Τριφτή μηλόπιτα με crumble καρυδιού


Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε! Μια γλυκιά αρχή της εβδομάδας σήμερα με μια λίγο διαφορετική μηλόπιτα! Βέβαια αυτή η εβδομάδα έχει και την ιδιαιτερότητά της... την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου που, αν και ξενόφερτος άγιος και σχεδόν καθαρά εμπορικός, κάνει αισθητή την παρουσία του μιας και οι περισσότεροι τον θυμούνται. 'Ετσι, αυτή την εβδομάδα, η Τρίτη και η Τετάρτη είναι αφιερωμένες στο γιορταστικό, πλην όμως οικονομικό κατά την απαίτηση των καιρών, γεύμα του Αγ.Βαλεντίνου.
Για σήμερα όμως ...μια μηλόπιτα! Θα μου πείτε... "τί παγκόσμια πρωτοτυπία είναι αυτή;;;" Φυσικά και δεν είναι και ιδιαίτερα για μένα που ξέρετε καλά την αδυναμία που έχω στα μήλα και όλα όσα τα περιέχουν!!! :-)))
Μια πολύ νόστιμη μηλόπιτα που όσοι την δοκίμασαν ζήτησαν τη συνταγή της και γι αυτούς την παρουσιάζω. Η ζύμη τριφτή σαν αφράτο μπισκότο αλλά πολύ αρωματική, η γέμιση αφράτη και γεμάτη άρωμα κανέλας και το crumble με τη μεστή γεύση του καρυδιού που ταιριάζει απόλυτα με τα μήλα και τις σταφίδες.
Δοκιμάστε την και θα καταλάβετε... αφήστε που η ζύμη αυτή δεν αποτυχαίνει ποτέ... και δεν υπερβάλλω!!!
Εάν, λοιπόν, θέλετε μια απλή και νοστιμότατη μηλόπιτα με τριφτή ζύμη δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε και ...να μου πείτε τις εντυπώσεις σας!
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 φλ.τσ. αραβοσιτέλαιο
1/3 φλ.τσ. ζάχαρη καστανή (ή λευκή)
1/3 χυμό πορτοκαλιού
2 κ.σ. κονιάκ
1 κ.γλ. τζίντζερ
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 1/2 φλ.τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση
6-8 μήλα τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
80 γρ. ζάχαρη
50 γρ. σταφίδες ξανθές
2 κ.γλ. κανέλα
Για το crumble
60-70 γρ. από τη ζύμη που φτιάξαμε 
60 γρ. καρύδια πολτοποιημένα σε πούδρα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Για τη ζύμη
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά σε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια αλλά δεν είναι ούτε πολύ μαλακή ούτε σφιχτή, είναι μέτρια.
Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και την υπόλοιπη την στρώνουμε στο ταψί αμέσως μόλις την φτιάξουμε.
Για τη γέμιση
Τρίβουμε τα μήλα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά, να βγάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες.
Ανακατώνουμε και στρώνουμε τη γέμιση επάνω στη ζύμη.
Για το crumble
Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα καρύδια και τρίβουμε με τα χέρια μας επάνω από τη μηλόπιτα.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή έως ότου η μηλόπιτά μας πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Την βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Tante Kiki
36 Comments
No