Γραβιεροπρασόπιτα στο λεπτό!


Η πιο γρήγορη και νόστιμη γραβιεροπρασόπιτα. Υπάρχουν φορές που θέλεις μια πιτούλα για σνακ, για ένα φιλικό γεύμα ή ακόμη και για βραδινό ή μεσημεριανό αλλά δεν έχεις ούτε χρόνο ούτε διάθεση να ανοίξεις φύλλο! Αυτές τις ώρες το μόνο που θέλεις είναι την πίτα, έτοιμη στο πιάτο σου να σε φλερτάρει κι εσύ να είσαι ξεκούραστη να απολαύσεις αυτό το φλερτ με ένα βιβλίο δίπλα στο πιάτο σου να προσπαθεί να αποσπάσει τη προσοχή σου από το ασύστολο φλερτ της πίτας. Τί κάνεις τότε;;;; Είναι απλό!
Επειδή γνωρίζεις πολύ καλά ότι αν προσπαθήσεις να αγοράσεις απ' έξω μια έτοιμη ψημένη πρασόπιτα, χορτόπιτα, σπανακόπιτα ή κασερόπιτα, σπάνια θα βρεις ακριβώς τη γεύση που λαχταράς ή, ίσως, επειδή βαριέσαι να πας μέχρι τον κοντινότερο φούρνο για να βρεις μια οποιαδήποτε έτοιμη πίτα... κατευθύνεσαι προς την κατάψυξη του δικού σου ψυγείου, την ανοίγεις και βγάζεις ένα πακέτο έτοιμο φύλλο ...αυτό ακριβώς που επιθυμείς εκείνη τη στιγμή. Κι επειδή αυτή τη στιγμή που μιλάμε την πίτα τη θέλεις με φύλλο χωριάτικο, ανοίγεις την κατάψυξή σου και βγάζεις ένα ωραίο πορτοκαλί πακέτο με Φύλλο Ψαχνών. Δεν μπορώ να πω, το ανακάλυψε η αδερφή μου και από τότε τρύπωσε στις καταψύξεις μας για τα καλά... περιμένοντας κάτι τέτοιες στιγμές μαγειρικής αδυναμίας.
Γίνεται ωραίο, τραγανό όσο πρέπει, τριφτό όσο πρέπει (εντάξει ας μην το αδικήσουμε συγκρίνοντάς το με το σπιτικό), είναι εύκολο στο στρώσιμό του και με καλή σχέση ποιότητας - τιμής. 
Γιατί όχι, λοιπόν;;; Κάποιες φορές χρειάζεται κι αυτό! 
Αν συμφωνείτε μαζί μου, ελάτε πάμε να φτιάξουμε την πιο γρήγορη γραβιεροπρασόπιτα! Οι αγαπημένοι σας θα το εκτιμήσουν, πιστέψτε με... :-)))
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο έτοιμο φύλλο Ψαχνών, χωριάτικο (έχει μέσα 8 χοντρά φύλλα)
8 πράσα κομμένα σε ροδέλες (κυρίως το άσπρο κι ελάχιστο από το πράσινο μέρος)
300 γρ. γραβιέρα Κρήτης
2 αυγά
1 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι 
Πιπέρι
1 πρέζα μπαχάρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας και απλώνουμε επάνω το πρώτο φύλλο. 
Με ένα πινέλο αλείφουμε με λάδι και μετά απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία απλώνουμε τα τέσσερα φύλλα.
Βάζουμε σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι τα πράσα και προσθέτοντας 1/2 φλ.τσ. νερό τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τελειώσει το νερό.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία της κουζίνας και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5-6 λεπτά.
Ύστερα, προσθέτουμε τη γραβιέρα, τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε με ένα φύλλο και αφού το αλείψουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε το επόμενο φύλλο επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία και για τα τέσσερα φύλλα.
Χαράζουμε την πίτα, προσέχοντας να μην φτάσει το μαχαίρι μέχρι κάτω και αφού αλείψουμε και την επιφάνεια με ελαιόλαδο βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 45-50 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια της πίτας ροδοψηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και να "δέσουν" αρώματα και γεύσεις και μετά απολαμβάνουμε.
Ααααα! Να μην ξεχάσω να αναφέρω τις δύο υπέροχες βοηθούς μου που διέπρεψαν στο άλειμμα του φύλλου! -:)))
Καλή σας μέρα!
Tante Kiki
43 Comments
No