Άλειμμα λευκής σοκολάτας με αμύγδαλο


Άλειμμα λευκής σοκολάτας με αμύγδαλο

Καλημέρα από την ελαφρώς συννεφιασμένη Θεσσαλονίκη. Ο Μάρτης επιβεβαιώνει τη φήμη για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, παίζοντας μαζί μας πότε με βροχή, πότε με ήλιο και αέρα και πότε με ένα κατάμαυρο θυμωμένο ουρανό που λες και θέλει να μας πλακώσει. Οι αμυγδαλίτσες κάτασπρες και στολισμένες γύρω από το σπίτι ...λες και τις διάλεξε το χιόνι για να κάνει την τελευταία του στάση για τον φετινό χειμώνα εχθές καταπονήθηκαν αρκετά από τη δυνατή απογευματινή βροχή και τον αέρα που γέμισε την αυλή μας κάτασπρα μικρά πέταλα. Παρ' όλα αυτά, η ατμόσφαιρα μύριζε βροχή και νοτισμένο χώμα, εκείνη την ...υγρή μυρωδιά που εγώ, όταν έχω κέφια την απολαμβάνω στο έπακρο παίρνοντας βαθιές ανάσες αλλά όταν έχω κακοκεφιά με ενοχλεί όσο δεν γίνεται!!! Ευτυχώς όταν ξεκίνησα τα μαθήματα η μπόρα είχε ήδη περάσει κι ένας δειλός ήλιος μου έστειλε τη λάμψη του έστω και για ένα δεκάλεπτο μιας και πήρε να σκοτεινιάζει κι εκείνος έτρεξε να κρυφτεί.
'Εφτασε το Σάββατο λοιπόν!!! Ακόμη ένα Σάββατο σαν όλα τα άλλα με μόνη διαφορά ότι τούτο είναι αρχή ενός εορταστικού τριημέρου με το αποκορύφωμα της Αποκριάς να απέχει μιαν ανάσα! Δεν θα το ονομάσω τριήμερο ξεκούρασης γιατί κάτι τέτοια τριήμερα δεν είναι για ξεκούραση ή καλύτερα τους κολλάς εσύ την ετικέτα της ξεκούρασης και τελικά διαπιστώνεις ότι έχεις κουραστεί περισσότερο απ' ότι τις καθημερινές με τη γνωστή ρουτίνα.
Όμως, δεν παύει να είναι ένα Σαββατοκυριακοδεύτερο που σκέφτεσαι και ελπίζεις ότι θα περάσεις καλά με ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα από μας!!
Με τις σκέψεις αυτές, λοιπόν, μπήκα στην κουζίνα την Παρασκευή το πρωί και βλέποντας μιαν άσπρη κουβερτούρα να με ατενίζει περήφανα από τη θέση της στο ντουλάπι σκέφτηκα "τριήμερο χωρίς πρωινή δουλειά για τους συγκατοίκους μου (όχι στην τρέλλα!!! χαχαχα) αλλά στο τριώροφο, δεν τους φτιάχνω ένα άλειμμα άσπρης σοκολάτας να το καταευχαριστηθούν με φρυγανισμένο ψωμάκι;;;" Η κουβερτούρα χοροπήδησε από τη χαρά της μέσα στη μικρή κατσαρόλα επάνω στην ηλεκτρική εστία και ... εεεεε, εντάξει ας μη τα λέμε όλα... διαβάστε τη συνταγή για να δείτε τη συνέχεια. Κι αν σας αρέσει η ιδέα μην καθυστερήσετε... αρπάξτε μιαν άσπρη κουβερτούρα και ...επί το έργον!!! 
Είναι απολαυστικό άλειμμα αν και με λίγες περισσότερες θερμιδούλες αλλά τί να γίνει όλες οι λιχουδιές έχουν κι από ένα μειονέκτημα!!!


Άλειμμα λευκής σοκολάτας με αμύγδαλο

ΥΛΙΚΑ για ένα βάζο 550 γρ. περίπου

  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 20 γρ. μέλι
  • 100 γρ. βούτυρο soft (μισολιωμένο)*
  • 180 γρ. γάλα (πλήρες ή με 1.5% λιπαρά)*
  • 80 γρ. αμύγδαλα 
  • 1/2 κ.γλ. βανίλια ή μερικές σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλου
Άλειμμα λευκής σοκολάτας με αμύγδαλο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι βάζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε ελαφρώς.
  2. Τα βάζουμε στο multi και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν σαν σκόνη.
  3. Ύστερα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε.
  4. Ρίχνουμε τη λευκή σοκολάτα σε κομμάτια και την αφήνουμε να λιώσει.
  5. Μετά αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για 5-6 λεπτά.
  6. Βάζουμε 3-4 κ.σ. από το μίγμα της λιωμένης σοκολάτας στο multi και πολτοποιούμε ακόμη περισσότερο τα αμύγδαλα.
  7. Προσθέτουμε κι άλλο από το μίγμα της σοκολάτας συνεχίζοντας την πολτοποίηση των αμυγδάλων έως ότου γίνουν σαν κρέμα και δεν φαίνονται μέσα στη σοκολάτα.
  8. Το άλειμμα στην αρχή είναι παχύρρευστο και μετά γίνεται σχεδόν στερεό.
  9. Επειδή έχει το γάλα, καλό είναι να διατηρείται στο ψυγείο και να το αφήνουμε για 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε. 
TIPS
* Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη και το ζωικό γάλα με γάλα καρύδας για να έχουμε ένα άλειμμα που δεν χρειάζεται ψυγείο.
** Εάν το άλειμμα μας φανεί σφιχτό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμα μέλι ή λίγο ακόμη γάλα. Εάν μας φανεί αραιό μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα αμύγδαλα καβουρδισμένα.
*** Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε 1 κ.γλ. καφέ, κανέλας ή λίγο ξύσμα πορτοκαλιού για να αλλάξουμε τη γεύση του.
**** Για ένα πιο αφράτο άλειμμα μπορούμε: 
1- να χτυπήσουμε το βούτυρο με το μίξερ να αφρατέψει και μετά να προσθέσουμε κρύα τη λιωμένη σοκολάτα και να ακολουθήσουμε την κανονική διαδικασία.
2-να αφήσουμε το άλειμμα στο ψυγείο για μερικές ώρες και μετά να το χτυπήσουμε με το μίξερ χειρός έως ότου αφρατέψει προσθέτοντας 3 κ.σ. ηλιέλαιο. 


Άλειμμα λευκής σοκολάτας με αμύγδαλο

Tante Kiki
7 Comments
No