Μικρά , χωριάτικα ψωμάκια πρωινού...


Ανακαλύπτοντας την προηγούμενη εβδομάδα ένα νέο αγγλικό βιβλίο για ψωμιά, έπρεπε να αρχίσω να δοκιμάζω τις συνταγές του... εξ άλλου το αλεύρι και τα ζυμάρια είναι από τα αγαπημένα μου παιχνίδια. Μου φαίνεται τόσο χαλαρωτική η διαδικασία ζυμώματος... θυμάμαι πόσο γέλασα όταν στο πρώτο μου σεμινάριο στην Αμ. Γεωργική Σχολή η "μοναδική" κι αγαπημένη Σούλα που μας δίδασκε τα μυστικά της ζύμης και του φύλλου μας έδειξε πώς να "χτυπάμε" το ζυμάρι στο τραπέζι εάν η ζύμη μας γίνει σκληρή με σκοπό να ενεργοποιηθεί η γλουτένη και να μαλακώσει. Μας είχε φανεί τόσο αστείο που το επαναλαμβάναμε πολύ συχνά όταν φτιάχναμε ζύμη και όχι βέβαια γιατί χρειαζόταν αλλά για να "χαλαρώσουμε" από το άγχος, όπως λέγαμε!!!! χαχαχαχα Από τότε, κάθε φορά που κάνω ζύμη, είτε για ψωμί είτε για φύλλο το θυμάμαι και γελάω!!
Τέλος πάντων, βρήκα που λέτε αυτά τα μικρά σύμμικτα ψωμάκια και με ενθουσίασαν για πολλούς λόγους. Πρώτα πρώτα γιατί είναι με το αγαπημένο μου μείγμα αλεύρων, άσπρο, ολικής και καλαμποκιού που το θεωρώ καταπληκτικό γευστικά, δεύτερον γιατί είναι σαν χωριάτικα ψωμάκια και τρίτον γιατί έχουν σουσάμι. Επίσης λατρεύω την κόρα από το χωριάτικο ψωμί που την πρώτη μέρα είναι απίστευτα τραγανή και την δεύτερη είναι λίγο πιο μαλακή.
Έγιναν καταπληκτικά, νόστιμα, τραγανά απ' έξω και αφράτα από μέσα. Βάζοντας επάνω βούτυρο, μαργαρίνη, μέλι, μαρμελάδα ή και μερέντα γίνονται μοναδική λιχουδιά για το πρωί! Κι αν αντέχετε να τα ψήσετε την Κυριακή πρωί και να τα απολαύσετε χλιαρά, με το βούτυρο να λιώνει επάνω τους είναι ασυναγώνιστα... αφήστε που το σπίτι θα μοσχοβολήσει φρεσκοψημένο ψωμάκι ... σπιτικό όπως λέω κι εγώ! -:))
ΥΛΙΚΑ για ένα καρβέλι ή 8-9 ψωμάκια μικρά
350 γρ. άσπρο αλεύρι δυνατό για ψωμί
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
75 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κ.γλ. μέλι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
20 ml γάλα
1 κ.γλ. αλάτι
250 ml χλιαρό νερό (περίπου)
Για την επάλειψη
3-4 κ.σ. γάλα
1-2 κ.σ. σουσάμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το άσπρο αλεύρι και το αλεύρι καλαμποκιού.
Προσθέτουμε και το αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο το κοσκινίζουμε και μετά ρίχνουμε και τα πίτουρα που έχουν απομείνει στο κοσκινιστήρι μέσα στο αλεύρι.
Ύστερα, προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, το γάλα, το αλάτι και τη μαγιά.
Προσθέτουμε το χλιαρό νερό σταδιακά, ζυμώνοντας.
Όταν το νερό τελειώσει η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε το ψωμί για 8-10 λεπτά, περίπου.
Ύστερα, αλευρώνουμε καλά το μπολ, βάζουμε μέσα τη "μπάλα" της ζύμης και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την ζυμώνουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
Πλάθουμε ένα μακρόστενο καρβέλι και κόβουμε σε φέτες με φάρδος 3 εκατοστά.
Πλάθουμε σε μικρά μακρόστενα ψωμάκια που τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα φούρνου καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν και πάλι (τα αφήνουμε περίπου 40 -45 λεπτά) και μετά τα αλείφουμε με λίγο γάλα.
15 λεπτά πριν την ώρα που θα βάλουμε τα ψωμάκια για ψήσιμο, ανάβουμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ανοξείδωτο μπολ γεμάτο με νερό.
Πασπαλίζουμε τα ψωμάκια με σουσάμι και τα βάζουμε στο φούρνο για 45-50 περίπου λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους και το φούρνο της κουζίνας μας.
Καλή Κυριακή να έχετε!
Tante Kiki
42 Comments
No