Σπανάκι με αβγά


Σπανάκι; Σπανάκι τρώει ο Ποπάυ... σπανάκι θα φάω κι εγώ;;;; Γιατί φοβάσαι μήπως γίνεις ο Ποπάυ; ήταν η απάντηση που εισέπραττα! :-))) Φυσικά, δεν φοβόμουν μήπως γίνω Ποπάυ αλλά δεν μου άρεσε με τίποτε η γεύση του σπανακιού. Όλες οι προσπάθειες να με πείσουν να δοκιμάσω το συμπαθές αυτό λαχανικό έπεφταν στο κενό!!!!! 
Κάποια φορά, Κυριακή ήταν κι εμείς πήγαμε στο χωριό στη γιαγιά μου... τηρώντας, λοιπόν εγώ, τον άγραφο κανόνα που έλεγε: "μόλις μπαίνω στο σπίτι της γιαγιάς ανοίγω πρώτα το ψυγείο και μετά το μπουφέ με τα γλυκά του κουταλιού και της μαρμελάδας" (μέρη θαυμαστά, που στο συγκεκριμένο σπίτι για μένα ήταν κάτι σαν τα "μπαούλα με τους θησαυρούς" ... άσχετα αν ήμουν αδύνατη σαν ...οδοντογλυφίδα και πολύ μίζερη στο φαγητό!!), άνοιξα το ψυγείο και ...συναντηθήκαμε! Ένα μπολ κλειστό που ανοίχθηκε πάραυτα και χωρίς κανέναν ενδοιασμό... απεκάλυψε ένα στρώμα καταπράσινου σπανακιού που από πάνω είχε ...ξαπλωμένα δύο αυγά μάτια!!!!!!! Ήταν τόσο εντυπωσιακές οι αποχρώσεις του πιάτου που, παρά το γεγονός ότι σκεφτόμουν με αηδία... μπλιααααχχχχ! σπανάκι ταυτόχρονα είχα κολλήσει εκεί να το κοιτάζω σαν κάποιος γητευτής να με είχε μαγέψει!!! 
Και τότε το δοκίμασα...ναι κάπου εκεί, στα 20 μου χρόνια ήταν η πρώτη φορά που, διστακτικά, έβαλα στο στόμα μου σπανάκι!!!!!!!!!! Και ναι μεν δεν ...τρελλάθηκα αλλά όμως μου άρεσε!!! Σε συνδυασμό μάλιστα με το αυγό... ξεπερνούσε κατά πολύ τους φόβους ή ακόμα καλύτερα τις προσδοκίες μου όσον αφορά στη γεύση του... ήταν νόστιμο και πολύ περισσότερο δεν ήταν ...αντιπαθητικό!!!! :-)))
Έτσι άρχισα να τρώω το σπανάκι ...τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου!!!
Σήμερα, λοιπόν, αφιερώνω αυτό το πιάτο ιδιαίτερα σε όσους δεν αγαπούν το σπανάκι... προτρέποντάς τους να το δοκιμάσουν γιατί είμαι σίγουρη ότι θα τους αρέσει.
Για να δούμε όμως πώς γίνεται...
ΥΛΙΚΑ για 4-5 άτομα
1 κιλό σπανάκι (φρέσκο, καθαρισμένο ή κατεψυγμένο)
1 ματσάκι κρεμμυδάκια (πράσινο και άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Αλάτι - Πιπέρι 
1 πρέζα εστραγκόν
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά
1 ποτηράκι λευκό κρασί (προαιρετικά)
1 κ.γλ. ζάχαρη
Χυμό από 1 λεμόνι
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
4-5 αυγά
100 γρ. θρυμματισμένη φέτα (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το φρέσκο σπανάκι με λίγο ζεστό νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε για 5 λεπτά να ζεματιστεί.
Βγάζουμε το σπανάκι και ρίχνουμε το νερό.
* Εάν το σπανάκι είναι κατεψυγμένο δεν χρειάζεται ζεμάτισμα.
Στην ίδια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.
Ύστερα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σπανάκι (αν και το σπανάκι ουσιαστικά δεν σοτάρεται γιατί είναι ήδη βρεγμένο) και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν, περίπου για 10 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το εστραγκόν.
Αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μια βράση έτσι ώστε εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά (εφόσον πρόκειται για σπανάκι φρέσκο) ή για 10 λεπτά εφόσον πρόκειται για σπανάκι κατεψυγμένο.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και με ένα κουτάλι ανοίγουμε 5 "φωλιές" στο σπανάκι (δηλαδή 5 κοιλότητες).
Σπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε ολόκληρα μέσα στις "φωλιές" που έχουμε κάνει. 
Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε τα αυγά να βράσουν μέχρι να πήξει το ασπράδι τους και ο κρόκος να γίνει όπως τον θέλουμε (μελάτος ή σφιχτός).
Σερβίρουμε σε κάθε μερίδα σπανάκι, κάνουμε μια θεσούλα όπου βάζουμε από ένα αυγό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με θρυμματισμένη φέτα.
Καλή σας συνέχεια και καλή σας μέρα!
Tante Kiki
32 Comments
No