Μια μαργαρίτα από σοκολατοψωμάκια...


Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα! Ένα σοκολατοψωμάκι για να μας βοηθήσει να έχουμε μια γλυκιά εβδομάδα! Μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας στο γραφείο, να το "τρυπώσουμε" στο ταπεράκι του σχολείου αλλά και να συνοδέψουμε μ'αυτό τον καφέ ή το τσάι μας. Εγώ το έκανα μικρά ψωμάκια και το έβαλα σε στρογγυλό ταψί δίνοντάς του το σχήμα μαργαρίτας κάτι που είναι πολύ βολικό γιατί τα ψωμάκια χωρίζονται και μπαίνουν στην κατάψυξη μέχρι να καταναλωθούν όλα, οπότε δεν "μπαγιατεύουν". Αν πάλι δεν τα καταναλώσετε όλα ...μη στενοχωριέστε γιατί μπορούμε να κάνουμε μιαν απίστευτη σοκολατοπουτίγκα για το Κυριακάτικο πρωινό, προσθέτοντας αυγά, γάλα και μέλι! Τόσο απλά!!! Οπότε μην καθυστερείτε... μπείτε στην κουζίνα και... μεγαλουργήστε!!! Οι αγαπημένοι σας, μικροί και μεγάλοι είναι σίγουρο ότι θα το καταευχαριστηθούν!!
ΥΛΙΚΑ
250 ml γάλα χλιαρό + λίγο γάλα για το τελικό άλειμα του ψωμιού
2 μεγάλα αυγά
30 γρ. βούτυρο λιωμένο και χλιαρό
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
60 γρ. ζάχαρη
5 γρ. αλάτι
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας πικρής ή γάλακτος (1 φακελάκι)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Διαλύουμε τη ξηρή μαγιά στο χλιαρό γάλα και την προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος.
Χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα ή το μίξερ χειρός έως ότου ασπρίσουν και φουσκώσουν και αμέσως μετά τα προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι και τη μαγιά.
Αρχίζουμε το ζύμωμα και μόλις τα υλικά μας ομογενοποιηθούν προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά, ζυμώνοντας έως ότου έχουμε μια ζύμη όχι σφιχτή που όμως δεν κολλάει στα χέρια (οριακά).
Χωρίς να προσθέσουμε άλλο αλεύρι, αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ή μέσα στον φούρνο, στους 35 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο, την ξεφουσκώνουμε και την πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε, προσθέτοντας και τις σταγόνες σοκολάτας (εγώ έκανα με μικρά ψωμάκια μια μαργαρίτα).
Αφού πλάσουμε αλείφουμε τα σοκολατοψωμάκια με λίγο γάλα και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε στο κάτω μέρος του ένα μικρό ταψί ή ανοξείδωτο μπολ με  νερό για να υπάρχει υγρασία και να μην κάνει σκληρή κόρα το σοκολατόψωμό μας.
Βάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, περίπου ή έως ότου αποκτήσει μια χρυσόξανθη κόρα.
Απολαμβάνουμε με γάλα, καφέ οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Όσο για τα πιτσιρίκια... αυτά τρελλαίνονται να το έχουν για σνακ στο σχολείο.
Tante Kiki
29 Comments
No