Αρωματικό κέικ με ταχίνι, σταφίδες και καρύδια


Καλημέρα σας και καλή σας εβδομάδα! Μια νέα εβδομάδα αρχίζει, μια εβδομάδα πιο κοντά στο Πάσχα κι αυτό σημαίνει ότι η νηστεία για άλλους συνεχίζεται, για άλλους αρχίζει και για άλλους... αγνοείται. Κατά την ταπεινή μου γνώμη κανένα από τα τρία δεν είναι κακό... ο καθένας διαλέγει ό,τι θέλει και ό,τι του αρέσει. 
Με άρωμα Σαρακοστής το σημερινό γλυκό εβδομαδιάτικο ξεκίνημα. Με άρωμα Σαρακοστής αλλά 
και με τον γνωστό χρυσαφένιο λείο και παχύρρευστο πολτό σουσαμιού, το αρωματικό και πολύ θρεπτικό ταχίνι. Τα οφέλη του στον οργανισμό ...πολλαπλά. Η γεύση του ...απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα μεστή αν και ...δύσκολη για πολλούς ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Έχοντας κατά νου τούτο το τελευταίο που το ...συνάντησα αρκετά συχνά μιλώντας με παιδιά όταν βρήκα στο τελευταίο τεύχος του OLIVE την παρακάτω συνταγή της Γ.Κοφινά, αποφάσισα αμέσως να την φτιάξω. Δεν έχει πολύ ταχίνι, έχει άρωμα πορτοκαλιού αλλά και ξηρούς καρπούς κάτι που σημαίνει ότι το ταχίνι κάνει διακριτικά, όσο αυτό γίνεται μιας και η προσωπικότητά του από μόνη της είναι "εκρηκτική", αισθητή την παρουσία του ανάμεσα στα άλλα αρώματα και γεύσεις.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε την άποψή μου και μετά από τις αλλαγές που έκανα (όχι που θα μου γλίτωνε!!!) -:))) το κέικ εξαφανίστηκε σχεδόν από το πρώτο μισάωρο της εμφάνισής του επάνω στο τραπέζι!! Ως και οι πιο δύσκολοι κριτές της οικογένειας, οι μικρές μας, το τίμησαν δεόντως!!!
Οι αλλαγές για να το φέρω στα δικά μας επιθυμητά δεδομένα δεν ήταν ουσιαστικές. 
Το κέικ είχε μέσα 2 κ.γλ. καβουρδισμένο σουσάμι που εγώ αφαίρεσα, έβαλα 1 κ.σ. περισσότερες μαύρες σταφίδες, αντικατέστησα τα αμύγδαλα με καρύδια, πρόσθεσα 60 γρ. σταγόνες σοκολάτας... έτσι για να υπάρχουν κάπου εκεί στο βάθος, χρησιμοποίησα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κι έτσι μείωσα στο ελάχιστο το μπέικιν και αφαίρεσα τη σόδα. Κατόπιν τούτου, ένα θα σας πω... αξίζει να το δοκιμάσετε γιατί είναι πανεύκολο (όπως όλα τα νηστίσιμα κέικ δεν χρειάζεται ούτε μίξερ) και πεντανόστιμο. Είναι ένα καταπληκτικό σνακ για τα παιδιά αλλά και για κολατσιό στο σχολείο και φυσικά ένα πολύ υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο δεκατιανό ή συνοδευτικό για τσάι ή καφέ για τα μεγάλα παιδιά.
Πάμε στη συνταγή;;;;
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα με διάμετρο 22 εκ.
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
220 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
180 ml αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο) 
180 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
50 γρ. σταγόνες πικρής σοκολάτας
2 κ.σ. ξανθές σταφίδες μουλιασμένες σε 2 κ.σ. κονιάκ (το προσθέτουμε κι αυτό)
3 κ.σ. ταχίνι
1 καψουλάκι βανιλίνης
Για το γλάσο ταχινιού
1 κ.γλ. μέλι
2-3 κ.σ. νερό
1 κ.σ. ταχίνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Διαλύουμε το ταχίνι στο χυμό πορτοκαλιού.
Αναμιγνύουμε το αλεύρι, τις σταφίδες, τις σταγόνες σοκολάτας, το μπέικιν και τα ψιλοκομμένα καρύδια σε ένα μπολ.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανιλίνη και τα χτυπάμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθούν.
Ύστερα, ανακατεύοντας προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με το ταχίνι και το κονιάκ.
Τέλος, προσθέτουμε λίγο λίγο το μίγμα του άλευρου και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
Στρώνουμε τη φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε μέσα το μίγμα του κέικ.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά αφού πρώτα δοκιμάσουμε εάν έχει ψηθεί.
Είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ και βγει στεγνή. 
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και μετά, εάν θέλουμε το αλείφουμε με το γλάσο ταχινιού.
Προσωπικά άλειψα το μισό και έγινε υπέροχο αλλά το υπόλοιπο έμεινε αναγκαστικά σκέτο γιατί ...το "τάργκετ γκρούπ" αποτελείται από ...μη εθισμένους στη γεύση καταναλωτές ...οπότε έπρεπε να είναι διακριτική η παρουσία του ταχινιού. -:)))
Tante Kiki
14 Comments
No