Αμυγδαλοσουσαμόπιτα σιροπιαστή με σπιτικό φύλλο


Μάρτιος... η  φύση άνθισε σε πείσμα των δυσκολιών της εποχής, ο ήλιος μας καλοπιάνει συχνά πυκνά αν και ο απρόβλεπτος Μάρτιος μας φοβερίζει με τις ξαφνικές συνεφιές και τις μπόρες του. Η φορσίθια και η αμυγδαλίτσα στον κήπο μας φόρεσαν πάλι τα καλά τους και μας χαρίζουν την ομορφιά τους μαζί με τη καμέλια, την έρρικα και τα μικρούλικα, αγαπημένα μου ζουμπουλάκια που μου θυμίζουν τον κήπο της γιαγιάκας μου! Όχι δεν με λυπούν αυτές οι αναμνήσεις γιατί πέρασαν! Το αντίθετο θα έλεγα... με κάνουν να νιώθω χαρά και ευτυχία γιατί τις απέκτησα, τις έζησα, τις ένιωσα... είναι η δική μου ζωή!
Βέβαια, από τη μια η ομορφιά της φύσης που την προτιμώ από μια βόλτα στο κέντρο γνωστής συνοικίας της πόλης που έκανα πριν μερικές μέρες ( και τελικά το μετάνιωσα γιατί είδα έναν πεζόδρομο όπου τα περισσότερα από τα καταστήματά του έχουν κλείσει και πόνεσε η ψυχή μου) από την άλλη η καθημερινότητα με τα "πάνω και τα κάτω της" κατέληξα να... διαβάστε πού...
Έχετε ξεκινήσει ποτέ να κάνετε μπακλαβά και αφού έχετε μπει στη διαδικασία να φτιάξετε τη ζύμη για το φύλλο να ανακαλύψετε ότι δεν έχετε καρύδια;;;; Φαντάζομαι πως όχι!!! Αυτή τη πρωτιά και την πρωτοτυπία την έχω κερδίσει μόνον εγώ...χαχαχαχα. Νομίζω ότι πιο ξεχασμένη δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου!!!!! Αφήστε που είχα την εντύπωση ή μάλλον ήμουν σίγουρη ότι είχα αγοράσει καρύδια! Χαρούμενη, λοιπόν, βρέθηκα με τη ζύμη και για γέμιση αμύγδαλα και σουσάμι!! Σοκ και δέος, στην κουζίνα μου, Σάββατο βράδυ!!! χαχαχα! Επειδή όμως ο άνθρωπος είναι ον εφευρετικό κι εγώ δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά... πήρα το πολυαγαπημένο μου σουσαμάκι ("δώρο" του καλού μου γι αυτό είναι ...πεντάκιλο λες κι έχω βιοτεχνία για παστέλια!!!χαχα), πήρα και τ' αμυγδαλάκια μου που τα ψιλοέκοψα στο multi, τα έβαλα να ...κάνουν παρέα μέσα σε ένα μπολ, τα αρωμάτισα με μπόλικο κανελογαρύφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού και μοσχοκάρυδο και ...έφτιαξα μια γέμιση!!!! Εδώ και δύο χρόνια θέλεις να κάνεις σουσαμόπιτα, σκέφτηκα... δεν χαίρεσαι που παρουσιάστηκε η ευκαιρία;;; χαχαχα
Γι αυτό λέω καμιά φορά... ας μη σταματάμε μπροστά σε τίποτε όταν πρόκειται για μαγειρικές αλχημίες... κάτι θα βρούμε στο ψυγείο, κάτι στο ντουλάπι και ...να ο αυτοσχεδιασμός και μάλιστα επιτυχημένος... φαντασία να υπάρχει!!! Μην ξεχνάμε ότι πολλές διάσημες συνταγές που τις ακολουθούμε ευλαβικά οφείλουν την ύπαρξή τους σε τυχαίους αυτοσχεδιασμούς ή λάθη άλλων συνταγών!!! -:))
'Ετσι προέκυψε το συγκεκριμένο σιροπιαστό γλυκό. 
Αν, λοιπόν, κι εσείς λατρεύετε τα σιροπιαστά γλυκά με φύλλο κρούστας δεν έχετε παρά να φτιάξετε το φύλλο (ΕΔΩ) ή να πάρετε φύλλα κρούστας έτοιμα και την παρακάτω συνταγούλα ανά χείρας και να μπείτε στην κουζίνα σας ανυπομονώντας για τη στιγμή που θα γλυκαθείτε με το δημιούργημά σας. Προϋπόθεση... να σας αρέσουν τα αμύγδαλα και το σουσάμι αλλιώς ...αυτοσχεδιάστε, όχι μόνον δεν είναι κακό αλλά είναι χαλαρωτικό και δημιουργικό!!! 
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25X35 εκ.
Για τη γέμιση
10 λεπτά, σπιτικά φύλλα (Διαβάστε ΕΔΩ)
120 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα 
80-90 γρ. σουσάμι
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
3 κ.γλ. κανέλα
2/3 κ.γλ. γαρίφαλο
1/2 κ.γλ. 
Για το σιρόπι
400 γρ. νερό
450 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα από ακέρωτο πορτοκάλι
Για τα φύλλα
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή μίγμα των δύο 
Για το γαρνίρισμα
Καρφάκια γαρίφαλου (μοσχοκάρφια)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το σουσάμι, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε όλα τα φύλλα και τα αφήνουμε στην άκρη αλλά όχι το ένα επάνω στο άλλο ή ανοίγουμε ένα ένα φύλλο και στρώνουμε το ταψί μας.
Αλείφουμε το ταψί με λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο) και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο.
Με ένα πινέλο, το αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη.
Ύστερα, πασπαλίζουμε με το μίγμα της γέμισης και τοποθετούμε επάνω το δεύτερο φύλλο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να στρώσουμε τα εννέα φύλλα και αφού απλώσουμε γέμιση για τελευταία φορά, καλύπτουμε με το δέκατο φύλλο.
Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι από ένα μοσχοκάρφι (καρφάκι γαρίφαλο).
Βάζουμε τη λιωμένη μαργαρίνη να ζεσταθεί καλά και όπως είναι καυτή περιχύνουμε μ' αυτή τη σουσαμόπιτά μας.
Βάζουμε στο φούρνο για 2-2.5 ώρες ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η πίτα μας και να ψηθούν καλά τα φύλλα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό.
Αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και περιχύνουμε τη ζεστή αμυγδαλοσουσαμόπιτα με το ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να το απορροφήσει όλο.
Μαζί με το γλυκό ή μάλλον δίπλα στο πιάτο με το γλυκό κι ένα εκπληκτικό βιβλίο που ταιριάζει στην εποχή μας από όποια άποψη κι αν το δούμε. Ένα βιβλίο που δείχνει τα γυρίσματα της ζωής, τη γενναιοδωρία και το θάρρος μιας μαχητικής γυναίκας που καταφέρνει να αντιμετωπίσει τις τεράστιες δυσκολίες και να ξαναγεννηθεί από το μηδέν πάντα με το κεφάλι ψηλά! 'Ενα από τα βιβλία που αγάπησα! Αξίζει να διαβαστεί!! -:)))
Καλή σας μέρα!!
Tante Kiki
23 Comments
No