκο των αναπληρωματικών... σύμφωνα με την ορολογία κάποιων αθλημάτων (μη ξεγελαστείτε δεν τα πάω καλά ούτε με το ποδόσφαιρο, ούτε με το μπάσκετ, ούτε και με άλλα... απλά γνωρίζω τη φράση!!! -:))).
Φέτος, έχω αποκτήσει κάποια μικρά "σκαλωματάκια" ως food blogger χωρίς να γνωρίζω κι εγώ το γιατί!!! -:)))
Πρώτα πρώτα μετατρέπω όποια συνταγή μπορώ σε νηστίσιμη!!!!! Είμαι σίγουρη ότι τώρα αναρωτιέστε αν κάνω σκληρή νηστεία και γι αυτό το κάνω ...κάτι που θα ήταν απολύτως φυσιολογικό. Το θέμα είναι ότι δεν είμαι και πολύ της νηστείας με τη αυστηρά θρησκευτική έννοια, αλλά τελικά μετατρέποντας τόσα φαγητά σε νηστίσιμα και μη έχοντας και ιδιαίτερη αγάπη στο κρέας μάλλον με βλέπω ...χορτοφάγο στο μέλλον!!!!!! -:)))
Το δεύτερο είναι τα τσουρέκια!!!!!!!! Ναι, κι αφού έφτιαξα νηστίσιμα, τώρα ξεκινώ τις δοκιμές σε διάφορες συνταγές γνωστών σεφ και μη!!! Τη στιγμή που σας μιλώ το σπίτι έχει πλημμυρίσει από το  άρωμα των αγαπημένων μου μπαχαρικών. Μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα, ξύσμα πορτοκαλιού... μοσχοβολούν και με ταξιδεύουν αλλού... μακριά από την καθημερινότητα!!!!
Τσουρέκια λοιπόν και μάλιστα με διάφορες συνταγές... ό,τι συνταγή θέλετε να δοκιμάσετε ...εδώ είμαι εγώ... μη διστάζετε!!! χαχαχαχα 
Η σημερινή συνταγή για πασχαλινά, πεντανόστιμα τσουρέκια έρχεται από την Αρτάκη και είναι της γλυκιάς και χρυσοχέρας μπλογκοφίλης Κατερίνας του πολύ όμορφου http://skepiloges.blogspot.gr.
Η συνταγή είναι από τα τσουρέκια που φτιάχνει η μανούλα της, που την ευχαριστώ κι εκείνη πολύ για τη συνταγή που μας δίνει, διαβεβαιώνοντάς μας ότι είναι πολύ αρωματικά και αφράτα.
Μπορείτε να τα θαυμάσετε στη φωτογραφία που μας έστειλε!!!
Γεια στα χέρια σας Κατερίνα μου, καλοφάγωτα και του χρόνου με υγεία και χαρά!!!! -:)))
Πάμε να τη διαβάσουμε;;; Σε λίγες μέρες, εξάλλου, όλα ή τα περισσότερα θα μοσχοβολούν πασχαλιάτικα αρώματα!!!
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑΚΗ
YΛΙΚΑ
3 Κιλά αλεύρι ρομπέν κίτρινο
1 κιλό ζάχαρη, αφαιρούμε ένα κρασοπότηρο
2 φλιτζανάκια του καφέ γάλα 
1 βιτάμ κλασικό πλάκα
2 βούτυρα λούρπακ ανάλατο
160 γρ. μαγιά
2 φακελάκια μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι μαστίχα χίου κοπανισμένη
 3 κουταλάκια ξύσμα πορτοκάλι
18 αυγά
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Λιώνουμε την μαγιά σε 1 φλιτζανάκι νερό αφού πρώτα το έχουμε ζεστάνει (προσοχή όχι καυτό , χλιαρό για να μην χαλάσει η μαγιά) και ρίχνουμε όσο αλεύρι πάρει ώστε να κάνουμε μια ζύμη.  
Την αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βιτάμ με το βούτυρο, μετά ρίχνουμε το γάλα και αφού  «χτυπήσουμε» τα αυγά τα ρίχνουμε και αυτά σιγά σιγά.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας την ζάχαρη και παράλληλα ανακατεύουμε να λιώσει. 
Στο τέλος ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το μαχλέπι, την μαστίχα, το ξύσμα και το αλάτι.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακούβα, βάζουμε την ζύμη της μαγιάς και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά από την κατσαρόλα μας. 
Τραβάμε λίγο – λίγο αλεύρι και ενώνουμε τα υλικά αλλά προσέχουμε να μην ζυμώνουμε όπως το ψωμί.
Ζυμώνουμε φέρνοντας γύρω – γύρω την λεκάνη και με ανοιχτές παλάμες από κάτω προς τα επάνω. Αν δούμε ότι είναι πολύ  μαλακή η ζύμη μας ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμη. 
Όταν τελειώσουμε με το ζύμωμα αφήνουμε τη ζύμη στην λεκάνη και την σκεπάζουμε με κουβέρτες  αφήνοντας την σε ένα δωμάτιο κλειστό μέχρι να φουσκώσει τουλάχιστον στο διπλάσιο.
Ανάλογα με το πόσο κρύο έχει στο δωμάτιο, μπορεί να χρειαστεί από 2.5 ώρες μέχρι 4 ώρες να μείνει σκεπασμένη η λεκάνη με την ζύμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας, αλείφουμε με βιτάμ τα χέρια μας και πλάθουμε τα σχέδια. 
Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε ακόμη ¾ της ώρας  ώστε να «ανέβουν» κι άλλο.
Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με αυγό και τα στολίζουμε με αμύγδαλα.
Ψήνουμε για 30΄περίπου.
Καλή επιτυχία!!!!
Tante Kiki
36 Comments
No