Cupcakes με μέλι και ελαιόλαδο


Μέλι και ελαιόλαδο δύο από τα πιο αγαπημένα προϊόντα της ευλογημένης γης μας που ποτέ δεν με αφήνουν ασυγκίνητη! Δύο προϊόντα που τυχαίνει να τα έχω αγορασμένα από πολύ κοντινή μου οικογένεια... έτσι υπάρχουν πάντα στην κουζίνα μου Αν σ' αυτά τα δύο προστεθεί και το άρωμα κανέλας ...τότε η γοητεία φτάνει στο αποκορύφωμά της και οι αντιστάσεις μου παύουν, πολύ απλά, να υφίστανται!! Ας αρχίσω όμως από την αρχή...
Το Σαββάτο, μετά τα πρωινά μαθήματα, η μέρα κυλάει ήρεμα... κάποια βολτίτσα στο σούπερ μάρκετ για τις τελευταίες αγορές της εβδομάδας που συνήθως αφορούν το Κυριακάτικο γεύμα, μια επίσκεψη στο αγαπημένο μου μαγαζάκι του Κυρίου Κώστα με τις εφημερίδες, λίγη κουβέντα μαζί του ή με τη γυναίκα του και πάντα η ίδια κίνηση-ερώτηση... "προχθές ήρθε το περιοδικό που μαζί του έχει και ένα άλλο για ζαχαροπλαστική, αααα, να μην ξεχάσω αύριο θέλεις την τάδε εφημερίδα που θα έχει κι αυτό που σε ενδιαφέρει;;;". :-)
Προώθηση των περιοδικών του, θα σκεφτεί κάποιος... ίσως λίγο ...πονηρά! Ε, λοιπόν όχι! Υπήρξαν φορές που ήθελα κάποιο περιοδικό και η απάντηση ήταν... "τί να το κάνεις δεν είχε τίποτε καλό!!!" Πάντως, είναι κάτι που... απολαμβάνω με όλη μου την καρδιά... μετά από τόσα χρόνια που γνωρίζω αυτούς τους ανθρώπους ξέρω ότι το κάνουν από ενδιαφέρον και όχι για να πουλήσουν. Είναι αυτή η  οικειότητα που αναπτύσσεται κάποιες φορές σ' αυτό που αποκαλούμε "γειτονιά" και που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, οικεία όμορφα! Έτσι είναι ο άνθρωπος... έτσι είναι κι αυτοί... απλοί άνθρωποι, Άνθρωποι με κεφαλαίο, θα έλεγα... με τις αγωνίες, τα καλά και τα δύσκολά τους! Αυτή η καθημερινή ρουτίνα που σε κάνει να νιώθεις ένα με τους συντοπίτες σου, σε κάνει να νιώθεις ότι είσαι στο σπίτι σου... μακριά από την απόλυτη αποξένωση σε μια χώρα που ...βασανίζεται! 
Ακριβώς έτσι εκτυλίχθηκε η Σαββατιάτικη έξοδός μου προχθές κι επέστρεψα στο σπίτι με ...λάφυρο ένα πανέμορφο βιβλίο της  Εβίτα Παπαχαραλάμπους, με το όνομα "Ζαχαροπλαστική στο σπίτι - Τούρτες και Cupcakes". Φυσικά, το πρώτο που έκανα ήταν να το ξεφυλλίσω και τότε... έπεσα πάνω στις λέξεις... " cupcakes με μέλι και ελαιόλαδο". Ήθελα κάτι περισσότερο;;;; 'Οχι βέβαια!!!!!! Έτρεξα στην  κουζίνα, έκανα μια μικρή αλλαγή γιατί τα ήθελα λίγο πιο πορτοκαλένια και το αποτέλεσμα ήταν ένα νοστιμότατο γλυκό κεκάκι, καθόλου απαιτητικό ως προς την παρασκευή του αλλά γευστικότατο σκέτο και ακόμη περισσότερο με την γιαουρτένια του κρέμα πασπαλισμένη με λίγη κανέλα!
ΥΛΙΚΑ για 12 μεσαίου μεγέθους και 18 μίνι cupcakes 
Για τα κεκάκια
100 γρ. ελαιόλαδο*
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (καστανή ή άσπρη)
50 γρ. μέλι
2 αυγά
70 γρ. χυμό πορτοκαλιού (η αυθεντική συνταγή είχε 30 γρ. νερό + 30 γρ. χυμό)
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα
1 κάψουλα βανιλίνης
Για την επικάλυψη
50 γρ. γιαούρτι πλήρες στραγγιστό
100 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου σε θερμοκρασία δωματίου
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
70 γρ. μέλι (η αυθεντική συνταγή είχε 100 γρ. μέλι και καθόλου άχνη)
1 κ.γλ. κανέλα για τη διακόσμηση
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τα κεκάκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, την κανέλα και τη βανιλίνη.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε ελάχιστα το χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και το προσθέτουμε στο μπολ με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι και τα αρωματικά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικές φόρμες και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Για την επικάλυψη
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, την άχνη και την κανέλα και 
χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ χειρός έως ότου αφρατέψει.
Προσθέτουμε και το μέλι και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί βάζουμε σε κορνέ και καλύπτουμε τα κέικ.
Διακοσμούμε πασπαλίζοντας με την κανέλα.
ΣΗΜ. Η κρέμα επικάλυψης κανονικά δεν είναι ρευστή. Εμένα μου έγινε πιο ρευστή απ' ότι έπρεπε γιατί κατά λάθος έλιωσα το βούτυρο (βιαζόμουν και το έβαλα να μαλακώσει στο φούρνο μικροκυμμάτων αλλά το άφησα παραπάνω κι έγινε ρευστό, κάτι που εάν έχουμε χρόνο μπορούμε να το διορθώσουμε ξαναβάζοντάς το στο ψυγείο) και μετά δεν περίμενα να ξαναπαγώσει. :-(((
TIPS
* To ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ελαφρύ. Ελαφριά ελαιόλαδα είναι, ανάμεσα σε άλλα, αυτό του Κολυμπαρίου και αυτό της Μυτιλήνης. 
Εάν το ελαιόλαδό μας έχει έντονη γεύση και άρωμα καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε αραβοσιτέλαιο ή σησαμέλαιο για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!
Tante Kiki
55 Comments
No