Τσουρέκι πολίτικο αλλά... νηστίσιμο


Καλημέρα σας! Καλή εβδομάδα! Επτά μέρες μας χωρίζουν από τη Μεγάλη Εβδομάδα!! Η νηστεία κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία της και γι αυτό σκέφτηκα να σας γλυκάνω νηστίσιμα! Κι όχι μόνον να σας γλυκάνω αλλά και να ετοιμάσω ένα νοστιμότατο, αφράτο συνοδευτικό για τον καφέ, το γάλα, το τσάι.
Ό,τι καλύτερο για πρωινό ή απογευματινό το νηστίσιμο αυτό τσουρέκι!
Πριν μερικές μέρες αγόρασα το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Νόστιμες συνταγές που είχε αφιέρωμα στα τσουρέκια. Τα τσουρέκια κι εγώ έχουμε μια σχέση στενή οφείλω να ομολογήσω, μια σχέση μοναδικής λατρείας...τουλάχιστον από πλευράς μου... αν και δεν ξέρω αν αυτό είναι αμοιβαίο!!!!! Το δεύτερο που πρέπει να ομολογήσω είναι ότι τα νηστίσιμα σ' αυτή τη Σαρακοστή έχουν επίσης κερδίσει την εκτίμηση και τη λατρεία μου ...χωρίς κι εγώ να γνωρίζω ακριβώς τον λόγο!!!! Μπορείτε, λοιπόν, να καταλάβετε πώς όταν είδα το άρθρο με τον τίτλο "Πολίτικο τσουρέκι νηστίσιμο" ...κόλλησα!!!! Μου τράβηξε αμέσως την προσοχή και άρχισα να διαβάζω προσεκτικά!!! Μέσα στο πρώτο λεπτό είχα αποφασίσει ότι αυτό το τσουρέκι θα το φτιάξω με κάποιες παραλλαγές! Η πρώτη και καλύτερη αλλαγή αφορούσε στο χυμό (γιατί νηστίσιμο τσουρέκι με χυμό πορτοκαλιού είχα ήδη κάνει) που θα τον αντικαθιστούσα με γάλα καρύδας ή αμυγδάλου!!! Προτίμησα αυτό της καρύδας, όχι μόνον γιατί είναι ένα προϊόν που με έχει κερδίσει, αλλά και γιατί ήδη υπήρχε στο σπίτι ενώ για να βρω γάλα αμυγδάλου έπρεπε να πάω στο σούπερ μάρκετ και δεν προλάβαινα!!! 
Κάποιες άλλες προσαρμογές ήταν αναγκαστικές όπως η αύξηση του νερού στο προζύμι το οποίο με τις αναλογίες που υπήρχαν γινόταν ζύμη και όχι παχύρρευστος χυλός!!
Bέβαια για να μειώσω λίγο τα λιπαρά του που, ως γνωστόν, είναι άφθονα το αραίωσα με νερό και χυμό πορτοκαλιού και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.
Νηστίσιμα τσουρέκια, λοιπόν, και φέτος, με μια διαφορετική συνταγή μιας και υπάρχουν και άλλα που θα βρείτε ΕΔΩ γιατί αντίστοιχα είχα φτιάξει και πέρυσι.
Μην τα φοβηθείτε, γίνονται ελαφρά, μαλακά, πολύ αρωματικά και αφράτα...όσο δεν φαντάζεστε. Δεν είναι τα βαριά υγρά τσουρέκια αλλά ούτε κι αυτά που είναι ένας άνοστος αφρός και σίγουρα είναι ένα τσουρέκι που κανείς δεν θα καταλάβει ότι είναι νηστίσιμο (εκτός ίσως από το χρώμα του που είναι λιγότερο κίτρινο).
Πάμε, λοιπόν, να δούμε τη φετινή συνταγή...
ΥΛΙΚΑ για 3 τσουρέκια των 420-430 γρ. περίπου
Για το προζύμι
25 γρ. νωπή μαγιά
10 γρ. ζάχαρη
100ml χλιαρό νερό (γύρω στους 35 βαθμούς Κελσίου)
100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
Για τη ζύμη του τσουρεκιού
600-650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
60 ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
40 γρ.μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου λιωμένη
170 γρ. ζάχαρη
120 ml γάλα καρύδας (ή αμυγδάλου)
80 ml νερό χλιαρό
50 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γλ. μαχλέπι
1 κ.γλ. κακουλέ
2 κάψουλες βανιλίνης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το προζύμι
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μαγιά θρυμματισμένη, τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ή με το χέρι μας μέχρι να διαλυθεί εντελώς η μαγιά.
Ύστερα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε έως ότου έχουμε έναν πηχτό χυλό (αλλά όχι ζυμάρι).
Σκεπάζουμε το μπολ με μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40-45 λεπτά να φουσκώσει.
Εναλλακτικά, προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας στους 35-40 βαθμούς (προσοχή όχι παραπάνω γιατί οι ζυμομύκητες θα καταστραφούν και δεν θα φουσκώσει το προζύμι οπότε θα είναι άχρηστο), πάνω κάτω αντιστάσεις και βάζουμε το μπολ στο φούρνο για 20-25 λεπτά ή έως ότου φουσκώσει και κάνει φούσκες το προζύμι μας οπότε θα σημαίνει ότι είναι έτοιμο.
