Μπριζόλες χοιρινές μαριναρισμένες σε γάλα


Κυριακάτικο κι εύκολο πιάτο για σήμερα μιας και η Κυριακή είναι και πάλι κοντά! Χοιρινές μπριζόλες... απλές, απλούστατες που μαλακώνουν αλλά και νοστιμίζουν απίστευτα μένοντας μερικές ώρες μέσα σε γαλατένια μαρινάδα, ιδανικό περιβάλλον για να γίνει το κρέας απίστευτα μαλακό.
Eξ άλλου αυτός είναι και ο σκοπός της μαρινάδας... να κάνει το κρέας πιο ζουμερό, πιο εύγευστο και πιο τρυφερό.
Οι μαρινάδες είναι, συνήθως, τριών ειδών.
Αυτές που περιέχουν κάτι όξινο όπως ξίδι, λεμόνι, πορτοκάλι ή κρασί.
Όσες περιέχουν κάποιο φρούτο και όσες περιέχουν κάποιο γαλακτοκομικό.
Όλες όμως περιέχουν ελαιόλαδο και αρωματικά ή μπαχαρικά.
Η συγκεκριμένη μαρινάδα τα έχει όλα... γάλα, κρασί, ελαιόλαδο και μπαχαρικά που χαρίζουν το άρωμά τους στο χοιρινό κρέας.
Το γευστικό αποτέλεσμα στο κρέας μπορείτε να το φανταστείτε... εκείνο που όμως είναι πραγματική έκπληξη είναι το πόσο τρυφερή γίνεται μια κανονική, χοιρινή μπριζόλα. Ένα αναμφισβήτητα Κυριακάτικο φαγάκι, γιατί θέλει τον χρόνο του, που μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστατα σ' ένα φιλικό γεύμα, εντυπωσιάζοντας ακόμη και αυτούς που δεν συμπαθούν το χοιρινό κρέας.
ΥΛΙΚΑ για 6 μπριζόλες
6 μπριζόλες χοιρινές
Για την μαρινάδα
1 1/2 φλ.τσ. γάλα
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
5 κ.σ. ελαιόλαδο
10 σπόρους κόλιανδρο
10 σπόρους ροζ πιπέρι
1 κ.γλ. σκόνη μουστάρδας
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 ντομάτα σε φέτες
1 πιπεριά κόκκινη σε φέτες
Για το ψήσιμο
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα
1 πιπεριά κόκκινη
Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (ή θυμάρι ή δεντρολίβανο)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαθύ μπολ και αφήνουμε τις μπριζόλες για 5-6 ώρες και όχι περισσότερο γιατί θα σκληρύνουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ύστερα τις βάζουμε σε ταψί ή στη γάστρα και προσθέτουμε 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες, 1 κρεμμύδι σε φέτες και 1 πιπεριά σε φέτες.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Προσθέτουμε (όχι επάνω στις μπριζόλες) 1/2 φλ. γάλα και άλλο τόσο νερό.
Καλύπτουμε το ταψί ή τη γάστρα με αλουμινόχαρτο, κλείνοντάς το καλά γύρω γύρω και αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα βάζουμε και το καπάκι.
Αφήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου να ψηθούν για 30 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175-180 βαθμούς.
Αφήνουμε για άλλα 40-45 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε τις μπριζόλες να πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά.
Μετά, τις γυρίζουμε και τις αφήνουμε να ξεροψηθούν και από την άλλη, αφού τις έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη.
Καλή σας μέρα!! -:))
Tante Kiki
27 Comments
No