Ριζότο με λιαστές ντομάτες και ρόκα


Μη μου πείτε ότι δεν θέλετε ένα πιάτο νόστιμο και γρήγορο;; Μη μου πείτε ότι μόνον εγώ έχω αδυναμία σε τέτοια πιάτα;;; Ελπίζω όχι ...έτσι όπως τρέχουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι ό,τι καλύτερο για μέσα στην εβδομάδα. Εάν αυτό το πιάτο είναι και υγιεινό και εύκολο, τότε το λατρεύω!!! 
Το συγκεκριμένο ριζότο έχει αρώματα από καλοκαίρι και χειμώνα... τουλάχιστον εγώ έτσι το ένιωσα. Το ...σχεδόν πέστο ρόκας με ταξίδεψε στην άνοιξη και το καλοκαίρι και οι λιαστές ντομάτες στο χειμώνα σ' ένα μοναδικό συνδυασμό από άρωμα και γεύση.
Προσπαθώ ακόμα να θυμηθώ και να εντοπίσω τη στιγμή που είχα την πρώτη μου γνωριμία με τη ρόκα και την πικάντικη γεύση της και κάτι με ...εμποδίζει. Είναι σαν να την γευόμουν από πάντα! Μια γεύση που την αποζητώ πάρα πολύ συχνά είτε σε ντοματοσαλάτα, είτε σε πράσινη σαλάτα είτε σε ζυμαρικά ή ριζότο. 
Από την άλλη, θυμάμαι πολύ ξεκάθαρα την γνωριμία μου με τις λιαστές ντομάτες, σε κάποια επίσκεψή μου σε συγγενικό σπίτι όταν αντίκρυσα έναν πάγκο και πάμπολλα κατακόκκινα "ρουμπίνια" ξαπλωμένα νωχελικά πάνω του. Τα συγκεκριμένα "ρουμπίνια" τότε δεν έκαναν καμμιά ιδιαίτερη εντύπωση στα νεανικά μου μάτια. Φάνηκαν μάλλον σαν μια συνήθεια του χωριού πολύ μα πολύ κοινότυπη!!! Πολύ αργότερα, κάποια άλλα λιαστά "ρουμπίνια" που όμως είχαν ήδη βαπτιστεί μέσα σε λάδι με διάφορα αρωματικά με έκαναν να καταλάβω την γευστική τους προσφορά! Υπέροχη, μοναδική γεύση που τη χαρίζουν απλόχερα σε όποιο άλλο υλικό καταδέχονταν να κάνουν παρέα.
Ο συνδυασμός της πικάντικης ρόκας με τη γλυκόξινη λιαστή ντομάτα κάνει το ριζότο που σας προτείνω σήμερα πολύ νόστιμο και πολύ αρωματικό... γευστική πανδαισία!
Ο μόνος λόγος για να μην το δοκιμάσετε είναι αν δεν σας αρέσει κάποιο από τα υλικά του! -:))
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
140 γρ. ρύζι κίτρινο μακρύκοκκο 
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
60 γρ. ρόκα 
40 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο (ή κομμάτι)
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ελάχιστα ψημένα
20 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου
3 κ.σ. ελαιόλαδο
6 φετούλες λιαστής ντομάτας (σε λάδι)
1 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι τα αμύγδαλα ολόκληρα, χωρίς καμία λιπαρή ύλη και τα αφήνουμε για λίγο να καβουρδιστούν χωρίς όμως να σκουρύνουν.
Ετοιμάζουμε πρώτα το "σχεδόν" πέστο, βάζοντας στο multi τη ρόκα (εκτός από μερικά φυλλαράκια που κρατούμε για το γαρνίρισμα του πιάτου), τα αμύγδαλα, το τυρί και το λάδι από τις λιαστές ντομάτες και τα ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ρύζι. 
Αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά ή έως ότου οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διαφανείς και προσθέτουμε τα κομματάκια της λιαστής ντομάτας. Σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό.
Βράζουμε το ριζότο σε μέτρια φωτιά έως ότου να εξατμιστεί το νερό και προσθέτουμε κι άλλο μισό ποτήρι νερό.
Συνεχίζουμε να βράζουμε το ριζότο μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το νερό και μετά ελέγχουμε εάν είναι έτοιμο.
Εφόσον το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε το έτοιμο πέστο και τη μαργαρίνη.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το νερό.
Αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με μια καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε έτσι το ριζότο για 5-6 λεπτά και μετά σερβίρουμε και στολίζουμε το πιάτο μας με ρόκα.
Καλή σας συνέχεια!!!
Tante Kiki
44 Comments
No