Λαδένια Κιμώλου


...παραδοσιακή ή λίγο πιο σύγχρονη;;
Καλή σας μέρα! Τί κάνετε;;; Ελπίζω να είστε καλά γιατί εγώ, όπως και αρκετοί άλλοι, δεν είμαι! Εντάξει δεν έχω κάτι φοβερό και τρομερό αλλά μια ίωση που συνοδεύεται από  συνάχι, βήχα και βραχνάδα!! Είμαι, κυριολεκτικά, ένα ...κινούμενο μικρόβιο!!! -:)) Αφήστε που κυκλοφορώ στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ακόμη και στο μάθημα με μια μάσκα κάτι σαν ...κακοποιός που δεν θέλει να τον αναγνωρίσουν!!! Καλύτερα όμως έτσι γιατί ...τί μου φταίνε όσοι ακόμη δεν κόλλησαν να τους κολλήσω;;;; Τέλος πάντων πού θα πάει θα περάσει κι αφήνω αμέσως τη γκρίνια για να σας πω κάτι άλλο.
Προχθές, που λέτε, λίγο πριν φύγω για τα μαθήματα, συλλαμβάνει το αυτί μου ήχους μαγειρικής από το ...σαλόνι! Κι επειδή στις μέρες μας η καλή μας τηλεόραση, το μέσον αυτό της ενημέρωσης και του πολιτισμού έχει μετατραπεί σε μια ή μάλλον σε πολλές, διαφόρων τύπων και χρωμάτων, κουζίνες ..."έπιασα" αμέσως το ...μήνυμα! Η μανούλα μου, ως σωστή μαμά μιας food blogger έβλεπε την εκπομπή "Μαγειρεύοντας οικονομικά". Θα μου πείτε τί να δει η γυναίκα και μάλιστα στην ηλικία της;;; Σωστά, αλλά μετά από μια εκπομπή μαγειρικής, έρχεται μιαν άλλη και μετά άλλη κι άλλη κι άλλη... αφού ο μπαμπάκας μου προχθές μονολογούσε (δεν με είχε δει που ήμουν στο δωμάτιο) ότι έτσι όπως πάει θα ...μάθει να μαγειρεύει!!! χαχαχαχα 
Έχετε δει πιτσιρίκι 3.5χρονο, όταν το ρωτάς τί θέλει να δει στην τηλεόραση να λέει ...μαγειρική;;; Ε, λοιπόν, ναι αυτό συμβαίνει στο σπίτι μας με τη Βασιλικούλα που στρογγυλοκάθονται με τη γιαγιά και βλέπουν εκπομπές μαγειρικής!! Βέβαια, ύστερα μεγάλη και μικρή περνούν στην εφαρμογή και καταλήγω να έχω τον συναγωνισμό στα πόδια μου...χαχαχαχα
Επιστρέφω όμως στο θέμα μου... την εκπομπή "Μαγειρεύοντας οικονομικά" που έδειξε τη συνταγή για "Λαδένια Κιμώλου"!! Ναι εκεί είδα τη συγκεκριμένη συνταγή και, φυσικά, επειδή έφευγα και δεν προλάβαινα να τη σημειώσω... την βρήκα στο δίκτυο και πέρασα στην εφαρμογή! 
Η συνταγή είναι πολύ πετυχημένη αλλά εγώ δεν μπορώ αν δεν βάλω το χέρι μου... πρόσθεσα μερικά αρωματικά και ιδού!!!! Βέβαια, αφού την ετοίμασα αμφιταλαντεύθηκα να προσθέσω τυρί ή όχι;;; Κι όταν εγώ ταλαντεύομαι για ...τυρί, δεν μπορώ ...κάπου θα προσθέσω έστω και λίγο!!!
Μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε μια ...λαδένια λίγο διαφορετική, νηστίσιμη ή πασπαλίζοντάς τη με λίγο τυράκι που της ταιριάζει αφάνταστα!!!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με 32-34 εκατοστά διάμετρο
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
10 γρ. μαγιά νωπή (ή 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη)
80 ml ελαιόλαδο
400 ml χλιαρό νερό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
Για τη γέμιση
3 ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές σε φέτες, κυβάκια ή ροδέλες
3 κρεμμύδια ξερά σε φέτες
80 ml ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα βασιλικό
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας πελτέ αραιωμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά θρυμματισμένη και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. χλιαρό νερό και λιώνουμε τη μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ρίγανη, το βασιλικό και το λευκό πιπέρι.
Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά τα δύο υλικά, αλεύρι και νερό.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το υπόλοιπο νερό ζυμώνοντας.
Η τελική ζύμη είναι ομοιογενής αλλά μαλακή.
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μια πετσέτα βρεγμένη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, περίπου ή έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 φλ.τσ. νερό τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να ζεματιστούν για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει.
Ύστερα, ρίχνουμε το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σύνθεση της λαδένιας
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί και τα τοιχώματά του και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας.
Από πάνω απλώνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, προσθέτοντας λίγο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και βασιλικό.
Απλώνουμε τα κρεμμύδια και μετά τις ντομάτες που πρέπει να είναι αρκετές.
Τέλος, πασπαλίζουμε ξανά με λίγο αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ρίγανη και βασιλικό.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 50 λεπτά, ή έως ότου δούμε τη ζύμη μας από κάτω να είναι καλά ψημένη και την επιφάνεια της λαδένιας να έχει ροδοκοκκινήσει.
TIPS
* Εάν θέλουμε πιο πλούσια γεύση στην παραδοσιακή λαδένια μπορούμε να προσθέσουμε ελιές, πράσινη πιπεριά ή ακόμη και μερικές λιαστές ντομάτες. 
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βασιλικό με δεντρολίβανο.
Εάν δεν τη θέλουμε νηστίσιμη, μπορούμε να πασπαλίζουμε τη μισή λαδένια με λίγο τριμμένο τυρί.
Tante Kiki
39 Comments
No