Ετοιμάζουμε το τσουρέκι
Κατ' αρχάς κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μικρό μπολ κοσκινίζουμε και άλλα 100 -150 γρ. αλεύρι για να το έχουμε έτοιμο, εάν χρειαστεί για το ζύμωμα ή για το πλάσιμο των τσουρεκιών και το αφήνουμε δίπλα μας.
Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τη λιωμένη μαργαρίνη, το γάλα καρύδας, τον χυμό και το νερό.
Ανακατεύουμε για λίγο με το "σύρμα" για να λιώσει η ζάχαρη.
Ύστερα, προσθέτουμε το ξύσμα, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη βανίλια και ανακατεύουμε για να ενσωματωθούν στο υγρό μίγμα.
Προσθέτουμε και το προζύμι μας και αρχίζουμε να ζυμώνουμε βάζοντας σταδιακά το αλεύρι έως ότου πετύχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.*
Ζυμώνουμε, για 10-12 λεπτά, με δυνατές κινήσεις, σηκώνοντας τη ζύμη από το μπολ από τη μια πλευρά (η άλλη μένει στον πάτο του μπολ) και τραβώντας την (προσεκτικά για να μην κοπεί) προς τα πάνω και κατεβάζοντάς την πάλι επάνω στο τμήμα της ζύμης που έμεινε ακουμπισμένο στο μπολ. Αυτός ο τρόπος ζυμώματος βοηθάει το τσουρέκι να κάνει αυτό που λέμε "κλωστές".
Καθώς ζυμώνουμε παίρνουμε από το μπολ γύρω από τη ζύμη όλα τα υπολείμματά της και τα ενσωματώνουμε σ' αυτή.
Στο σεμινάριο που παρακολούθησα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η υπέροχη εκπαιδεύτριά μας κα Σούλα Μωραϊτη μας έλεγε ότι τελειώνοντας το ζύμωμα το μπολ δεν πρέπει να έχει υπολείμματα ζύμης!
Παίρνουμε λίγο ακόμα από το λάδι που χρησιμοποιήσαμε αλείφουμε το μπολ γύρω γύρω και τοποθετούμε τη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και βάζουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο.
Εναλλακτικά για να μειώσουμε το χρόνο φουσκώματος μπορούμε να βάζουμε τη ζύμη να φουσκώσει στο φούρνο της κουζίνας που τον έχουμε προθερμάνει στους 35-40 βαθμούς Κελσίου (προσοχή όμως όχι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία).
Σ' αυτή τη περίπτωση η ζύμη μας σε 1.5-2 ώρες, περίπου είναι έτοιμη.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα ζυμώσουμε και θα πλάσουμε τα τσουρέκια και τοποθετούμε τη ζύμη.
Τη ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και εάν η ζύμη μας είναι κανονική (ούτε αραιή ούτε σφιχτή) την χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη.
Εάν η ζύμη είναι αραιή τη ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι.
Για τη σφιχτή ζύμη δεν έχουμε και πολλές διεξόδους εκτός από το να τη ζυμώσουμε βάζοντας στα χέρια μας λίγο ακόμη λάδι ή λιωμένη μαργαρίνη.
Έχοντας τη ζύμη σε τρία ισοβαρή κομμάτια, παίρνουμε ένα κομμάτι και το χωρίζουμε σε τρία μέρη (με ίδιο βάρος περίπου).
Σχηματίζουμε με κάθε μπαλάκι ζύμης ένα κορδόνι (άρα έχουμε τρία κορδόνια) και πλάθουμε το τσουρέκι κάνοντας μια κοτσίδα (πλεξίδα) με τον γνωστό τρόπο.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια μας.
Τα καλύπτουμε με μια βρεγμένη και καλά στραγγισμένη πετσέτα και τα βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας στους 40 βαθμούς Κελσίου να φουσκώσουν.
Χρειάζονται γύρω στα 40-50 λεπτά για να είναι έτοιμα να ψηθούν.
Μόλις φουσκώσουν τα ξεσκεπάζουμε και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος, στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε τα τσουρέκια για 30-35 λεπτά στην μεσαία σχάρα.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με λίγο χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει ελάχιστο μέλι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
TIPS
*Καλό είναι να "θυμόμαστε" ότι όταν η ζύμη είναι πολύ μαλακή μετά το φούσκωμα θα είναι ακόμη πιο μαλακή οπότε θα χρειαστεί να κάνουμε και δεύτερο ζύμωμα προσθέτοντας σιγά σιγά αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, που δεν κολλάει στα χέρια αλλά που δεν απλώνει και ιδιαίτερα.
Εάν πάλι η ζύμη είναι σφιχτή θα ζυμώνεται δύσκολα και θα στέκεται μεν καλά όταν πλάσουμε το τσουρέκι αλλά αυτό θα "σκάσει" κατά το ψήσιμο. 
*Για να έχουμε φρέσκα τα τσουρέκια μέχρι το τελευταίο τους ψίχουλο, κρατούμε το ένα που θα καταναλώσουμε άμεσα και τα άλλα δύο τα βάζουμε κομμένα στη μέση ή και ολόκληρα στην κατάψυξη. Έτσι, τα βγάζουμε και έχουμε πάντα απίστευτα φρέσκο τσουρέκι.
Tante Kiki
27 Comments
No