Κοτόπουλο σελινάτο με αυγολέμονο


Καλή σας μέρα! Θα λέγατε όχι σε ένα πιάτο αρωματικό και νοστιμότατο με κοτόπουλο;;; 
Να σας πω ένα αίνιγμα;;
Τα αινίγματα ήταν, στα μικράτα μου, ένα από τα αγαπημένα μου παιχνίδια. Λοιπόν, είναι ένα πιάτο γνωστό, διαχρονικό και πολύ αγαπημένο αλλά δεν είναι το κλασσικό...  Μπορείτε να σκεφτείτε ποιό είναι;;;; Ή μήπως μπορείτε να καταλάβετε από τις φωτογραφίες που το έχουν αδικήσει το καημένο (ο δαίμων την μικρής μου μηχανής, βλέπετε, έβαλε πάλι το καλό του χεράκι); Μπαααα, μάλλον όχι (και δεν σας αδικώ γιατί κι εγώ δεν θα το καταλάβαινα ... εδώ εγώ που το ξέρω και δεν το αναγνωρίζω... χαχαχαχα). 
Είναι ένα πιάτο που ετοιμάστηκε πολύ βιαστικά και όμως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων... έγινε υπέροχο!!! Είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και αξίζει να το δοκιμάσετε!!! Τί είναι;;; Εεεε, λοιπόν ας "το πάρει το ποτάμι" που λέγαμε όταν ήμασταν μικρές... είναι κοτόπουλο σελινάτο!! 
Ένα πιάτο που θα το λατρέψετε και θα το καθιερώσετε!! Γεμάτο γεύση και άρωμα σέλινου, με τη τρυφερή γεύση της πατάτας που συνοδεύει το σέλινο και όλα αυτά κάτω από το υποκίτρινο, βελουδένιο πάπλωμα του αυγολέμονου.
Μοναδική παραλλαγή του κλασσικού σελινάτου που αξίζει τη δοκιμή της!!! Σε τραπέζι καθημερινό, φιλικό, γιορτινό ένα είναι σίγουρο... θα ανακηρυχθεί βασιλιάς!!! 
Διαβάστε τη συνταγή και θα καταλάβετε τί εννοώ...
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
4 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
800 γρ. σελινόριζα κομμένη σε κυδωνάτα κομμάτια
3 μέτριες πατάτες, σε κυδωνάτα κομμάτια
1 1/2 κ.σ. φύλλα σέλινου ψιλοκομμένα (χωρίς βλαστάρια)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 1/2 ποτήρι νερό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2 φλ.τσ. ζωμό από το φαγητό
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πατάτες και τη σελινόριζα.
Αφήνουμε να σοταριστούν για 6-7 λεπτά, γυρίζοντάς τα με μια ξύλινη κουτάλα για να μην καούν.
Προσθέτουμε και τα μπουτάκια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ύστερα, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κόλιανδρο, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το νερό.
Αφήνουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά να βράσει το φαγητό μας με μισάνοιχτο το καπάκι της κατσαρόλας, για 50-60 λεπτά περίπου ή μέχρι το κοτόπουλο και τα λαχανικά μας μαλακώσουν.
Ελέγχουμε συχνά μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε νερό, οπότε προσθέτουμε πάντα σιγά σιγά λίγο ζεστό νερό (αποφεύγουμε να προσθέτουμε κρύο νερό γιατί σταματάει το βρασμό κάτι που δεν το θέλουμε).
Στη χύτρα ταχύτητας το συγκεκριμένο φαγητό χρειάζεται 35-40 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα και θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Μόλις το φαγητό ετοιμαστεί, το αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα βγάζουμε 2 φλ.τσ. ζωμό για το αυγολέμονο.
Χτυπάμε για λίγο τα αυγά με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ και σιγά σιγά προσθέτουμε το μισό ζωμό.
Στον άλλο μισό ζωμό διαλύουμε το κόρν φλάουρ και το προσθέτουμε κι αυτό στο μείγμα του αυγολέμονου.
Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό.
Ανακινούμε την κατσαρόλα για να αναμιχθεί το υπόλοιπο ζουμάκι με το αυγολέμονο και ξαναβάζουμε σε σιγανή φωτιά, να πάρει 1-2 βράσεις έως ότου "δέσει" το αυγολέμονο και γίνει σαν κρέμα (όχι πηχτή αλλά ούτε και αραιή).
TIPS
* Εάν πρόκειται να διατηρήσουμε το φαγητό στην κατάψυξη το αυγολέμονο πρέπει οπωσδήποτε να είναι "δεμένο" με κόρν φλάουρ γιατί αλλιώς θα "κόψει". Διαφορετικά μπορούμε να κάνουμε και το απλό αυγολέμονο.
* Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο λίγο πριν το κατεβάσουμε από την εστία για να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο.
Tante Kiki
33 Comments
No