Πατάτες στιφάδο με λιαστές ντομάτες


...η λαδερή νοστιμιά!!!
Καλή σας μέρα! 
Μια γεύση, μια μυρωδιά, το αντίκρυσμα ενός μπαχαρικού αρκούν για να έρθουν στο νου εικόνες περασμένες, λησμονημένες στο πέρασμα του χρόνου, ντυμένες με τη νοσταλγία της μνήμης. Το άρωμα ξεπηδά βιαστικά από την κατσαρόλα που αχνίζει, σαν το μαγικό λυχνάρι στο παραμύθι του Αλαντίν λίγο πριν ξεπροβάλει το τζίνι, ξυπνώντας τη, γεμάτη ανυπομονησία, λαχτάρα για γευστική απόλαυση.
Γύρω από ένα τραπέζι, η οικογένεια συγκεντρωμένη, γελά, μιλά και γεύεται. Γεύεται και απολαμβάνει μια νοστιμιά που δεν έχει τέλος... ένα κατακόκκινο στιφάδο. Άλλοτε με λαγό, άλλοτε με κόκορα κι άλλοτε με μοσχαράκι! Πάντα όμως με κρέας, όποιο κρέας υπήρχε!! Στο σπίτι μας το στιφάδο είχε πάντα μια περίοπτη θέση... το τιμούσαμε, το αποζητούσαμε όταν είχε καιρό να "περάσει" από το τραπέζι μας. Τα τελευταία χρόνια η συνήθεια αυτή ατόνησε! Ο χαρακτηρισμός "βαρύ φαγητό" το ...στοίχειωσε... του αφαίρεσε το δικαίωμα να καμαρώνει για το κύρος του και την επιρροή του στην οικογένειά μας. Όσες φορές "έπεσε στο τραπέζι" η πρόταση "στιφάδο" για την Κυριακάτικη οικογενειακή μάζωξη... απερρίφθη μετά "βαϊων και κλάδων".!!!
Μέχρι που... ήρθε η ώρα του να περάσει στην αντεπίθεση!! -:)) 
Οι πατάτες αντικατέστησαν το κρέας (αφού πρώτα νίκησαν τις μελιτζάνες), τα μικρά κατεψυγμένα κοκκάρια μπήκαν σε θέση μάχης, οι λιαστές ντομάτες έκαναν, με κάθε τρόπο, αισθητή την παρουσία τους, οι σταφίδες, τα μικρά, ολοστρόγγυλα μπαχάρια και τα μοσχοκάρφια αποφάσισαν να χαρίσουν το άρωμά τους και το κόλιανδρο με το τζίντζερ αποφάσισαν να τιμήσουν την υπόλοιπη παρέα! 
Μέσα σε μια κουζίνα που γέμισε ασφυκτικά με αρώματα μπαχαρικών επήλθε το ...μοιραίο!!! Ένα μοναδικά μελωμένο στιφάδο που όμοιό του είχα χρόνια να απολαύσω! Ένα στιφάδο που σε χορταίνει με την κατακόκκινη όψη του αλλά κι εκείνη τη μεστή γεύση του που μετά την πρώτη μπουκιά, γεύση, όραση και όσφρηση αποζητούν απελπισμένα πολλές ακόμα! Τόσο μοναδική απόλαυση που η απουσία του κρέατος περνά απαρατήρητη από τις εθισμένες στη νοστιμιά του αισθήσεις.
Εάν η έννοια που δίνετε στη νηστεία είναι η έννοια της στέρησης κάθε απόλαυσης και της λιτότητας, τότε μη διαβάσετε τη συνταγή παρά το "νηστίσιμο" του πιάτου!!!
Για τους λιγότερο σκληροπυρηνικούς, που θέλουν να απολαύσουν ένα νηστίσιμο φαγητό... η συνταγή είναι η εξής...
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
  • 1 κιλό πατάτες σε χοντρές φέτες
  • 600 γρ. κοκκάρι (μικρά στρογγυλά κρεμμυδάκια)* κατεψυγμένο ή φρέσκο
  • 12-15 φέτες λιαστές ντομάτες σε λάδι, σε κομματάκια
  • 200 ml Μαυροδάφνη (ή άλλο κρασί ημίγλυκο ή γλυκό)**
  • 300-350 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη)
  • 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  • 3-4 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό 
  • 4 κ.σ. σταφίδες μαύρες
  • 4 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 πρέζα ζάχαρη (για να πασπαλίσουμε τα κρεμμυδάκια)
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 6 μοσχοκάρφια (ολόκληρα γαρίφαλα)
  • 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο (σκόνη)
  • 1/3 κ.γλ. τζίντζερ (σκόνη)
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε τα καταψυγμένα κρεμμυδάκια (κοκκάρια) σε νερό που βράζει για 2-3 λεπτά και μετά ρίχνουμε το νερό και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά τα νερά τους.
  2. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη και τα αφήνουμε για 6-7 λεπτά για να ροδίσουν απ' όλες τις πλευρές.
  3. Αποφεύγουμε να τα ανακατεύουμε για να μη διαλυθούν, απλά κουνάμε το τηγάνι για να γυρίσουν και να σοταριστούν καλά.
  4. Μόλις δούμε τα κρεμμυδάκια να παίρνουν ένα ανοικτό καστανό χρώμα, ρίχνουμε τη μαυροδάφνη και τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις.
  5. Ύστερα, προσθέτουμε και το βαλσαμικό ξίδι και αφήνουμε πάλι να πάρουν 1-2 βράσεις σε μέτρια φωτιά.
  6. Στο μεταξύ, στην κατσαρόλα που θα μαγειρέψουμε το φαγητό, βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις αφήνουμε για 3-4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά για να σοταριστούν.
  7. Έπειτα, προσθέτουμε τα, ήδη σοταρισμένα, κρεμμυδάκια, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τις λιαστές ντομάτες, τη δάφνη, το μπαχάρι, το τζίντζερ, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
  8. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και 2 ποτήρια νερό (μέχρι να σκεπάσει τα λαχανικά) και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά το φαγητό μας να βράσει για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα κρεμμυδάκια.
  9. Μόλις δούμε ότι μαλάκωσαν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει έως ότου εξατμιστεί το νερό και το φαγητό μας μελώσει και μείνει με το λάδι και τη παχύρρευστη σάλτσα του.  
  10. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να "δέσει" η σάλτσα, τα αρώματα και οι γεύσεις των συστατικών του φαγητού μας. Το μόνο που χρειάζεται για συνοδευτικό είναι φρέσκο, ζυμωτό ψωμάκι.
Καλή σας συνέχεια!!
Tante Kiki
18 Comments
No